Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Rietumi pastiprinās spiedienu uz Sīriju

Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada režīmam paklausīgie bruņotie spēki ceturtdien jau divdesmito dienu pēc kārtas apšaudīja opozīcijas atbalstītāju pozīcijas protestu pārņemtās valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā. Trešdien tur tika nogalināti vairāk nekā 80 cilvēku, to vidū divi rietumvalstu žurnālisti, kuru nāve pastiprinājusi aicinājumus ar vēl lielāku spiedienu vērsties pret Sīrijas vadību.

Bloķē palīdzību

Sīrijas armija liek lietā raķetes, smago artilēriju, ložmetējus un tankus, lai dotu triecienu Homsas rajoniem, kurus savā kontrolē jau gandrīz gadu tur dumpinieki. «Sprādzieni purina visu Homsu,» kāds opozicionārs raksturoja notikumus pilsētā telefonsarunā ar aģentūru Reuters. Vietējo internetā ievietotajos video redzama militāristu radītā iznīcība un šausmas - simtiem pilnībā iznīcinātu ēku, ielas bez cilvēkiem un ārsti, kuri primitīvos apstākļos mēģina palīdzēt daudziem desmitiem ievainoto.

Cilvēktiesību aktīvisti apgalvo, ka armija bloķē medikamentu piegādi visvairāk cietušajiem rajoniem, kur ik dienu uz 15 stundām tiek atvienota elektrība. Miljons iedzīvotāju lielajā pilsētā ir slēgtas gandrīz visas slimnīcas, skolas, veikali un valsts iestādes.

Starptautiskais Sarkanais Krusts (SSK) ziņo, ka humānā situācija pilsētā ir traģiska, jo cilvēkiem nav pieejams dzeramais ūdens, pārtika un medikamenti. SSK aicinājusi Sīrijas valdību un opozīciju ik dienu ievērot divu stundu pamieru, lai organizācijas darbinieki varētu veikt cietušo aprūpi. Apvienoto Nāciju Organizācija paziņojusi, ka tuvākajās dienās Damaskā ieradīsies organizācijas humānās palīdzības programmas vadītāja Valērija Amosa, lai runātu ar Sīrijas valdību par palīdzības darbinieku ielaišanu Homsā.

Ceturtdien publiskots neatkarīgas ANO izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā teikts, ka augsta ranga Sīrijas amatpersonas un bruņoto spēku vadība saviem padotajiem devuši pavēli šaut uz neapbruņotiem protestētājiem, bez pamata arestēt cilvēkus, spīdzināt apcietinātos, uzbrukt ar tankiem un smago artilēriju apdzīvotiem rajoniem un nogalināt karavīrus, kuri atsakās izpildīt šīs pavēles. Komisija ir izveidojusi sarakstu ar personām, kuras esot atbildīgas par šiem noziegumiem.

Jāpieliek punkts

Lielu sašutumu rietumvalstīs izraisījusi ziņa par amerikāņu kara reportieres Marijas Kolvinas un franču fotogrāfa Remī Ošli nāvi Homsā. Viņi tika nogalināti trešdien, kad tika apšaudīta mājā, kurā viņi uzturējās. Vēl trīs rietumvalstu žurnālisti guva ievainojumus. Izskanējušas aizdomas, ka uzbrukumu mājai sankcionējušas Sīrijas varasiestādes, kuras zināja par žurnālistu atrašanos pilsētā.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņoja, ka notikušais ir slepkavība. «Pietiek! Šim režīmam ir jāatkāpjas, un nav neviena iemesla, lai sīriešiem nebūtu tiesības brīvi dzīvot savu dzīvi un izvēlēties savu likteni. Ja tur [Homsā] neatrastos žurnālisti, tad slaktiņa apmērs būtu vēl lielāks,» paziņoja Francijas prezidents.

Piektdien Tunisijā notiks tā saucamā Sīrijas draugu sanāksme, kurā piedalīsies ASV, Eiropas un arābu valstu pārstāvji, lai runātu par Sīrijas nākotni. Uz sanāksmi uzaicināti Sīrijas opozicionāri, bet nav ielūgti B. el Asada režīma pārstāvji, tādēļ pasākumā nepiedalīsies Krievija un Ķīna.

Eiropas Savienības ārlietu ministri pirmdien paziņošot par jaunām sankcijām pret Sīriju, informē AFP. Papildu sankcijas ietveršot arī Sīrijas Centrālās bankas aktīvu iesaldēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Marija Kolvina

Amerikāņu kara reportiere, kura par notikumiem Sīrijas pilsētā Homsā ziņoja britu laikrakstā The Sunday Times. Pieredzējusī žurnāliste bija slavena ne vien ar reportāžām no karstajiem punktiem, bet arī ar savu acs pārklāju. 2001. gadā, esot darba uzdevumā Šrilankā, viņa tika ievainota un zaudēja kreiso aci. «M. Kolvina bija viena no izcilākajām savas paaudzes starptautiskajām korespondentēm,» sacīja The Sunday Times īpašnieks Rūperts Mērdoks
Remī Ošli
Franču ārštata fotogrāfs, kura uzņemtās kara bildes tikušas publicētas virknē respektablu izdevumu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?