Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Samsung pircēji pārmaksājuši

Cilvēki, kas pēdējo gadu laikā pirkuši Samsung tehniku, varētu būt pārmaksājuši vismaz 10%. Konkurences padome izpētījusi, ka vairāki Samsung preču izplatītāji apvienojušies kartelī, vienojoties par sev izdevīgām cenām un neļaujot tās noteikt brīvai konkurencei. Tomēr tas nenozīmē, ka ar notikušo jāsamierinās - pārmaksāto summu iespējams atgūt. Samsung ir viena no populārākajām sadzīves tehnikas markām Latvijā.

Uz pēdām kartelim konkurences uzraugi nonākuši pēc interneta veikalu sūdzībām, kam Samsung preču izplatītāji arī centušies uzspiest sev labvēlīgās cenas. Par vainīgiem atzīti Samsung Electronics Baltics, RD Elektroniks, Proks, Elkor Trade un Rota un K, kuriem piespiests Latvijas vēsturē rekordliels sods - kopā vairāk nekā seši miljoni latu.

Konkurences padomes priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme norāda, ka vispirms iedzīvotājiem, kuriem ir aizdomas, ka viņi ir pārmaksājuši, pērkot konkrēto sadzīves tehniku, vajadzētu vērsties attiecīgajā veikalā, kur prece iegādāta, jo, piemēram, SIA Proks izrādījusi iniciatīvu nākt pretī patērētājiem, kuriem ir pierādījumi, proti, čeks, ka prece ir iegādāta viņu veikalā. Kā kompensāciju šajā gadījumā uzņēmums nepiedāvā naudu, bet gan, piemēram, atlaidi jaunas preces iegādei, remontu precei, kurai jau ir pagājis remonta laiks, kā arī citas atlaides.

Taču gadījumos, kad pircējam veikalā tiek atteikta kompensācija vai palīdzība, jāvēršas patērētāju tiesību aizsardzības nevalstiskajās organizācijās, piemēram, Patērētāju interešu aizstāvības asociācijā, kuras, apvienojot šīs sūdzības, varētu sniegt tiesā kolektīvo prasību. Tas, pēc I.Jaunzemes teiktā, būtu lētāk un ātrāk, nekā iesniegt prasību pa vienam. ES un arī Latvijā kolektīvā prasības sniegšana tiesā ir jauna prakse, savukārt ASV tās ir populāras. Kompensācijas apmēru, kā viņa skaidro, noteiktu tiesa. Patērētāju aizsardzības centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane pievienojas I.Jaunzemes ieteikumam, tomēr atzīst, ka nevalstiskās organizācijas netiek finansētas no valsts budžeta, tādēļ nav īpaši spēcīgas. Ogres Patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas vadītāja Ilga Vecziediņa Dienai uzsvēra, ka tiks pieņemts un izskatīts jebkurš pieteikums, iespēju robežās cenšoties palīdzēt.

Lūkojoties no juridiskā viedokļa, zvērināts advokāts Vents Vidžus Dienai apstiprināja, ka atlīdzību saņemt ir reāli, taču jābūt pierādāmam faktam, ka nodarīti zaudējumi, un jābūt arī faktiskiem pierādījumiem, proti, čekiem. SIA Latvijas tiesību centrs juristi gan uzskata, ka precīza zaudējumu noteikšana šādās lietās var būt diezgan apgrūtinoša un sarežģīta.

Viņuprāt, pašu pārkāpumu izdarījušo tirgus dalībnieku izstrādāta sistēma patērētājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai atvieglotu gan šo lietu izskatīšanu tiesā, gan brīvprātīgu tirgus dalībnieku zaudējumu atlīdzināšanu.

Samsung Electronics Baltics kā pārkāpuma iniciatoram Konkurences padome uzlikusi vislielāko naudas sodu - 4,1 miljonu latu. Sods tiek noteikts procentuāli no apgrozījuma - arī tādēļ Samsung Electronics Baltics tas ir lielāks. Pārējiem sodi ir mazāki: RD Elektroniks 1,44 miljoni latu, Proks - 267,5 tūkstoši latu, Elkor Trade - 541,9 tūkstoši, Rota un K - 270,7 tūkstoši. Piemēram, Samsung Electronics Baltics jau nolēmis šo lēmumu pārsūdzēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?