Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Spāņi izgāž dusmas pret politisko eliti

Dziļās ekonomiskās problēmas un sāpīgie taupības pasākumi daudzu Eiropas valstu vēlētājiem ir likuši novērsties no tradicionālajām valdošajām partijām. Izņēmums nav arī Spānija, kur notiekošie plašie protesti liecina, ka nedēļas nogalē paredzētajās Spānijas reģionālajās un pilsētu vēlēšanās pamatīgu sakāvi piedzīvos pašreizējā valdošā Sociālistu partija, kurai tiek pārmesta nespēja samazināt iespaidīgo bezdarbu. Spāņi zaudējuši ticību sociālistiem un lielākajam opozīcijas spēkam konservatīvajai Tautas partijai arī tādēļ, ka to politiķi ir iesaistīti korupcijas skandālos.

Nē - korupcijai

Visu nedēļu Spānijas lielāko pilsētu laukumos izgājuši tūkstošiem pārsvarā jaunu cilvēku, kurus vienojošais sauklis ir «Nebalsojiet par viņiem!» Šajā dienvidu valstī plašas demonstrācijas un streiki nav nekas neparasts, tomēr ierasts, ka tos organizē arodbiedrības, kuras ir cieši saistītas ar politiskajām partijām. Šoreiz arodbiedrības klusē, bet neapmierināto cilvēku mobilizēšanu, izmantojot sociālās saziņas vietnes Facebook un Twitter, veic kustība Īstu demokrātiju tūlīt!, raksta El Pais.

Spānija pirms dažiem gadiem piedzīvoja, tā saucamā, nekustamā īpašuma burbuļa plīšanu, un valsts ekonomikā iestājās dziļa recesija. Premjerministra Hosē Luisa Sapatero valdība ir veikusi virkni taupības pasākumu un reformu, mazinot bažas, ka Madridei vajadzēs sekot citu eirozonas valstu piemēram un vērsties pie starptautiskajiem aizdevējiem. Tomēr jau ilgāku laiku Spānijā bezdarba līmenis turas ap 20%, kas ir lielākais Eiropas Savienībā. Daudzi spāņu bezdarbnieki pat atļaujas jokot, ka viņi strādā lielākajā nodarbinātības sektorā.

Protestētāji arī uzskata, ka valsts politiskā sistēma ir novesta tik tālu, ka politiķi un vēlētāji dzīvojot paralēlās pasaulēs, jo partijām esot tikai ekonomiskas intereses, nevis vēlme iedziļināties ierindas pilsoņu problēmās. Kustība aicina izskaust korupciju politiskajās aprindās un internetā publicējusi Spānijas karti, kurā atzīmētas vietas, kur vēlēšanās kandidē vairāk nekā simt politiķu, kas ir iesaistīti tiesas procesos saistībā ar koruptīviem darījumiem, vēsta The New York Times.

Kaut gan Spānijas Centrālā vēlēšanu komiteja vēlēšanu norises laikā sestdien un svētdien ir aizliegusi rīkot protestus, ko tā uzskata par daļu no priekšvēlēšanu kampaņas, Īstu demokrātiju tūlīt! sekotāji ir apņēmušies savākties pilsētu laukumos.

Soda visā Eiropā

Pēdējā laikā arī daudzviet citur Eiropā valdošās partijas saņēmušas brīdinājumu no vēlētājiem reģionos. Martā reģionālajās vēlēšanās sakāvi piedzīvoja Vācijas kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu savienība, bet maijā pašvaldību vēlēšanās zaudējumus cieta Itālijas premjera Silvio Berluskoni partija, kā arī Lielbritānijas koalīcijas valdībā ietilpstošie liberāldemokrāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?