Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šlesers tīko būt premjers

Opozīcijā esošās LPP/LC līderis Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers sestdien partijas kongresā deva startu Saeimas vēlēšanu kampaņai ar nekonstruktīvu aicinājumu gāzt valdību un paziņojumu, ka ir gatavs uzņemties nākamā Ministru kabineta izveidošanu ar septiņiem ministriem. Taču kā A.Šlesers nekļuva par Rīgas mēru pēc pašvaldību vēlēšanām jūnijā, tā tuvākajā laikā viņš varētu arī nekļūt premjers, par spīti bramanīgajam paziņojumam, ka Valda Dombrovska (JL) valdībai ir jāpieņem nākamā gada valsts budžets un tad jāatkāpjas.

Valdību var nogāzt tikai kāds no tās partneriem, bet Zaļo un zemnieku (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Tautas partijas (TP) pārstāvis Vents Armands Krauklis _Dienai_ uzsvēra, ka viņiem tāda nodoma neesot.

Informējot prezidentu

Rīgas vicemērs A.Šlesers esot pieteicies būt par premjeru, lai Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuru LPP/LC priekšsēdis nesen Dienai uzslavēja, zinātu - ja krīt valdība, ir kandidāts nākamās vadītāja postenim. LPP/LC šīs Saeimas laikā jau ir bijis premjera amats, un Ivara Godmaņa darbība tajā bija pretrunīgi vērtēta - galvenokārt Parex bankas pārņemšanas dēļ, par ko I.Godmanis taisnojās un skaidrojās arī no kongresa tribīnes savā gandrīz stundu garajā runā atvēlēto 30 minūšu vietā.

I.Godmanim sēdes vadītājs aizrādīja, savukārt A.Šleseram, kurš arī pārkāpa reglamentu, ļāva runāt bez mitas, un beigās zāle viņu sveica, pieceļoties kājās un aplaudējot. Tikai pēc viņa runas kļuva skaidrāks, kāpēc kongresa viesis Saskaņas centra (SC) līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs apsveikuma runā teica - viņam būšot cilvēciski žēl, ja A.Šlesers kļūs par premjeru, kas nozīmētu abu tandēma izjukšanu. Ja pirms pāris mēnešiem SC kongresā A.Šlesers sēdēja SC prezidijā, turpretim pie LPP/LC līderu galda N.Ušakovs tomēr nebija aicināts, bet gan nosēdināts līdzās tradicionālo konfesiju pārstāvjiem, kuri kā vienmēr sveica kongresu.

Pārņemt varu valstī

Pēc vienbalsīgā atbalsta atklātajā balsojumā, kurā A.Šleseru ievēlēja par priekšsēdi, viņš kļuva vēl pārliecinātāks un teica: «Šis nebūs viegls laiks. Mūsu partija ir pieņēmusi lēmumu gatavoties varas pārņemšanai valstī, un man ir dots mandāts, lai mēs pēc iespējas ātrāk to izdarītu.» Taču A.Šlesera vēstījumu varētu uztvert arī kā taktisku reklāmas gājienu viņam raksturīgajā stilā, jo pirms pašvaldību vēlēšanām viņš tāpat iedvesa pārliecību, ka būs Rīgas mērs. Pat ja TP nākamajam līderim Andrim Šķēlem šķistu, ka ir iespēja izveidot veiksmīgāku Ministru kabinetu un viņš ar A.Šleseru būtu par to parunājis, ko LPP/LC priekšsēdis noliedza, bez ZZS atbalsta mainīt valdību būtu grūti. «Var jau laist ziepju burbuļus gaisā, braukt ar raķeti vai buldozeru, bet reālā situācija ir tāda, ka viņš nevar būt premjers un mūsu mērķis ir nostrādāt ar šo valdību līdz Saeimas vēlēšanām,» teica ZZS frakcijas vadītājs A.Brigmanis, kurš gan uzteica A.Šlesera mērķtiecību, pieļaujot, ka kādreiz viņš arī varētu ieņemt šo amatu. Grūti arī iedomāties, kāds izdevīgums zaļajiem zemniekiem būtu pirmsvēlēšanu gadā atdod šo posteni vienam no konkurentiem, ja ZZS, LPP/LC un TP cīnīsies par vienu un to pašu vēlētāju, kas gaida saimnieka atnākšanu.

Ja ar paziņojumu bija plānots radīt nervozitāti Jaunajā laikā (JL), tad šis mērķis arī nav sasniegts, jo JL vadība to uztver kā reklāmas gājienu, lai pievērstu uzmanību partijas startam vēlēšanās. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atzina - ministru kandidātu saukšana arī liecinājusi, ka tas nav nopietni. A.Šlesers piedāvāja, piemēram, izveidot iekšlietu, tieslietu un aizsardzības ministriju, tās vadību uzticot Dainim Turlajam. Pēc A.Šlesera ievēlēšanas par līderi viņš nosauca 15 valdes kandidātus, kurus vēlētos redzēt tajā. No tiem 13 arī tika ievēlēti - Ivars Godmanis, Andris Ameriks, Ainars Baštiks, Andris Bērziņš, Jānis Dukšinskis, Dainis Liepiņš, Ainārs Mežulis, Karina Pētersone, Leonīds Salcevičs, Dagnis Straubergs, Rita Strode, Dainis Turlais un Jānis Vilnītis. Taču divu ieteikto - Vjačeslava Stepaņenko un Dmitrija Pavlova - vietā ievēlēta Eiženija Aldermane un Dzintars Jaundžeikars. Valdē ir arī ģenerālsekretārs Vitālijs Aizbalts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?