Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Satricināja premjerlīgu

Latvijas uzņēmējam Valērijam Belokoņam daļēji piederošā futbola kluba Blackpool piedzīvojumi Anglijas premjerlīgā beigušies. Vismaz uz kādu laiku, bet par tiem futbola dzimtenē vēl ilgi runās. Kad 2006. gadā Belokoņs pēc spēka trešajā Anglijas līgā spēlējošā Blackpool iegādāšanās teica, ka pēc pieciem gadiem klubs spēlēs premjerlīgā, lielākā daļa smīkņāja.

Pagājušajā sezonā pat kluba lielākajam akcionāram Ouenam Oistonam notika šķietami neticamais - Blackpool ieguva ceļazīmi uz premjerlīgu. Svētdien Anglijā daudzu iemīļotais klubs pameta pasaules futbola Meku. Par izkrišanas iemesliem un nākotnes iecerēm sarunā ar vienu no Blackpool kluba direktoriem Normundu Malnaču.

Klubam bijusi patiešām interesanta un notikumiem bagāta sezona. 2010. gadu komanda beidza necerēti augstajā 8. vietā, bet pēdējā fāze tomēr kaut kā pietrūka?

Gados jaunām komandām tā mēdz gadīties. Domāju, ka pirmajā aplī spēlētāji bija tik sajūsmināti par iespēju spēlēt tik augstā līmenī, ka uzlēca augstāk par jostas vietu. Anglijā futbola līdzjutēji atceras tos laikus, kad futbolu spēlēja prestiža un kausa, nevis naudas dēļ. Šai ziņā Blackpool ļoti simpatizēja līdzjutējiem. Presē lasīju, ka teju vai katram anglim Blackpool ir otrs mīļākais klubs, jo tas spēlēja ar sirdi. Klubs bija paraugs konkurentiem ar biezāku naudas maku, kuriem pēc katras neveiksmes bāza degunā: «Skat, kā Blackpool spēlē!» Bet otrajā aplī sajūsma nedaudz noslāpa. Iespējams, arī pretinieki vairs negrēkoja ar nenovērtēšanu.

Blackpool pērn bija klubs ar otro mazāko budžetu Championship līgā, bet šogad - pārliecinoši trūcīgākais premjerlīgā. Kāds bija algu budžets?

Pagājušajā gadā algām tērējām ap 6, bet šogad - ap 11 miljoniem sterliņu mārciņu.

Gads premjerlīgā noteikti bijis finansiāli izdevīgs!

Jā, protams. Šogad par televīzijas translāciju tiesībām vien saņēmām 42 miljonus. Un tas jau vēl nav viss. Anglijā ir tā saucamā «izpletņu» programma. Komandas, kas izkrīt no premjerlīgas, strauji zaudē ienākumus, tāpēc Futbola asociācija šos klubus atbalsta, lai tie neielīstu parādos. Turpmākos divus gadus pēc šīs programmas saņemsim pa 24 miljoniem, bet vēl divus nākamos - pa 9 miljoniem.

Blackpool šogad spēlēja premjerlīgā ar visu laiku mazāko stadiona ietilpību - pat pēc vairākiem uzlabojumiem Bloomfield Road spēja pulcēt 16 600 skatītāju. Vai plānojat turpināt ieguldīt kluba infrastruktūrā?

Noteikti. Cik daudz, to vēl lemsim jūnija sākumā direktoru sanāksmē, bet ir plāni par papildu tribīņu būvniecību, kā arī treniņapstākļu uzlabošanu.

Kādas izmaiņas skars komandu?

Lai arī kā mēs vēlētos paturēt iespējami labāko sastāvu, jāsaprot, ka no vairākiem spēlētājiem nāksies šķirties. Šķiet, pieprasītākā prece ir mūsu kapteinis Čārlijs Adamss. Janvārī Liverpool par viņu piedāvāja 8 miljonus sterliņu mārciņu. Viņš noteikti ir pāraudzis Championship līmeni. Ja būs pieklājīgs piedāvājums, viņš tiks pārdots.

Kas būtu pieklājīgs piedāvājums?

Ne mazāk kā 10 miljoni.

Kā ar pārējiem?

Kādi desmit spēlētāji komandu pametīs. Faktiski nākamgad būs jābūvē komanda no nulles. Mēs labprāt paturētu galveno treneri Īanu Holoveju, lai gan nevar noliegt, ka šosezon viņš Anglijā kļuvis ārkārtīgi populārs, tāpēc nebūtu nekāds brīnums, ja viņam piedāvās darbu citā klubā. Futbols ir izklaides industrija, un Holovejs šogad medijos tik bieži izcēlās ar plašu rezonansi izraisošiem komentāriem, ka tas premjerlīgas klubiem liek skatīties uz viņu vēl kārāku aci. Nupat Anglijā televīzijā skatījos sezonas kopsavilkumu. Atsevišķa rubrika tika veltīta tieši viņam.

Blackpool par popularitātes trūkumu nevarēja sūdzēties?

Jā, tas ir Holoveja nopelns. Ne tikai ar izdarībām ārpus laukuma, bet arī spēles ziņā. Blackpool visas sezonas garumā spēlēja atraktīvu, uzbrūkošu futbolu ar daudziem vārtu guvumiem un, jā, diemžēl arī zaudējumiem. Iespējams, Holovejam daļēji jāuzņemas atbildība par izkrišanu. Ziemas transferu logā viņš izvēlējās pastiprināt uzbrukumu un vidējo līniju, bet varbūt vajadzēja mūrēt aizsardzību. No otras puses, West Ham budžets bija 40 miljoni, lieliska infrastruktūra, vēsture un tradīcijas, ziemā ieguva vairākus labus spēlētājus, bet premjerlīgā palika pēdējie.

Viņš pats izvēlējās spēlētājus?

Jā, Anglijā notiek tikai tā. Mēs tur nejaucāmies un pilnībā viņam uzticējāmies.

Blackpool ir iespēja nākamgad spēlēt Eiropas līgā. Tas klubam ir nozīmīgi?

Cik man zināms, uz vietu Eiropas līgā pretendē Blackpool un Fulham. Ej nu sazin, varbūt brauksim uz Daugavpili (smejas)?! Nedomāju, ka tas klubam būtu ļoti nozīmīgi. Anglijā pašmāju futbols ir prestižāks par Eiropas līgu, turklāt - nav jau zināms, cik mēs tālu tur tiksim.

Izkrītot no premjerlīgas, parasti neizdodas ar pirmo piegājienu atgriezties?

Ar to jau Anglijas futbols arī ir skaists. Championship ir ļoti līdzvērtīgas komandas. No 24 klubiem vismaz 15 pretendē uz premjerlīgu. Tas, ka šogad Q.P.R. visas sezonas laikā spēlēja tik stabili un bija līderi gandrīz no zvana līdz zvanam, ir fenomens.

Kā izskaidrot, ka, pametot premjerlīgu, klubi mēdz krist vēl zemāk?

Daudzi klubi pieļauj kļūdu, ka uzreiz pēc izkrišanas iegulda milzīgas naudas, lai tūlīt pat atgrieztos. Pirmajā gadā viņi par mata tiesu netiek. Otrajā iegulda vēl vairāk, bet atkal kaut kā pietrūkst… Tad vienā brīdī klubs attopas, ka izdevumi krietni pārsniedz ienākumus, bet cerētie panākumi izpaliek. Tā tas notika ar mūsu niknāko konkurentu Preston, kas ilgus gadus bija tuvu premjerlīgai, bet tad nokļuva parādos, no kuriem grūti izlīst.

Kad Blackpool varētu atgriezties premjerlīgā?

Ceru, ka drīzumā, bet nedrīkst pārvērtēt savas spējas. Anglijas futbolā kaut ko prognozēt ir ļoti grūti. Arī Blackpool pēdējos gados to vairākkārt pierādījis. Jāturpina godīgi strādāt un jācer uz veiksmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Blackpool

Dibināts: 1887
Stadions: Bloomfield Road (16 620 vietu)
Īpašnieki: Segesta (76%), Valērijs Belokoņs (20%), 4% akciju 201 dažādiem akcionāriem
Sasniegumi: 2. divīzijas čempioni (1929/1930), izcīnīja automātisku paaugstinājumu no 2. divīzijas uz 1. (1936/1937, 1969/1970), izcīnīja paaugstinājumu caur play-off no League One uz Championship (2006/2007) un no Championship uz premjerlīgu (2009/2010), Anglijas kausa ieguvēji (1953)

Anglijas Premjerlīga
2010./2011. sezona
1. Man. United 38 78:37 80
2. Chelsea 38 69:33 71
3. Man. City 38 60:33 71
4. Arsenal 38 72:43 68
5. Tottenham 38 55:46 62
6. Liverpool 38 59:44 58
7. Everton 38 51:45 54
8. Fulham 38 49:43 49
9. Aston Villa 38 48:59 48
10. Sunderland 38 45:56 47
11. WBA 38 56:71 47
12. Newcastle 38 56:57 46
13. Stoke City 38 46:48 46
14. Bolton 38 52:56 46
15. Blackburn 38 46:59 43
16. Wigan 38 40:61 42
17. Wolves 38 46:66 40
18. Birmingham 38 37:58 39
19. Blackpool 38 55:78 39
20. West Ham 38 43:70 33

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?