Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Salaspilī vēlas veidot industrijas pudurus

Bezdarba līmenis Salaspilī, līdzīgi kā citviet Rīgas reģionā, nav augsts, taču galvenokārt pateicoties galvaspilsētas tuvumam. Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars lēš, ka ap 80% ekonomiski aktīvo salaspiliešu strādā Rīgā. «No rītiem pilsēta brauc ārā, bet vakaros brauc iekšā,» tipisku situāciju Pierīgā raksturo R. Čudars.

Tajā pašā laikā arī Salaspils novada teritorijā ir gana daudz vērā ņemamu uzņēmumu, turklāt pašvaldība lolo cerības, ka ar laiku ražošana un loģistikas pakalpojumu sniegšana ies plašumā. «Salaspilī, ņemot vērā atrašanās vietu, ceļus un infrastruktūru, ir priekšnosacījumi attīstībai saistībā ar ražošanu un loģistiku. Saskaņā ar jauno teritorijas plānojumu, kas ir apstiprināšanas beigu stadijā, mēs vēlamies veidot tādus industrijas pudurus, kuros koncentrētu ražošanu,» stāsta pilsētas galva.

2010. gadā Salaspilī izveidota Salaspils novada uzņēmēju biedrība. Tās vadītājs Aivars Lavrinovičs ir lodēto siltummaiņu ražotnes Eko Air administratīvais direktors. Minētā ražotne, kura atklāta vien pirms pāris nedēļām, atrodas Salaspils novadā, tās izveidē ieguldīti 11 miljoni eiro. Tomēr A. Lavrinovičs noliedz, ka par stimulu Salaspils novada uzņēmēju biedrības dibināšanai būtu kalpojušas kādas problēmas, ar kurām uzņēmējiem nācies saskarties, strādājot pie jaunās ražotnes izveides. «Uzņēmēju biedrība tika dibināta ar domu, ka vietējiem uzņēmējiem būtu vairāk jākontaktējas, jāapmainās ar informāciju, lai kopīgi savā novadā risinātu visiem kopīgās problēmas. Tādējādi ir vieglāk meklēt domes atbalstu, veidot sadarbību ar citām darba devēju organizācijām - tādām kā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un citām uzņēmēju biedrībām. Mums ir notikušas kopīgas sanāksmes ar domi, kur mēs stāstījām, kādas ir mūsu nepieciešamības sakarā ar infrastruktūru. Tāpat esam arī snieguši priekšlikumus sakarā ar nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu piemērošanu,» stāsta Salaspils novada Uzņēmēju biedrības priekšsēdētājs. Jautāts, vai Salaspilī ir kādi uzņēmēji, kas bauda īpašu pašvaldības labvēlību, A. Lavrinovičs atbild noliedzoši.

Pirms vairākiem gadiem slēgtās Salaspils televīzijas kādreizējā korespondente Diāna Ļaha uz šo jautājumu atbild šādi: «Varbūt pāris uzņēmumu bija centrā, tika vairāk izcelti, bet drīzāk nevis tādēļ, ka šie uzņēmumi baudīja kādu īpašu vietējās varas labvēlību, bet gan tāpēc, ka paši uzņēmumi bija lielāki, vairāk piedalījās labdarības pasākumos ar ziedojumiem un tamlīdzīgām lietām, viņiem ļāva vairāk izcelties.»

«Es to neesmu nekad pieļāvis un nekad neesmu tādu spiedienu vai ietekmi jutis visus tos gandrīz divdesmit gadus, kurus vadīju domi,» strikti nosaka bijušais mērs Juris Putniņš.

Ielūkojoties Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, redzams, ka pēdējo divu gadu laikā vismaz divkārt pie lieliem pasūtījumiem Salaspilī tikusi būvkompānija Re&Re. 2011. gadā tā uzvarēja 1,325 miljonus latu vērtā iepirkumā par Skolas ielas rekonstrukciju, bet pērn saņēma 3,12 miljonus latu vērtu līgumu par jaunas sporta halles būvniecību Salaspilī. Savukārt 1,37 miljonus latu izmaksājušās šķeldas katlu mājas celtniecību Salaspils novada dome iepirkumu konkursa rezultātā bija uzticējusi SIA Merks. Visai bieži novada domes iepirkumos par pārtikas piegādi dažādām pašvaldības iestādēm ir a/s Roga-Agro, kura valdes loceklis ir Salaspils domes deputāts Valdis Circenis. Tomēr lielākoties Roga-Agro, kas ražo maizi, ir tikai viens no vairākiem uzvarētājiem šādos konkursos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?