Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sapnis par Jūrmalas Dubaiju nav izgaisis

Tāds potenciāls, ka būtu iespējams salīdzinājums ar septiņu zvaigžņu viesnīcu Dubaijā - tik ambiciozi pirms diviem gadiem sevi pieteica a/s LZS ar projektu Lielupes grīvā. Vairāki torņi, augstākais pat ar 26 stāviem, koncertzāle, jahtu osta, mols un vairākas privātmājas bija ieplānotas uz pašvaldības zemes, kas joprojām Jūrmalas pilsētas attīstības plānā atzīmēta kā dabas pamatne. Projekta attīstītāji gaida uz attīstības plāna grozījumiem, savukārt amatpersonas neslēpj skepsi.

Molam jābūt

«Šī projekta atslēgas vārds ir mols, jo tas ir jābūvē jebkurā gadījumā. Var būvēt spartiski vienkāršu un par pašvaldības naudu, bet var būvēt kopā ar ēkām, kuru ekspluatācija nosegs mola būvniecības izmaksas,» stāsta a/s LZS padomes priekšsēdētājs Zigmunds Zajančkovskis. Lielupes grīvu jūra regulāri pieskalo ar smiltīm un nākas tērēt naudu to izsmelšanai, tāpēc mols tiek minēts kā optimāls variants smilšu aizturēšanai. Z. Zajančkovskis uzskata, ka mola būvniecības dēļ tāpat nāksies mainīt teritorijas zonējumu. Šobrīd projektēto ēku vietā ir dabas pamatnes teritorija, kas liedz jebkādu būvniecību. Attīstītāji gan mēģina panākt zonējuma maiņu. Skaidrības nav arī par zemes nomu - līgums parakstīts 2004. gadā ar toreizējo Lielupes ostas pārvaldnieku Eiženu Cepurnieku, bet vēlāk šī zeme no ostas teritorijas izslēgta. Pašlaik Jūrmalas dome nekādu nomas maksu no LZS neprasot, tomēr uzņēmums uzskata, ka joprojām ir nomnieks. Vērienīgo kompleksu LZS nemaz negrasās būvēt pati - ja projektu apstiprinātu, tā meklētu investoru.

Projekta autors arhitekts Gatis Didrihsons atceras, ka pirms diviem gadiem radījis skici kā sapni, brīvu domas lidojumu, «tālu no realitātes», un ar pasūtītāju tālākas sarunas nav notikušas (attīstītājs gan uzsver, ka skice joprojām ir tā, ko plānots īstenot). Arhitektam licies svarīgi izveidot izteiksmīgu akcentu Lielupes grīvā, tāpēc arī radīti torņi. Taču projekts tālākās izstrādes gaitā var mainīties - «šis ir tas, ko gribam, vēlāk var taisīt to, ko varam.» Iecere paredz 25 000 m2 dzīvojamās platīvas, vietu 200 laivām, savukārt sabiedrisko ēku kompeksa pirmo četru stāvu līmeņa kopplatība būtu 90 000 m2, bet trijos torņos viesnīcām būtu atvēlēti vēl 15 000 m2. Projekta pieteikumā norādīts, ka no šī kompleksa nodokļu ieņēmumu pieaugums būtu Ls 250 000- 500 000 gadā. Projekts pozicionēts kā ekoloģisks - siltumu ražotu ar siltumsūkņu un saules kolektoru palīdzību, bet elektrību - ar vēja ģeneratoriem un fotoelektiskajiem paneļiem.

Neizklausās nopietni

Jūrmalas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Vita Zvejniece gan šaubās, vai projektu var īstenot: «Projekts nav tādā līmenī, lai to īstenotu. Nav nodrošināta normāla piekļūšana, un bez tās neko nevar izdarīt. Blakus ir plānots privātmāju rajons, un cauri tam tranzīta plūsmu nevar virzīt. Ja iedziļinās tajā, ko piedāvā attīstītājs, tad galvenais uzsvars ir uz mazstāvu daudzdzīvokļu apbūvi. Šai teritorijai nav veikta normāla izpēte, nav novērtēta ietekme uz vidi.» Turklāt iecerētā apbūves vieta ir bez jebkādas infrastruktūras, jo gan ūdensvads un kanalizācija, gan elektronenerģija un siltums no pilsētas tīkliem netiek nodrošināts. V. Zvejniecei arī liekas, ka līdzšinējā LZS attieksme pret projektu ir nenopietna - ko vajag, to varot iezīmēt, klāt vēl piekopējot Dubaijas torņus.

LZS iecerei kaimiņos atrodas teritorija, kurā privātmāju ciematu plāno būvēt SIA Baltā kāpa, kas pastarpināti pieder Guntim Rāvim, Edgaram Šķenderam, kā arī Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenes locekļiem. Šī ciemata izveide gan arī vēl nav pilnīgi izlemta, jo teritorijas detaļplānojumam līdz jūnija beigām notika sabiedriskā apspriešana, un tās rezultāti vēl nav zināmi. G. Rāvis norādīja, ka cauri šai teritorijai noteikti nekāds tranzīta ceļš nav plānots. Z. Zajančkovskis gan uzskata, ka ceļu ierīkot var arī citā vietā. Baltās kāpas ciemata vietā iepriekšējais īpašnieks Jānis Loze bija iecerējis daudz vērienīgāku projektu ar vērienīgām augstbūvēm, un LZS esot tam pieskaņojušies, bet par to, ka projekts radikāli mainīts, uzzinājuši no preses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?