Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Saulkrastos atkal karstais laiks džezam

Izcili džeza mūziķi no 15 pasaules valstīm uzstāsies un sniegs meistarklases XVII starptautiskajā Saulkrastu džeza festivālā Saulkrasti Jazz 2014, kas Saulkrastos Minhauzena Undā notiks no 21. līdz 26. jūlijam. Kamēr džezu meistarklašu nometnē pieredzējušu pasniedzēju vadībā apgūs jaunieši no Latvijas un kaimiņvalstīm, klausītājiem tiks piedāvāti ikvakara koncerti Minhauzena Undā, kā arī bezmaksas koncerti katru dienu Saules laukumā pašā Saulkrastu centrā (plkst. 15).

Slavinājums izglītībai

Festivālā Saulkrasti Jazz 2014 īpašā koncertā, kurā Latvijas ģitāras celmlauzis Andrejs Jevsjukovs muzicēs ar kvartetu, kurā sapulcējis džeza pedagogus, un arī Mirage Jazz Orchestra muzicēs kopā ar Latvijas džeza pedagogiem, tiks atzīmēta desmit gadu jubileja, kas aprit profesionālajai, akadēmiskajai džeza izglītībai Latvijā, stāsta festivāla mākslinieciskais vadītājs Tālis Gžibovskis. Tagad Latvijā piecās mūzikas vidusskolās ir pilna četru gadu profesionālā džeza izglītība, kuru pēc tam var turpināt divās augstskolās - J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA). Taču jau ilgāku laiku pirms tam, sākot jau no 1997. gada, kad izveidojās meistarklašu nometne un festivāls Saulkrasti Jazz, džeza autoritāšu klātbūtne kļuva par ļoti nozīmīgu impulsu un pamatu daudziem no šodien vispazīstamākajiem Latvijas mūziķiem. Te gan jāatgādina, ka Latvijas džeza vēsture ir daudz ilgāka nekā tā izglītības vēsture. Pēc džeza vēsturnieka Valērija Kopmana aplēsēm, džezam Latvijā šogad aprit 75 gadi, tas šeit sācis skanēt vēl pirms Otrā pasaules kara, taču pieklusis padomju gados, kad džezu neaizliedza, tomēr neattīstīja un nievāja, nostiprinot uzskatu, ka to spēlēt nav solīdi.

Enerģijas spiediens

Šā gada festivāla Saulkrasti Jazz programma ir gana raiba un emocionāla. Kā spilgtākie no viesiem jāpiemin ASV dzīvojošais austriešu izcelsmes pianists Markuss Gotšlihs, kuru uzskata par Kīta Džereta un Čika Koreas tradīciju turpinātāju. Viņš uzstāsies festivālā jau šovakar. Otrdien varēs baudīt itāļu kontrabasa virtuoza Nikolo Farači trio un atraktīvā Mistera Goldhenda ansambli no Francijas. Misters Goldhends, kura īstais vārds ir Freds Ormēns, ir franču funky stila dziedātājs un saksofonists. Pats savu grupu viņš nodibināja 2010. gadā un savā mūzikā nenogurstoši apvieno fanka grūvu ar electro skaņu un roka enerģijas spiedienu. Enerģijas lādiņš ir patiešām iedvesmojošs.

Reliģiski apgarots džezs

Trešdienas koncertā vakarā uzstāsies vieni no gaidītākajiem festivāla viesiem - slavenākā izraēliešu saksofonista un dziedātāja Daniela Zamira kvartets. Audzis izteikti ateistiskā ģimenē, viņš diez vai uztvertu nopietni, ja kāds apgalvotu, ka vēlāk kļūs dziļi ticīgs. Taču dzīvē notika tieši tā. Viņa radītajā mūzikā skaidri jūtama dzimtā identitāte, to caurvij klezmeru un hasīdu mūzikas intonācijas un ritmi. Par sakņu vilkmi liecina arī fakts, ka, izstudējis un veiksmīgi sācis karjeru džeza mekā ASV, viņš tur tomēr nepalika un atgriezās dzimtenē.

Ceturtdienas, 24. jūlija, koncertā uzstāsies festivāla meistarklašu pasniedzēji - vispirms vācu perkusionista Matiasa Filipsena ansamblis Blue Circle kopā ar Kongo dzimušo vokālisti Majembi Malajiku. Koncertā tiks dots vārds arī džeza meistariem un vecmeistariem, kuru vadībā Latvijas izglītības iestādēs jau desmit gadu var mācīties džeza mūziku. Kā jau iepriekš minēts, Latvijas džeza izglītības jubilejas koncertā uzstāsies ģitārista Andreja Jevsjukova kvartets un džeza pasniedzēji kopā ar Mirage Jazz Orchestra.

Ar pazīstamu latviešu melodiju interpretācijām programmā Latvian Sentiments piektdien, 25. jūlijā, uzstāsies zviedru pianista un aranžētāja Hansa Anteheda ansamblis un latviešu dziedātāja Jolanta Gulbe. Muzicēs arī instrumentālais trio 3Stick un Coolmans Report (Latvijas mūziķi, tikai noslēpušies aiz internacionāliem grupu nosaukumiem). Īpašu priekšnesumu sagatavojusi deju studija TEIXMA Jazz Dance, un tā būs pirmā reize festivāla Saulkrasti Jazz vēsturē, kad mūziku papildinās džeza deja.

Īsts Incognito grūvs

Festivāla programmu vainagos divi koncerti sestdienā - vispirms pusdienlaikā meistarklašu sasniegumu ražu demonstrēs meistarklašu audzēkņu koncerts, kas notiks pusdienlaikā un būs pieejams bez maksas. Noslēguma koncertā vakarā uzstāsies Romāna Vertjagina kvartets, kura sastāvā, neraugoties uz saspīlēto politisko situāciju, spēlē talantīgi jaunie mūziķi no Krievijas un Ukrainas. Savukārt Čīles un ASV mūziķi apvienojušies eksperimentālā Novas Trio, kurā nav basa, toties ir bungas, ģitāra un vibrofons. Šo eksperimentu ar prieku pieņēmuši gan klausītāji daudzviet pasaulē, gan arī kritiķi, kuri viņu jaunāko albumu atzinuši par vienu no labākajiem 2013. gadā.

Vislielākā festivāla noslēgumkoncerta intriga, protams, ir leģendārajai britu džeza apvienībai Incognito, kura šogad apceļo pasauli savā 35 gadu jubilejas turnejā, prezentējot tikko izdoto albumu. Radot, ierakstot un jo īpaši dzīvā izpildījumā spēlējot savu mūziku, grupas augstākais mērķis ir klausītāju iedvesmošana. Tas mūziķiem izdodas lieliski, jo viņu grūvs ir īsts, tīrs, patiess un dzīvs, bez bungu mašīnām, sempliem vai citiem atsvešināti moderniem paņēmieniem. Enerģiska funky džeza, acid jazz, soulmūzikas un popmūzikas savijums ir 1979. gadā izveidotās un šodien pasaulslavenās grupas Incognito pasaule. Grupas līderis ir komponists, ierakstu producents, ģitārists un dziedātājs Žans Pols Blū Moniks, kurš sadarbībā vienmēr pulcējis virkni spilgtu instrumentālistu un dziedātāju.

Biļetes uz festivālu nopērkamas Biļešu paradīzē, iepriekšpārdošanā lētāk, ar nedēļas biļeti izdevīgāk. Tuvāka informācija: www.saulkrastijazz.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncerti Minhauzena Undā

21.VII plkst. 19
Markus Gottschlich Trio (ASV, Latvija)
Velvet Mallet (Latvija)
Ventspils bigbends (Latvija)
Jam Session

22.VII plkst. 19
Ainavisti (Latvija)
Niccolᅢᄇ Faraci Trio (Itālija)
Mister Goldhand (Francija)
Jam Session

23.VII plkst. 19
Diksilends Sapņu komanda (Latvija)
FeBaPa (Austrija, Ungārija, Latvija)
Daniel Zamir Quartet (Izraēla)
Jam Session

24.VII plkst.19
Andreja Jevsjukova kvartets (Latvija)
Džeza izglītībai Latvijā 10 - Mirage Jazz Orchestra un Latvijas džeza pedagogi
Blue Circle kopā ar Mayembe Malayika (Vācija, Kongo)

25.VII plkst. 19
3Stick (Latvija)
Hanss Anteheds, Latvian Sentiments kopā ar Jolantu Gulbi (Zviedrija, Latvija)
Coolmans Report (Latvija)
TEIXMA Jazz Dance (Latvija)

26.VII plkst. 12
Studentu koncerts. Ieeja bez maksas
Plkst. 19
Roman Vertiagin Quartet (Krievija, Ukraina)
Novas Trio (ASV, Čīle)
Incognito (Lielbritānija)

21.-25.VIII plkst. 15 - bezmaksas koncerti Saules laukumā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?