Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Sapropelis noder veselībai

Kad pārlieku ilgi sēdēts pie datora, laiku pa laikam gribas izstaipīties un pamasēt kakla un plecu zonu. Rokas pašas atrod sāpošo vietu. Arī pēc kartupeļu vai ābolu talkas, pēc sēņošanas vai ogošanas tā vien gribas paglāstīt sāpošās rokas vai muguru.

Lai nesāpētu

«Pašmasāžu vislabāk veikt dušā ar speciālām masāžas birstītēm vai sūkļiem. Ķermeni masē ar apļveida kustībām. Ar trim līdz piecām pašmasāžas minūtēm katru dienu profilaksei pietiek. Jūras sāls vanna, ēteriskās eļļas un speciāli kosmētiskie līdzekļi efektu var tikai pastiprināt,» tā saka medicīnas centra Veselība skaistumkopšanas speciāliste Raina Muceniece un turpina: «Protams, labāk visu darīt profilaktiski, bet parasti uz masāžu atnāk tikai tad, kad jau ir sāpes, kad vairs nevar izturēt. Taču vispirms jāatrod iemesls, kāpēc sāp, jo ne vienmēr masāžu uzreiz arī var veikt.»

Atšķirībā no kosmētiskās masāžas, ko atkarībā no vēlmēm un rocības katrs pats izvēlas, optimālāko masāžas veidu ārstnieciskos nolūkos nosaka fizioterapeits. Dažāda veida masāžas ir vienas no populārākajām procedūrām skaistumkopšanas salonos, rehabilitācijas iestādēs un SPA atpūtas centros. Svarīgi saprast, kādu masāžu izvēlēties, lai sasniegtu vēlamo efektu.

Eko ir modē ne tikai ēšanā

Masējot ādu, tiek ietekmēti visi tās slāņi, ādas kapilāri un muskuļi, sviedru un tauku dziedzeri, kā arī centrālā nervu sistēma. Tās iedarbība ir vispusīga atkarībā no pielietotajiem paņēmieniem un izpildījuma īpatnībām. Masāža uzlabo nervu sistēmas darbību, muskuļu spēku, aktivizē vielmaiņu un audu apgādi ar asinīm. Masāža var gan relaksēt un atbrīvot, gan tonizēt un stimulēt. Masāžai ir daudzpusīga fizioloģiska ietekme arī uz ādas slāni, un tā attīra no atmirušajām epidermas ragvielas šūnām. Pēc masāžas uzlabojas sviedru un tauku dziedzeru sekrēcijas funkcijas, aktivizējas limfas cirkulācija un asinsrite ādā. Masāža arī paaugstina ādas muskuļu tonusu, kas padara ādu gludu, vingru un elastīgu. Jebkura masāža uzlabo vielmaiņu, jo ādai ir nozīmīga loma visos vielmaiņas procesos organismā. Klasiskā masāža tiek apvienota ar dažādu aromātisku eļļu izmantošanu, kas var gan tonizēt, gan nomierināt. Var izvēlēties arī kaut ko «garšīgāku», piemēram, zemeņu vai šokolādes masāžu, kura kļuvusi par ļoti populāru procedūru, jo šokolādes aromāts veicina t. s. laimes hormona izdalīšanos.

Klasiskā masāža tiek apvienota arī ar dažādām ietīšanas procedūrām. Pieprasītākie ir dabīgie materiāli, un viens no tiem ir sapropelis. Vēl no dabiskajām izejvielām, ko izmanto, jāmin māli, dūņas, aļģes. Nāves jūras dubļi salonos pieejami sausā veidā un pirms procedūras tiek sajaukti ar ūdeni, bet sapropelis gatavs lietošanai un pirms procedūras tikai mazliet jāuzsilda, lai tā iedarbība būtu efektīvāka, dziļāka.

«Dabīgs materiāls, tepat Latvijā iegūts,» saka R. Muceniece. Sapropelis ir dūņas, ko iegūst saldūdens ezeros Latvijā. Viss atkarīgs no tā, kur un kā to iegūst, jo to izmanto gan celtniecībā, gan kā mēslojumu, gan lopbarības piedevu un arī kā kosmētisku vai ārstniecisku līdzekli. Sapropeļa augstā siltumietilpība nodrošina ilgstošu un dziļu audu sildīšanu. Sapropelī ir daudz organisko vielu un minerālvielu. Skaistumkopšanā tam tiek piedēvēta spēja cīnīties pret vecuma radītajām grumbām, pret celulītu, pret pigmentācijas plankumiem. Sapropelis paātrina vielmaiņas reakcijas, uzlabo asinsriti un aktivizē imūnsistēmu. Taču, lai to lietotu ārstnieciskiem mērķiem, pirms tam jākonsultējas ar speciālistu, jo ir saslimšanas, kam asinsrites aktivizēšana nav vajadzīga, tāpat onkoloģisku slimību un audzēju gadījumā sapropelis nav ieteicams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?