Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Salabot Dieva darbus

Ja jums šķiet, ka Rīgas Domā tiekat mānīts ar ērģeļu spēli, proti, varenās Doma ērģeles gan skan, bet to stabules jūs skaidri redzat savā acu priekšā, pieslietas pie baznīcas sienas, - nesteidzieties ar secinājumiem! Jūs redzat ērģeļu galvenā prospekta (fasādes) daļu, - šīs stabules ir būvētas 18. gadsimta nogalē, tās nav skanējušas aptuveni 130 gadu, pildījušas vien dekoratīvu funkciju kā viena no ērģeļu prospekta daļām un tagad tiek atjaunotas.

Ap 1600. gadu tapušais, vairākkārt pārbūvētais Rīgas Doma ērģeļu galvenais prospekts neatkarīgi no pašām ērģelēm uzskatāms par unikālu pasaules mēroga pieminekli, saka Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis.

Jau gandrīz desmit gadu notiek Doma ērģeļu fasādes izpētes darbi un gatavošanās restaurācijai. Nākamgad iecerēta plaša mākslas un ērģeļmūzikas ekspertu diskusija par tēmu, kādā stilā (vai vairāku stilu apvienojumā) šis kultūras piemineklis būtu atjaunojams.

Sīki pētīts un zīmēts…

400 gadu laikā Rīgas Doma ērģeļu fasāde vairākkārt pārbūvēta, atjaunota, pārkrāsota un paplašināta, zaudējot lielu daļu no Lībekas meistara Jakoba Rāba sākotnējās ieceres. Mūsdienās ērģeļu prospekta restaurācijas darbi sākās ap 2000. gadu, kad Rīgas Doms vēl bija Vēstures un kuģniecības muzeja sastāvdaļa. Līdz 2005. gadam, kad Domu pārņēma Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca, bija veikti priekšdarbi restaurācijas veikšanai, taču būtisks progress šajā procesā nebija sasniegts.

«Mēs šo lietu [prospekta restaurāciju] saņēmām mantojumā,» uzsver Rīgas Doma atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis, piebilstot, ka tik vērienīga restaurācija bez skaidra finanšu avota tobrīd, iespējams, nemaz nebūtu sākta. Pēc Doma pārņemšanas tika sākta ērģeļu prospekta un tā vēsturiskās atjaunošanas darbu izpēte, lai varētu lemt par restaurācijas koncepciju. Piecu gadu laikā tapis detalizēts pētījums, ko veica restauratore vecmeistare Aida Podziņa, aprakstot nozīmīgākos Doma ērģeļu fasādes pārbūves posmus (kopumā tādi bijuši seši), apskatot katru ērģeļu fasādes kokgriezuma detaļu un tās izcelsmes periodu. Mākslinieks restaurators Kaspars Putriņš datorgrafikās uzmodelējis prospektu dažādos laikos.

… par restaurāciju vēl jāizstrīdas

«Par Doma ērģeļu prospekta atjaunošanas pieeju ir ļoti daudz viedokļu, pieņēmumu un baumu. Ņemot vērā šā pieminekļa nozīmīgumu, nākamgad par to rīkosim īpašu diskusiju,» uzsver R. Lūsis. Mākslas ekspertiem būs jāizstrīdas, vai atjaunot ērģeļu fasādi vienotā stilā atbilstoši kādam no vēsturiskajiem brīžiem vai veidot dažādu stilu sajaukumu, raksturojot visus būtiskākos prospekta pārbūves risinājumus.

A. Podziņa izpētes gaitā gan secinājusi, ka pieturēties pie kāda konkrēta vēsturiskā varianta nebūšot iespējams. No restaurācijas viedokļa būtiska ir ne tikai prospekta konstrukcija un dekoratīvie kokgriezumi, bet arī krāsojums, kas Doma gadījumā nesakrīt ar prospekta kompozīciju. «Tie nav vienlaikus pārveidoti, tāpēc būs jālemj par kompromisu,» viņa skaidro.

Restaurācijai ir iespējami vismaz trīs varianti, tomēr A. Podziņa un K. Putriņš, pamatojoties uz pašu rūpīgi veidotiem izpētes materiāliem, uzskata, ka vismazākās pārmaiņas prasītu prospekts, kāds tas izskatījās 1884. gadā, kad Domā iebūvēja slavenās vācu ērģeļbūves firmas Walcker ērģeles. Tādējādi romantisma laikmeta garam atbilstošais instruments, kas arī pašlaik ir Domā, atrastos aiz prospekta, ko 18. gadsimta nogalē baroka stilā veidojis izcilais ērģeļbūvnieks Heinrihs Andreass Konciuss no Halles. Pēc A. Podziņas domām, 19. gadsimtā veiktais krāsojums, kurā dominējusi baltā un zelta krāsa, sliktās kvalitātes dēļ ir jānoņem. Tā vietā uz prospekta nesošā rāmja varētu restaurēt barokam raksturīgo zilo marmorējumu, kāds tika uzklāts 1738. gadā.

Lai visā krāšņumā parādītu prospekta centrālajā daļā esošos manierisma stila kokgriezumus, kas tika izveidoti 1601. gadā pēc Lībekas meistara J. Rāba ieceres, restauratori iesaka tos atjaunot manierismam raksturīgajā polihromā krāsojumā. «Es to uzmodelēju datorā, un kopskatam nemaz netraucē, ka kokgriezumi ir mazliet citā tonalitātē. Tas pat ir interesanti,» atzīst K. Putriņš.

Doma ērģeļu prospekta formās vērojami vairāku laikmetu mākslas stili - vēlās renesanses, baroka un rokoko -, kas katrs ir ienesis savus papildinājumus, savas krāsu gammas, norāda O. Spārītis. Tāpēc ērģeļu prospekta restaurācijas procesā mākslas un mūzikas ekspertiem būs liels izaicinājums rast optimālu risinājumu, «lai saglabātu vairāku laikmetu un stilu liecības, vai arī būs jāpieņem Zālamana cienīgs spriedums, lai izvēlētos vienu dominējošo apdares stilu». O. Spārītim šķiet, ka būtu pareizi parādīt visus minētos periodus, taču tad varētu ciest stila viengabalainība.

20. gadsimta vandālisms

Lai cik reižu Rīgas Doms būtu kalpojis kā īsts magnēts zibens triecieniem, ērģeļu prospektam lielāko kaitējumu nodarījuši pārgalvīgi restaurācijas darbi 20. gadsimta sākumā. 1907. gadā, vēloties ieeju baznīcā padarīt plašāku un gaišāku, nepārdomāti tika likvidēta prospekta sākotnējā atbalsta sistēma, un tas varēja vienkārši atdalīties no Doma sienām. K. Putriņš stāsta: «Kaut kādai supermenu brigādei tika uzdots visu prospektu panest uz priekšu. Kā viņi to ir darījuši? Ar laužņiem, cirvjiem un zāģiem, pēc tam - ar lielām naglām kaut kā sapletējuši visu kopā, turklāt ar jau bojātiem skuju kokiem. Ja man jāklasificē, ir noticis vandālisms.» Jautājums par to, kāda vizuāli izskatīsies ērģeļu fasāde, uz šā fona esot sīkums. Lielākā daļa pašlaik kastēs sapakoto kokgriezumu jau ir atjaunoti, un tos varētu likt klāt konstrukcijai, taču nav īsti pie kā. Konstrukcija ir deformēta un nestabila, - norāda K. Putriņš.

Pašlaik Domā var justies droši, jo milzīgo prospektu balsta restaurācijas sastatnes. R. Lūsis uzsver, ka Doma restaurācijas darbi jāapskata kopumā, jo, piemēram, procesā esošā jumta atjaunošana bijusi daudz aktuālāka: «Ja jumta koka konstrukcijas turpinātu pūt un gāztos, pagalam būtu gan pašas ērģeles, gan to prospekts.»Viena no Rīgas Doma ērģeļu prospekta restauratoru iecerēm ir atjaunot polihromo krāsojumu XVII gadsimta sākumā darinātajiem manierisma kokgriezumiem, tajā skaitā, izteiksmīgajām skulptūrām. Foto - Kaspars Putriņš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?