Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Sola ieklausīties būvvalžu speciālistos

Būvniecības likuma un ar to saistīto Ministru kabineta noteikumu un standartu pilnveidošana, kā arī Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) darbības uzlabošana - tas ir plašs jautājumu spektrs, pie kā ķērusies Ekonomikas ministrija, acīmredzot apjaušot, ka līdzšinējais regulējums nebūt nav ideāls un būvvaldes ar to ir neapmierinātas.

Par to, ka neatrisināto jautājumu vezums varētu sakustēties, signalizē ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) sāktās konsultācijas ar lielo pilsētu un Pierīgas būvvalžu speciālistiem un pašvaldību pārstāvjiem, pēc kurām to pārstāvji saka, ka beidzot jutušies uzklausīti.

Par to, ka ministrija būvniecības jomu uzskata par prioritāru, liecina arī tas, ka Būvniecības un mājokļu departamenta direktors Edmunds Valantis ir arī valsts sekretāra vietnieks. Viņš šajā amatā ir kopš 7. jūnija. A. Ašeradens pēc pirmajām divām tikšanos kārtām saka, ka kopīgi ar pašvaldību pārstāvjiem konstatētas vairākas būtiskas problēmas. Būvvalžu vadītājiem grūtības sagādā gan Būvniecības likumā iekļautās definīcijas un būvju klasifikācija, tāpat nepietiekami skaidri ir nodalīts, kurš par ko atbild, kāda saskaņošanas procesā ir būvvalžu, projektētāju un projekta virzītāju atbildība. Panākta vienošanās, ka būvvaldes iesūtīs savus jautājumus un oktobra sākumā tiks rīkots seminārs, kurā kopīgi tiks spriests par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvos.

Vēl viens galvassāpju objekts ir BIS - sistēma, kas veidota, lai teorētiski atvieglotu būvvalžu darbu, taču ar tās ieviešanu sanācis pavisam greizi - ir būvvaldes, kas sistēmas apkalpošanai bijušas spiestas pieņemt papildu darbiniekus. «Pašvaldībām jau iepriekš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzspieda dokumentu vadības sistēmu Namejs. Klientu apkalpošanas centros pieņem dažādus iesniegumus, tai skaitā būvvaldei. Atnāk cilvēks, bet tagad viņa iesniegums ir jāreģistrē dubultā - gan Namejā, gan BIS - un arī atbilde jāsniedz divreiz,» stāsta Ķekavas novada domes izpilddirektors Aivars Liškovskis. Pašvaldību pārstāvji savulaik prasījuši, vai šīs sistēmas ieviešana neradīs papildu administratīvo slogu, un ministrijas pārstāvji atbildējuši noraidoši, taču realitāte ir cita - BIS apkalpošanai ir jāpieņem papildu darbinieki, jo datu ievadīšana prasa daudz vairāk laika nekā agrākās procedūras. «Ja valsts uzliek pašvaldībām papildu funkcijas, līdzi jānāk arī finansējumam,» uzskata A. Liškovskis.

«Acīmredzot BIS veidota, relatīvi maz orientējoties uz klientu,» Dienai atzīst A. Ašeradens. Pēc viņa teiktā, situācija ir tāda, ka cilvēks ar savu iesniegumu un dokumentiem iet uz būvvaldi, «kas pieņem darbā sekretāri, un tā klabina iekšā visus datus». Ministrs atzīst, ka BIS ir ļoti tālu no pilnības, un ir panākta vienošanās par īpašas BIS lietotāju padomes izveidošanu, kas pārrunās sistēmas problēmas, lai pārveidotu uz tādu, kas orientēta uz klientiem.

«Būvniecības likums ir veidots it kā juridiski pareizi, bet tā gatavotāji nav konsultējušies ar profesionāļiem. Doma bija laba, bet iznāca, kā iznāca,» konstatē A. Liškovskis. Viņš arī norāda, ka diskusijā ar kolēģiem apspriestas daudzas pretrunas, piemēram, ministriju normatīvie akti savstarpēji netiek koordinēti. Atšķiras metodika, kā dažādos gadījumos mēra telpu platību - no sienas līdz sienai vai no ārsienas līdz ārsienai. Ir problēmas ar apbūves intensitātes noteikšanu, jo ir dokumenti, kuros arī stādījumus pieskaita apbūvei, tāpat ir diskusija, vai pļavas vidū iebraukts ceļš, kas nav speciāli izbūvēts, tiek uzskatīts par būvi, utt.

Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis Dienai komentē, ka aizsāktās tikšanās ir labs signāls, taču problēmu atrisināšanai ministrijai nepietiek resursu. Arī viņš piekrīt, ka BIS nestrādā tā, kā sākotnēji iecerēta, jo pasūtītāji nav tik kompetenti, lai paši spētu sistēmā ievadīt datus, tāpēc tam tiek algots cilvēks būvvaldē. Sistēmas izstrādātājiem acīmredzot nav bijusi izpratne, kam viņi to veido, ar ko vispār būvvalde nodarbojas. «Pozitīvi, ka problēmas tiks risinātas, un nolēmām atkārtoti tikties decembrī,» secina V. Valainis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?