Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Soči izgaismo Krievijas varas cinismu

Ar svinīgiem pasākumiem Krievijā šonedēļ sākās simt dienu atskaite līdz Soču ziemas olimpisko spēļu atklāšanai 26. februārī. Gatavošanos Krievijas līdera Vladimira Putina izlolotajām spēlēm, kuras būs visu laiku dārgākās, lielākajos valsts medijos atspoguļo galvenokārt pozitīvā gaismā, pieverot acis uz daudziem nesmukumiem, kas demonstrē pašreizējās varas gatavību ignorēt likumus, lai spodrinātu savu tēlu.

Paverdzina strādniekus

Apjomīgajos sporta būvju un infrastruktūras objektu celtniecības darbos, kuros ir ieguldīta lielākā daļa no spēļu vajadzībām iztērētajiem 50 miljardiem dolāru (25,5 miljardi latu), Sočos un to apkaimē kopumā nodarbināti ap 95 tūkstošiem cilvēku. Spēļu organizatori atzīst, ka 8-10% no tiem bijuši viesstrādnieki. Cilvēktiesību organizācija Memorial lēš, ka patiesībā 80% celtnieku ir viesstrādnieki, no kuriem lielākā daļa Krievijā strādā un uzturas nelikumīgi.

Valsts uzņēmums Oļimpstroj, kas pārrauga olimpisko projektu celtniecību Sočos, skaidro, ka stingri ievēro Krievijas nodarbinātības likumus. «Striktu pakļaušanos likumam, tostarp Krievijas pilsoņu un viesstrādnieku tiesību ievērošanu būvlaukumos, mums uzliek par pienākumu virkne valsts iestāžu, kas regulāri veic pārbaudes,» apgalvo uzņēmums. «Ikviens strādnieks, kura tiesības ir pārkāptas, var vērsties varasiestādēs. Visus pārkāpumus izskata un pret tiem vēršas Krievijas likumi.»

Tomēr patiesība ir citāda, jo vairākums iebraucēju - un ne tikai - strādā bez darba līgumiem un nereti kļūst par darba devēju nekrietnības upuriem. Cietis arī celtnieks no Moldovas Viktors Spinu, kurš kopā ar vēl aptuveni simt tautiešiem nav saņēmis atalgojumu par septiņiem mēnešiem. «Mums no nedēļas uz nedēļu solīja, ka samaksās, bet tad paziņoja, ka esam atlaisti, un jau nākamajā dienā mūsu vietā strādāja citi,» viņš stāsta The Daily Telegraph.

Gada sākumā cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch ziņoja par migrantu strādnieku paverdzināšanu Sočos. Daudziem viesstrādniekiem atņemtas pases, tāpēc viņi bez atlīdzības bijuši spiesti strādāt pat 12 stundas pēc kārtas un mitināties saspiestībā ar desmitiem citu strādnieku. Tos, kas protestējuši, darba devēji nosūdzējuši varasiestādēm.

Kopš septembra sākuma policija un imigrācijas dienests Soču apkaimē rīkoja reidus pret nelegālajiem iebraucējiem. Laikraksts Ņezavisimaja gazeta vēsta, ka šajā laikā notverti un deportēti vismaz 800 ārzemnieku, bet 650 vēl gaidot savu kārtu.

Grib sūdzēties Dievam

Savulaik, piesakot Soču kandidatūru, krievi paziņoja, ka tās būs vistīrākās olimpiskās spēles, un solīja nevis izgāzt celtniecības atkritumus, bet tos pārstrādāt. Sporta svētki vēl nav aizvadīti, bet jau ir problēmas ar apņemšanās izpildi.

Spēļu vajadzībām no piekrastes uz kalniem vajadzēja izbūvēt 48 kilometrus garu autoceļu, kuram paralēli stiepjas arī sliežu ceļš. 8,5 miljardus dolāru (4,3 miljardi latu) vērto projektu realizē Krievijas dzelzceļš.

Būvniecības atkritumi tiek izbērti nelikumīgā izgāztuvē nelielajā Ahštiras ciemā, kura iedzīvotāji ir uztraukušies, ka augsnē nonāk kaitīgas vielas, kas var piesārņot pazemes avotus, kuri ieplūst Mzimtas upē, no kuras Soči ņem dzeramo ūdeni.

Ahštirieši ir vērsušies pie atbildīgajām iestādēm. Vietējā vides aizsardzības institūcija konstatēja pārkāpumus un piesprieda Krievijas dzelzceļam 3000 dolāru (1500 latu) naudassodu. Tomēr vietējo galvenā prasība - pārtraukt atkritumu izgāšanu - nav izpildīta. «Mēs nezinām, ko darīt. Mēs vēlētos iesniegt petīciju Dievam, bet mums nav viņa adreses. Viņš ir vienīgā persona, kurai mēs vēl neesam rakstījuši,» ciema vecākais Aleksandrs Koropovs sacīja aģentūrai AP.

Starptautiskās vides aizsardzības organizācijas Greenpeace Krievijas nodaļa ironizē, ka Šoču spēļu rīkotāji ar «vistīrāko olimpiādi» saprot nevis atkritumu pārstrādi, bet aizvākšanu prom no acīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?