Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Rīgas divkāršais skanējums

Divi spilgti koncerti, kuri radīja paliekošu pēcgaršu un rosināja pārdomas, bija profesionālā pūtēju orķestra Rīga un kamerorķestra Sinfonietta Rīga sezonas atklāšanas vakari, kas pagājušajā nedēļā viens pēc otra notika Lielajā ģildē. Abiem koncertiem bija daudz kopīga. Abi lepojās ar solistu, izcilu Latvijas mūziķu, piedalīšanos: Rīga pirmoreiz muzicēja kopā ar pianistu Vestardu Šimku, savukārt Sinfonietta Rīga viešņa bija Parīzē dzīvojošā latviešu vijolniece Vineta Sareika.

Privileģētie un pastarītis

Abās programmās līdzās mūzikas klasikai šī vārda plašā izpratnē (no Vīnes klasiķa L. van Bēthovena un romantiķa Fēliksa Mendelszona līdz amerikāņu XX gs. mūzikas klasiķim, svinga meistaram Džordžam Gēršvinam) bija likti izteiksmīgi un še nedzirdēti laikmetīgās mūzikas opusi, kas deva veselīga pārsteiguma injekciju. Abās programmās bija pārstāvēta gan Eiropas, gan Amerikas komponistu mūzika, un - kā vēlāk izrādījās - šie bija vakari, ko grēks palaist garām. Publika to bija novērtējusi, taču bija nepatīkami redzēt, kā šie koncerti tika šķiroti pēc atspoguļojuma medijos. Sinfonietta Rīga koncertā uz skatuves redzēja mikrofonus, un jau programmiņā klausītāji bija brīdināti, ka šo koncertu ieraksta Latvijas Radio 3 Klasika, bet pūtēju orķestris Rīga muzicēja kā pastarītis - un nedz unikālajai kopspēlei ar V. Šimku, nedz mūzikas valodā un saturā interesantajai amerikāņu mūzikai ieraksta nav. Nemanīju arī skatītāju iztaujāšanu, ko dara, atspoguļojot kultūrā svarīgus notikumus. Tas atgādina to, kā savulaik televīzija ierakstīja tikai operu, bet ignorēja opereti - un nu mums nav materiālu par muzikālā teātra vēsturisko darbu.

Bet dievs ar to. Varam taču arī, izbaudījuši pūtēju orķestra Rīga koncertu, justies privileģēti. Un ne tikai Vestarda Šimkus un orķestra kopdarba Džordža Gēršvina Rapsodijas blūza stilā spožās, azartiskās interpretācijas, kopīgās svinga izjūtas un pianista enerģētiskās virtuozitātes dēļ (solo kadence vien bija ko vērts!). Šķiet, Mārtiņš Ozoliņš orķestra mākslinieciskā vadītāja postenī ir īstajā vietā: viņš vadīja atskaņojumus droši, precīzi un ar pārliecību, pierādot ka var «pārkost» arī amerikāņu mūsdienu mūzikas sarežģītās, ritmiski sazarotās partitūras. Īpaši tas sakāms par Ērika Vaitakra minimālismu garajā un kontrastiem bagātajā skrējiena distancē Equus - latīniski Zirgs. Savukārt Frenka Tičeli Eņģeļi arhitektūrā, kur gaismas un tumsas, dievišķā un ļaunā nebeidzamo cīņu aptver Guntas Davidčukas dzidrajā soprānā mierpilni nodziedātais korālis, izskanēja kā pierādījums, ka arī amerikāņu laikmetīgā mūzika var būt dziļa un spītēt laikmeta ārišķībām. Amerikāņu mūsdienu mūzikas izvēle un tās radošais lasījums atsauca atmiņā orķestra Rīga spēlēto Nīderlandes komponistu mūziku, kurā krāšņums neaizēno dziļu, eksistenciālu saturu un uzrunā ar īsti simfonisku kvalitāti, vērienu un dimensiju. Pūtēju orķestris Rīga pēdējos gados ir ļoti audzis un apliecināja sevi ar īsti simfoniska ansambļa skanējumu.

Vijole pieradināta

Lai gan Vineta Sareika intervijās izteikusies, ka jaunajai vijolei ir asāks un spožāks skanējums, Mendelszona Vijoļkoncerta atskaņojumā nekas neskanēja asi, plēsti, no spēka pozīcijām, lai gan virtuozitātes prasības šajā opusā ir ļoti augstas un šķietami tik vienkāršais, vieglais, gaisīgais, romantiski lidojošais koncerts tehniski patiesībā ir ļoti piņķerīgs. Klausoties Vinetas Sareikas atraisīto un iedvesmojošo sniegumu, priecājoties par lielisko, izkopto toni, jūtīgo intonāciju un redzot, ar kādu prieku un spēles azartu viņa muzicē, nav šaubu - mūsu priekšā ir liela mēroga māksliniece ar spožu nākotni. Nebija pat nojaušams, ka viņai šī ir debija, pārbaudes tests - V. Sareika pirmoreiz spēlēja savu jauno, vēl tikai šovasar iegūto vijoli kā soliste orķestra priekšā. Viņai ir arī īsta vijolnieces stāja, viņa prot skatuviski efektīgi pielikt punktu. Kā teiktu baletmākslā - nofiksēt kustību. Tas ir spilgti, taču nav manierīgi, uzspēlēti.

Lai kā to varbūt negribētos un lai cik krāšņa bija sezonas atklāšanas vakara programmas daudzveidība, arī diriģents meklētājs Normunds Šnē nekur tālāk par tā dēvēto programmu - rasolu nav ticis. Tas nav jāuzskata par trūkumu. Ja gribam klausītājiem piedāvāt plašu spektru un trāpīt dažādām mērķauditorijām, nekas labāks par bieži nievāto «rasolu» līdz šim nav izgudrots. Ir tikai svarīgi, kā un ar ko to piepilda, kā servē publikai - un Normunds Šnē prot atrast sastāvdaļas, kurām ir atklājuma pievienotā vērtība. Šoreiz - iepazīstinot ar kinematogrāfiski krāšņo zviedra Alberta Šnelcera opusu Frīks Bērbenkā, autora reveransu amerikāņu režisoram Timam Bērtonam un Vīnes klasiķim Jozefam Haidnam. Tomēr īsto klasi orķestris un diriģents parādīja Stīva Reiha Trīskāršā kvarteta atskaņojumā, koordinējot trīs kvartetu sinkopēto ostinato līniju kontrapunktu. Un vai nav eleganti, ka klasiķis Bēthovens caurredzamajā kamerskanējumā bija pietaupīts pašam noslēgumam - pilnīgi pretējā hronoloģiskajā secībā, nekā pierasts gaidīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?