Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sajūsmā vai nelaimīgi

No tehnisko jomu studentiem Latvijas augstskolās 30% ir sajūsmināti entuziasti, 38% ir kopumā apmierināti ar studijām inženiertehniskajās zinātnēs, savukārt 30% ir neapmierināti un nelaimīgi. Visvairāk nelaimīgo ir starp topošajiem arhitektūras un būvniecības speciālistiem, bet ar dzīvi visapmierinātākie ir dabaszinātņu, ķīmijas un biotehnikas, kā arī vides aizsardzības studenti.

Iespējams, te daudz ko iespaidojusi tendence, ka galvenais augstskolas izvēli ietekmējošais faktors tehnisko zinātņu studentiem Latvijā ir iespēja studēt budžeta grupā. Tikai pēc tam nāk arguments, ka konkrētā augstskola ir vienīgā, kur apgūt kāroto specialitāti, un citi motīvi: perspektīvas pēc mācībām atrast labi atalgotu darbu, augstskolas prestižs un labas atsauksmes par studiju programmu.

Šādu ainu rāda pētījums, ko šīgada martā sāka Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlaments, aptaujājot 1828 tehnisko jomu studentus no 13 Latvijas augstskolām, lai noskaidrotu studentu viedokli par studiju kvalitāti un tehnoloģiju iesaisti studiju procesā, raksta LETA.

Katrs piektais inženiertehnisko zinātņu students pēc augstskolas beigšanas plāno doties uz ārzemēm, tomēr 55% plāno strādāt savā specialitātē Latvijā, lai gan tajā pašā laikā daļa no viņiem visai skeptiski vērtē iespējas atrast šādu darbu un iziet šādu praksi studiju laikā. Tieši praktiskā sadaļa studijās studentu vērtējumā ir viena no vispretrunīgāk vērtētajām pētījuma kategorijām: daudzi to min kā vienu no augstskolu stiprajām pusēm, taču vienlīdz daudzi teic, ka pārāk maz prakses un nesagatavotība praktiskajam darbam ir lielākais mīnuss augstskolu darbā. Studenti vēlētos arī labāku tehnisko nodrošinājumu augstskolās - tas visbiežāk tiek raksturots kā novecojis un nepietiekams.

Augstskolu lielāko spēku pētījumā aptaujātie studenti redz akadēmiskajā personālā, kur daļa pasniedzēju esot zinoši, atsaucīgi, viegli pieejami, progresīvi nozares speciālisti. Vienlaikus studenti izteikuši vēlmi redzēt jaunākus un aizrautīgākus pasniedzējus, savukārt 16% atzinuši, ka noteikti būtu ieinteresēti iesaistīties akadēmiskajā darbā paši. Studiju programmu tēmas studenti vērtē kā interesantas un daudzpusīgas, tomēr liela daļa respondentu arī norāda, ka lekciju saturs nereti ir novecojis.

Pētījums arī atklāj, ka inženierzinātņu studentiem ir ļoti liela interese par mācībām svešvalodā - kopumā 91% labprāt daļu programmas apgūtu svešā mēlē. 83% atbalstītu studijas angļu valodā, 40% būtu gatavi mācīties krievu valodā, 13% - arī vācu valodā. Tikpat ieinteresēti un pozitīvi studenti ir pret ārzemju vieslektoru piesaistīšanu un ārvalstu studentu klātbūtni kursā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?