Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rīgas dome izvēlas būvēt ar kredītu, nevis pirkt gatavu

Pašvaldības dzīvojamā fonda palielināšanai Rīgas dome nolēmusi neiegādāties kādu jau uzceltu vai daļēji pabeigtu māju pilsētā, bet tā vietā, ņemot kredītu, sākusi jauna 37,4 miljonus latu vērta daudzdzīvokļu namu kompleksa celtniecību Pļavniekos. Gatavi dzīvokļi pašvaldību neinteresē, jo pēdējos gados sāktajos projektos esot milzums nevajadzīgu ekstru, tomēr, kā noskaidroja Diena, Rīgā atrodami arī ekonomiski piedāvājumi.

Rīgas domes Mājokļa un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) vērš uzmanību uz to, ka lēmums par māju būvniecību pieņemts iepriekšējā domes sasaukumā un pašlaik projekts atrodas «tādā stadijā, ka to nevar apturēt».

Pašvaldības rīcību par neracionālu žurnālā Saldo nodēvēja Latvijas Vērtētāju asociācijas vadītājs Vilis Žuromskis. Viņš min - daudzdzīvokļu namus iespējams iegādāties par cenām, kas zemākas par būvniecības izmaksām, un, pēc neoficiālas informācijas, bankas domei piedāvājušas gatavas mājas, kuras varētu atsavināt no bijušajiem īpašniekiem. Pat ja šādi piedāvājumi bijuši, oficiāli neviens to neapstiprina. «SEB bankas gadījumā pieņēmums, ka stāv brīvas pabeigtas mājas, ir nedaudz pārspīlēts,» saka bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda. Swedbank savu situāciju nekonkretizē, taču vēlreiz apstiprina, ka pašlaik īpašumus iespējams iegādāties ļoti izdevīgi.

Rīgas pilsētbūvnieks (RP) organizē pašvaldības dzīvojamo māju būvniecību, tā valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters apgalvo, ka konkrētus piedāvājumus par māju pirkšanu nav saņēmis, taču, pat ja būtu, viņš uz tiem raudzītos ļoti uzmanīgi, jo domei jau ir negatīva pieredze ar dažādiem attīstītājiem - no pērn lietošanā nodotajiem 1017 dzīvokļiem vairāk nekā trešdaļa atrodas privātfirmu celtās mājās, kurās tagad atklājas daudz tehnisku problēmu.

Otrs aspekts, kurš liek pašvaldībai būvēt pašai, ir ekonomiskās klases mājokļu trūkums. Gandrīz visi pēdējos gados sāktie projekti ir ar terasēm, lieliem logiem, plašām telpām, un tos nebūs iespējams uzturēt par domes noteikto apsaimniekošanas mēnešmaksu 45 santīmi kvadrātmetrā. «Šis kontingents, kas stāv rindā uz dzīvokli, nespēj to sev nopirkt. Ja mēs viņus ieliksim 150 kvadrātmetru penthausā*, viņi jau otrajā mēnesī to finansiāli nepavilks,» papildina V.Stepaņenko.

Tomēr Rīgā var atrast arī projektus ar maziem dzīvokļiem. Ekonomisko mājokļu attīstītājas SIA Arida valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Sotņikovs Dienai apstiprina, ka kompānijai ir iesaldēts 150 dzīvokļu dzīvojamās mājas objekts Iļģuciemā. Ja pašvaldība būtu gatava māju pirkt, attīstītājs to varētu pilnībā pabeigt, prasot 600 latu par kvadrātmetru. Cena ir līdzīga tai, cik izmaksāja RP būvētā ēka Akadēmiķa M.Keldiša ielā, kuras dzīvokļu atslēgas iedzīvotāji saņēma pirmdien. Sāktajam projektam Ulbrokas ielā I.Gaters izmaksas nevar nosaukt, jo vēl notiek sarunas ar objekta būvnieku Skonto būvi par cenu pārskatīšanu.

Kompleksa būvniecību izdevās sākt tikai nesen, jo pērn nogalē RP saņēma 21,6 miljonu latu kredītu Nordea bankā pirmo triju māju celtniecībai. Aizdevuma līgums slēgts uz 20 gadiem ar pamatsummas un procentu maksājumu (3,1%) vienu reizi gadā. Pirmos 480 dzīvokļus plānots pabeigt šogad. Mājokli patlaban gaida 8123 ģimenes.

*penthouse - dzīvoklis augstceltnes augšējā stāvā (no angļu val.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?