Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Skandāli pirms vēlēšanām

Intriģējošu atklājumu pirms 1. jūnijā paredzētajām Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) prezidenta vēlēšanām netrūkst. Pēdējo dienu notikumi atgādina Latīņamerikas valstu ziepju operas - daudz negaidītu pavērsienu ar uzpūstām nelaimēm un sāpēm.

Ir jau arī par ko «cepties». The Times pašreizējo FIFA prezidentu un vienīgo kandidātu nākamajam termiņam Zepu Blateru atzīst par sporta pasaules ietekmīgāko cilvēku, un diez vai tas būtu pārspīlēts. Vācijas futbola leģenda Francs Bekenbauers FIFA salīdzina ar ANO, jo tajā ir 208 dalībvalstis. Apmierināt visu vēlmes nav viegli, vienmēr kāds jutīsies apdalīts, un izskatās, ka tieši dažu konkrētu dalībvalstu neapmierinātība ir FIFA ūdeņu saduļķošanas pamatā.

Pasaules kausu pirkšana

Visa jezga sākās pagājušā gada nogalē, kad notika vēlēšanas par to, kur rīkot 2018. un 2022. gada Pasaules kausa (PK) finālturnīrus. Jau krietnu laiku pirms decembrī paredzētajām vēlēšanām par tiesībām rīkot tik grandiozu un ienesīgu sporta pasākumu netrūka baumu un afēru, spekulāciju par kukuļdošanu un to pieprasīšanu.

Visaktīvākie sazvērestības teoriju meklētāji bija Anglijā. Futbola dzimtene pretendēja uz 2018. gada PK rīkošanu un tika uzskatīta par vienu no reālākajām pretendentēm. Arī vairākas augstas futbola amatpersonas pēc Anglijas projekta izvērtēšanas atzina - tradīciju un infrastruktūras ziņā viņi ir neapšaubāmi labākie kandidāti. Bet FIFA pēdējās desmitgadēs uzņēma jaunu attīstības kursu, kas nosaka, ka jāveicina futbola attīstīšana arī tajās valstīs, kur sporta karalis savu kāju spēris samērā nesen. No tā futbols būtu tikai ieguvējs - parādītos vairāk kvalitatīvu futbola stadionu un kompleksu, kur jaunajiem censoņiem kļūt par pasaules mēroga zvaigznēm, paplašinātos futbola ģeogrāfija utt.

Netrūka arī tādu, kas ieguvēju pulkam pieskaitīja arī dažas FIFA amatpersonas, kuras varētu kļūt krietni bagātākas. Kukuļdošanas un izspiešanas apsūdzību dēļ darbu FIFA zaudēja vairākas amatpersonas no Dienvidamerikas, Āfrikas, Okeānijas un Āzijas. Dažiem saglabājās šaubas, vai par grēkāžiem padarītas lielākās zivis.

Tiesības rīkot 2018. un 2022. gada PK ieguva attiecīgi Krievija un Katara. Nebūt ne spēcīgākās futbola lielvalstis, bet naudīgas gan. Zaudējumu vēlēšanās nespēja sagremot ne briti, ne Austrālija, kas līdz pat šodienai turpina liet eļļu ugunī. Austrālija pat uzdrošinājās pieprasīt no FIFA 46 miljonus dolāru lielu kompensāciju par reklāmas kampaņā iztērētajiem līdzekļiem.

Priekšvēlēšanu spēlītes

Tuvojoties FIFA prezidenta vēlēšanām, plašsaziņas līdzekļos ik pa laikam pavīdēja jauni korupcijas atklājumi un pārsteidzoši paziņojumi.

Zeps Blaters, kurš bija kategoriski pret moderno tehnoloģiju ieviešanu futbolā, pēkšņi paziņoja - modernās tehnoloģijas taisnības labad ir jāievieš. Citkārt atkal Blaters kampaņas ietvaros apciemoja CONCACAF (Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Okeānijas futbola asociāciju konfederācija), dāvājot tās biedriem laptopus un miljonu dolāru, kurus viņi varot tērēt pēc pašu ieskatiem… Blaters gan var taisnoties, ka piešķirtos līdzekļus uzticējis tērēt futbola attīstīšanai, bet katrā ziņā viņa rīcība nespodrināja FIFA tēlu, kas pēdējā laikā jau tā visai bieži ticis apskādēts. Tiesa, ne viņš ir lielākais nemiera cēlājs.

Sestdien CONCACAF prezidents Džeks Vorners paziņoja, ka tuvākajā laikā FIFA skars korupciju atmaskojošu paziņojumu cunami. Diez vai viņš ar šiem vārdiem domāja sevi pašu. Svētdien FIFA Ētikas komiteja uz nenoteiktu laiku diskvalificēja Vorneru un bijušo prezidenta amata kandidātu, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidentu Muhammedu bin Hamamu. Abi tika apsūdzēti balsu pirkšanas mēģinājumā pirms gaidāmajām vēlēšanām. Viņi esot organizējuši Karību zonas Futbola apvienības (CFU) tikšanos, kuras laikā abi centušies nopirkt CFU biedru balsis par 40 000 dolāru.

Bin Hamams pieprasīja FIFA izmeklēšanu arī pret pašu Blateru, kurš par CFU tikšanos un tās mērķi esot bijis informēts, bet nedarīja neko korupcijas novēršanas labā. FIFA Blateru attaisnoja, dažas dienas pirms vēlēšanām padarot viņu par vienīgo kandidātu uz prezidenta amatu.

Nu jau bijušais FIFA viceprezidents Džeks Vorners pirmdien medijiem izrādīja savus pierādījumus, neslēpjot niknumu par FIFA Ētikas komitejas subjektivitāti. «Viņi ieradās uz sēdi jau visu izlēmuši, viņi nebija gatavi klausīties, viņiem jau pirms sēdes tika pateikts, ko darīt, un to viņi arī izdarīja,» teica Vorners.

Ne Vorners, ne bin Hamams nerunā, lai sevi aizstāvētu, bet domā par citu FIFA amatpersonu nomelnošanu. Tā Vorners medijiem izrādīja e-pastu saraksti ar FIFA ģenerālsekretāru Žeromu Valki. Vorners ar e-pasta palīdzību esot sūtījis ziņu Valkem, ka «FIFA prezidenta vēlēšanu iznākums varētu radīt sašutumu arābu pasaulē, ko mēs šobrīd nedrīkstam pieļaut, tāpēc es vēlētos lūgt bin Hamamu nekandidēt». Uz to Valke esot atbildējis šokējoši atklāti. «Runājot par bin Hamamu, es nesaprotu, kāpēc viņš kandidē. Vai tiešām viņš domā, ka viņam ir kaut mazākās iespējas, vai arī tas ir tikai veids, kā apliecināt savu nepatiku pret Blateru? Bet varbūt viņš domā, ka jūs varat nopirkt FIFA, tāpat kā viņi [Katara, Vorners] nopirka PK?»

Pienācis laiks pārmaiņām

FIFA ģenerālsekretārs Valke apstiprinājis, ka sarakste ir autentiska, bet Kataras puse noliedz, ka ieguvusi tiesības rīkot PK negodīgā ceļā, un gaida FIFA atbildi. Atliek vien pievienoties Vornera sacītajam: «Man jums nav jāpatīk, nevienam ar mani nav jāēd, jādzer vai jāguļ, bet, Kristus vārdā, skatieties patiesībai acīs!»

Skaidrs, ka FIFA organizācijā tiek spēlētas netīras spēlītes, ja reiz pēdējā gada laikā futbolā diskvalificētas vairākas augstu stāvošas amatpersonas. Skaidrs arī tas, ka FIFA tēla graušana nenāk par labu futbolam. Vienīgais jautājums šobrīd ir par to, vai pēc vēlēšanām FIFA darbā tiks veiktas radikālas izmaiņas. To rādīs laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

FIFA (Starptautiskā Futbola federāciju asociācija)
Dibināta: 1904. gada 21. maijā Parīzē
Pirmās dalībnieces: Beļģija, Dānija, Francija, Nīderlande, Spānija (pārstāvēja Madrides Real), Zviedrija un Šveice
Valstu pārstāvniecība: 208 (par trīs vairāk nekā Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK), par piecām mazāk nekā Starptautiskajā Vieglatlētikas federācijā (IAAF))
Mītnes vieta: Cīrihe (Šveice)
Prezidents: Zeps Blaters
Pasaules kausa izcīņu rīko: kopš 1930. gada, nākamais PK būs 2014. gadā Brazīlijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?