Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sešpadsmit dziesmu kontrolblieziens

Pašmāju grupas Bērnības milicija nokļūšana uz Palladium Rīga skatuves britu zvaigžņu Kaiser Chiefs iesildītāju kārtā vien ir atzīmēšanas vērts notikums. Nezinātāji tā arī palika neizpratnē, bet viņi bija lieliski un ļāva raisīties fantāzijai, ka nākotnē uz šīs skatuves varētu notikt arī regulāri labāko vietējo klubu grupu saieti, līdzīgi, kā kādreiz bija Rozā peldbaseins Nākotnē vai Putnudiena Limbažos.

Iespējams, tas ir tikai Kaiser Chiefs tūliņ gaidāmā uznāciena gaidās, bet brīdī, kad Bērnības milicijas līderis Juris Simanovičs paņem basģitāru, šķiet, ka viņš sāk improvizēt par vakara galveno varoņu debijas albuma Employment dziesmas Modern Way tēmu.

Saņemot pirmo ziņu par Kaiser Chiefs gaidāmo koncertu jaunajā Palladium Rīga koncertzālē, bija līdzīga sajūta kā pirms pāris gadu desmitiem, kad pie mums sāka braukt pirmās Rietumu zvaigznes. Sākumā tādas pavecākas, atstājot cerību, ka nu jau esam normāla Eiropas valsts, kur gan jau brauks arī aktuālas grupas, tomēr mūsu iebarošana ar lielajiem populārās mūzikas klasiķiem ieilga. Arī Depeche Mode un Placebo uz šejieni atbrauca tikai tad, kad fani jau bija paspējuši viņus redzēt citur. Laiks, protams, iet, un arī Kaiser Chiefs slavas starta šāviens atskanēja pirms sešiem gadiem, bet viņi joprojām ir pietiekami jauni un aktuāli. Tieši ar vienu no saviem pirmajiem hitiem Every Day I Love You Less And Less viņi deva pirmo Rīgas koncerta bliezienu, kad bija izskanējis intro - ārkārtīgi skaists instrumentāls skaņdarbs psihedēliskā ārtroka manierē no viņu jaunā albuma, kuru steidzīgāki klausītāji nemaz nav dzirdējuši, jo tas ir apslēpts un ieskanas aptuveni pēc 10 minūšu ilga klusuma pašās beigās. Intereses pilni par pirmoreiz apmeklētās zemes publiku un tās reakciju, gatavi parādīt dzīvo šovu un atraktīvi plosīties, ar plašu vērienu plivinot pa gaisu mikrofona statīvu, un pēc koncerta spēku izsīkumā kaut krist, jo līdz nākamajam vakaram Igaunijā vēl paspēs atgūties, - tādus Kaiser Chiefs ar viņu solistu Rikiju Vilsonu priekšgalā mēs gaidījām un arī ieraudzījām. Visticamāk, pašiem to neapzinoties, šie pieci Līdsas mūziķi ir atraduši īsto ceļu uz klausītāju sirdīm. Tas visiem it kā ir labi zināms, gluži tāpat kā pareizs otas turēšanas vai ģitāras skaņojuma veids, bet ne visi prot uz tā noturēties, nekļūstot par apsmieklu. «Ruby, ruby, ruby, ruby» un «Na-na-na-naa» uzkarsē asinis tāpat kā Queen sporta himnas We Will Rock You bungu ievads, arī manā mīļākajā Kaiser Chiefs dziesmā I Predict A Riot, kas koncertā tiek izšauta jau uz beigām, ieskanas «ā-ā-ā-la-la-la-la-lā-lā», un tad Vilsons jau vērtējoši veras publikā, saprotot, ka «nu tā paņemta».

Kaiser Chiefs ir caurcaurēm anglisks no matu galiņiem līdz papēžiem. Grupas nosaukums aizgūts no futbola kluba, arī viņu krekliņi atgādina drīzāk futbola kluba, nevis mūzikas grupas suvenīrus, tāpēc arī ārdīšanās, līdz sviedri plūst aumaļām, drīzāk ir sportiska, nevis panciska, kā tā nereti tikusi raksturota. Toties nepārprotamās atsauces uz britu roka klasiku, kas pat mūzikas gardēžiem viņu hitus liek uzskatīt nevis par «lipīgu popsu», bet lieliskām roka dziesmām, parādās arī tiešā veidā - Good Days Bad Days ir nepārprotams sveiciens Led Zeppelin, kam ir dziesma Good Times Bad Times, bet viena no četrām koncertā spēlētajām jaunā albuma dziesmām Starts With Nothing atgādina The Who nu jau klasisko Won't Get Fooled Again. Šajās ārtroka izpausmēs visvairāk pie savas sintezatoru grēdas izceļas bārdainais un hūtainais Niks Beinss, kuram saglabājusies iesauka Zemesrieksts (Peanut) kā apliecinājums, ka šie puiši ir kopā jau kopš skolas laikiem un cits citu jūt kā sevi pašu. Pēc jebkura dalībnieka aiziešanas tie vairs nebūtu tie paši Kaiser Chiefs, tāpēc esam ieguvēji, ka redzējām viņus pilnbriedā. Un īstajā vietā - Palladium Rīga, kam šīs bija pirmās nopietnās koncertiesvētības, - Kaiser Chiefs jau septembrī pārgriezto atklāšanas lenti ar savām 16 dziesmām ir aizspēruši prom, un nu tā vairs nemaisās pa kājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?