Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Senioru ceļš: iespēja darboties novada labā

«Mums te aizsargājamās zaļās vārnas dzīvo - tādas zilzaļas, košas kā papagaiļi! Un zaķi dārzā nāk. Divas ūbeles dārzā gozējas kā lielas vistas, pat suņa nebaidās,» aizrautīgi stāsta Garkalnes sieviešu biedrības Mūsmājas dāmas. Savulaik seniores prātojušas, ka gribētu popularizēt savu Garkalni - te skaistas vietas, izcilas rokdarbnieces, Jānis Jaunsudrabiņš dzīvojis pēdējos sešus gadus, ko pavadījis Latvijā.

Ideja virmojusi gaisā, līdz Sieviešu tiesību institūts piedāvājis šī gada sākumā iesaistīties Latvijas un Šveices projektā Senioru ceļš - tieši tas arī pavēris iespējas ideju realizēt. Kundzes semināros apguvušas iemaņas, kā nevalstiskai organizācijai sadarboties ar pašvaldību, un maisam gals nu ir vaļā. Dāmas brauc uz Vāciju prezentēt pašdarinātos mājamatniecības izstrādājumus, Garkalnē atvērušas Jāņa Jaunsudrabiņa piemiņas istabu, mācās un pēc šī projekta cer kļūt tik zinošas, lai varētu pievērsties uzņēmējdarbībai.

Rotas un tēju gudrības

Emīlija Spalve rāda rotas - krellītes tamborēt iemācījusies tikai pirms septiņiem gadiem, kad aizgājusi pensijā. Šis esot hobijs brīvbrīžiem. Krellīšu darināšanas mākslu Emīlijai ierādījusi cita seniore - bijusī rokdarbu skolotāja Zoja Kluss. Arī šai kundzei ir ko parādīt. Šogad Senioru ceļš viņai piedāvājis ar savām krellēm un brošām braukt uz izstādi Bavārijā. «Oiii, tas bija lielisks brauciens! Kā pasaka! Man ļoti patika. Un vāciešiem patika manas rotas. Es jau sākumā nedomāju īpaši nopelnīt, bet nopelnīju veselus 500 eiro! Kolēģe Aija tirgoja savas zeķes - ļoti skaistas. Arī viņa visas pārdeva. Vācieši burtiski izķēra. Nākamgad atkal brauksim,» staro Zoja. Mūsmāju dāmas izrāda arī citu rokdarbnieču tamborētos laktus, sedziņas, zeķes un šalles. Viņas regulāri piedalās izstādēs - Siguldā, Jēkabpilī, Rāmavā.

Izrādās, Emīlijas kundzei ir arī cits hobijs - viņa vāc ārstnieciskās tējas. Par godu dāmu klubiņam Pīlādzītis, kurā Emīlija darbojas, viņai ir speciāla tēja Pīlādzītis imūnsistēmas stiprināšanai. Tā sastāv no 15 augiem. «Gribēju klāt pielikt pīlādžus, bet tiem šogad nav ražas. Toties tas nozīmē, ka būs silta ziema,» pareģo Emīlija. Par tējām kundze varētu stāstīt stundām, un to viņa arī dara - otrdienās, kad rīko savus tējas klubiņa pasākumus. Var nākt ikviens interesents! «Priecājos, ka varu citiem palīdzēt.»

Jaunsudrabiņam pa pēdām

Kamēr runājamies un gaidām, kad ievilksies Pīlādzītis, Brigita Taučkele aicina apskatīt viņas lepnumu - blakus telpā šogad iekārtota J. Jaunsudrabiņa piemiņas istaba. Var tikai apbrīnot aizrautību, ar kādu meklētas, atrastas un te sanestas vēsturiskās lietas - grāmatas ar rakstnieka autogrāfu, rakstnieka pūralāde, senlaicīgs fotoaparāts, gramofons. «Savācām mantas, kas lietotas tajā laikā, kad Jaunsudrabiņš šeit dzīvoja.»

Pie sienas piekārta divu klubiņa dalībnieču darināta Garkalnes karte - kā tolaik izskatījies, kad šeit dzīvojis Jaunsudrabiņš. «Daži te mums atceras, ka Jaunsudrabiņš pa Garkalni bieži staigājis kailām kājām, viņam patika sajust dabu, zemi. Un vēl viņš pina mazus groziņus, ko dāvāja bērniem priekš pirmajām zemenītēm, - tāds mums arī ir,» lepojas Brigita. Par katru lietiņu viņai ir stāsts - Brigita kā īstena muzeja darbiniece piemiņas istabā var novadīt ekskursiju. «Bērniem ļoti interesē, un gaidām ikvienu, kam interesē,» aicina Brigita.

Senioru optimizēšana

«Mēs cenšamies Garkalni iznest saulītē,» stāsta Mūsmāju vadītāja Iveta Valeine. «Senioru ceļš mums palīdz to paveikt. Mācāmies, kā organizēt sadarbības procesus, lai kaut ko panāktu savā labā. Tagad mūs sadzird pašvaldībā. Sākam justies tā, ka arī mums, senioriem, kaut kas pienākas. Tagad ir pulcēšanās vieta, kur varu prezentēt savas tējas, kur varam izlikt savus darbiņus,» piebilst Emīlija.

«Caur Senioru ceļu arī tos vecos ļaudis cenšamies optimizēt - lai nesēž tikai mājās. Aicinām, un ir atsaucība! Tikai katram cilvēkam ir jāatrod sava pieeja. Mums tūlīt sāksies datorapmācības kursi, mācīsimies strādāt arī ar citām modernajām tehnoloģijām. Paredzēts seminārs par psiholoģiskajām spēlēm, pēc tam - projekta noslēgumā - jau mācīsimies, kā mājamatniekiem kļūt par uzņēmējiem,» stāsta Iveta. Kura no dāmām gatava kļūt par uzņēmēju? «Re, kur būs mums uzņēmējs - Emīlija ar savām tējām!» cita caur citu sauc dāmas. Patiesi - Emīlijas Spalves tējas glīti sapakotas papīra maisiņos, klāt etiķetes - produkts gatavs pārdošanai, turklāt ne sliktāks par slavenu un pieprasītu tēju speciālistu preci! «Vai... Man jau 75 gadi būs, uz muguras nasta lieta... Bet varbūt patiešām īstais laiks sākt,» saka Spalves kundze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Garkalnes senioru ieguvumi Senioru ceļā

Semināru cikls par nevalstisko organizāciju (NVO) darbu un iespējām
Seminārs, kā NVO sadarboties ar pašvaldību
Seminārs par brīvprātīgo darbu
Praktiskās darbnīcas: par make up, galda kultūru, par sadarbību ar plašsaziņas komunikācijas līdzekļiem
Pieredzes apmaiņas brauciens uz Jaunpili pie biedrības Dzīpars uz pils un amatnieku svētkiem

Atsūti recepti un saņem balvu











Atsūtiet savu recepti, kas palīdz uzturēt mundrumu, un balvā saņemsiet izdevniecības Dienas grāmata izdevumu Filosofiskā izmeklēšana. Filipa Kerra izcilais detektīvromāns ieved lasītāju biedējošajā sērijveida slepkavu pasaulē, kur darbojas dīvaiņi ar slavenu filozofu vārdiem. Patiesi intelektuāls trilleris.
Šīsnedēļas receptes autore Aina Ādmine Dienas grāmatas izdevumu var saņemt Rīgā, Mūkusalas ielā 15, Dienas grāmatas birojā, darbdienās no plkst. 9 līdz 18.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?