Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Robi nemazina pārliecību

Apņēmība pirms 2015. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas cikla sākuma staro no Latvijas vīriešu handbola valstsvienības, kas cer pēc ilgāka pārtraukuma pacīnīties par ceļazīmi uz finālturnīru. Pārliecību vairo komandas līderu sekmes ārzemēs, bet piesardzību rada joprojām lielie robi komandas sastāvā. Kvalifikācijas grupā izteiktu favorītu nav, tāpēc ļoti svarīga būs katra spēle. Pirmā no tām Latvijas handbolistiem paredzēta trešdien pulksten 23 Portugālē.

Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretārs Anrijs Brencāns jau vasarā vēl pirms kvalifikācijas turnīra izlozes ar neslēptām cerībām runāja par izlases izredzēm pacīnīties par dalību pasaules čempionāta finālturnīrā Katarā. Optimismu vairoja Eiropas lielā pārstāvniecība šajā turnīrā, jo no 24 dalībniecēm puse kvotu piešķirtas Vecajai pasaulei, turklāt vēl vienu vietu kā pašreizējie čempioni rezervējuši spāņi. Tajā pašā laikā Latvijas valstsvienība jauno treneru Valda Labanovska un Dmitrija Bražņikova vadībā itin sekmīgi pabeigusi jau divus ciklus, kuru laikā bija iespēja gan saspēlēties, gan saprast jauno komandas modeli. Tiesa, kā prātīgi jau vasarā aizrādīja viens no izlases līderiem Aivis Jurdžs, lai kāda būtu izloze, tikšanai uz finālturnīru būs nepieciešams uzvarēt vismaz vienu grandu. Der atcerēties 2005. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru, kad pēc sekmīgi aizvadīta pirmā posma, kur pieveiktas gana spēcīgās Kipras un Turcijas komandas, play-off fāzē bez ierunām nācās atzīt Spānijas pārākumu.

Tikpat nopietns pārbaudījums būs arī šis kvalifikācijas turnīrs, jo pirmajā kārtā četru komandu konkurencē jāizcīna pirmā vieta, bet pēc tam play-off kārtā divu spēļu summā jāpieveic kāda no nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniecēm.

Tur vāju komandu nav. Latvijas handbolisti nebūt nav galvenie favorīti arī pirmajā posmā. Ja salīdzina ar komandām, kuras latviešiem pretī stājušās pēdējos gados - Vāciju, Horvātiju, Ungāriju, Īslandi un citām -, konkurence noteikti ir pakāpi zemāka, taču šajā grupā, cita vairāk, cita mazāk pamatoti, uz pirmo vietu cer gan Portugāle, gan Bosnija, gan Igaunija.

Šāds mērķis ir arī Latvijas komandai, kuras saspēli pēdējos četros gados slīpējis galvenais treneris Valdis Labanovskis. Diemžēl jauno ciklu nākas sākt bez diviem komandas pieredzējušākajiem spēlētājiem. Malējais spēlētājs Armands Uščins jau pagājušā Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla laikā paziņoja par plāniem pārtraukt karjeru izlasē, bet klusāk aizgāja arī komandas kapteinis Margots Valkovskis, kura līdera īpašības un cīņassparu, spēlējot līnijā, treneriem būs ļoti sarežģīti kompensēt. Cerības tika saistītas ar pēdējos gados izlasē nespēlējušo Jāni Glušaku, taču viņš pirms sezonas sarāva ceļgala krusteniskās saites. Spēles smagums līnijā gulsies uz Ingara Dudes pleciem, un šeit bažu ir mazāk, jo viņš jau iepriekš pierādījis, ka šajā līmenī var būt labs palīgs.

Nopietna savainojuma dēļ palīgs nebūs arī saspēles vadītāja pozīcijā iespēlētais Ģirts Lilienfelds. Izlases vadība veikusi pārrunas ar Vācijā spēlējušo Māri Veršakovu, kurš savulaik pat tika diskvalificēts no komandas, jo, atteicoties braukt palīgā izlasei, bija izgājis laukumā sava kluba sastāvā. 27 gadus vecais handbolists gan šobrīd koncentrējas izglītības iegūšanai, tāpēc šajā ciklā nepalīdzēs.

Latvijas komandas līderi joprojām ir insaida pozīcijas spēlētāji Aivis Jurdžs un Dainis Krištopāns, kā arī Evars Klešniks aizsardzībā. Tajā pašā laikā skaidrs, ka izlases spēcīgākais trumpis ir komandas spēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Handbols

Pasaules čempionāta kvalifikācija
30.X 23.00 Portugāle - Latvija
3.XI 15.05 Latvija - Igaunija
2.I Bosnija - Latvija
5.I Latvija - Bosnija
8.I Latvija - Portugāle
11.-12.I Igaunija - Latvija

Latvijas izlase PČ kvalifikācijā

2013 2. vieta bilance 2-2
2011 3. vieta bilance 0-2
2009 2. vieta bilance 2-2
2007 3. vieta bilance 2-4
2005 1. vieta bilance 4-0
play-off ar 47:70 zaudēja Spānijai
2003 3. vieta bilance 3-3

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?