Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ST nonākusi sprukās

Ziemeļvalstu ģimnāzijas bioloģijas skolotāju Tamāru Zitceri skolas direktore dēvē par «fantastisku skolotāju ar fantastiskiem skolēnu sasniegumiem». Viņai jau vairākkārt izdevies izpelnīties mediju uzmanību pašai un ar skolēnu palīdzību izpētot kādu ar bioloģijas vai vēstures tēmu saistītu jautājumu, skolotāja saņēmusi arī augstus apbalvojumus.

Nākamnedēļ viņai būs pēdējā diena skolotājas darbā. Ne tāpēc, ka vairs negribētu vai nevarētu strādāt - aiziet liekot vasarā stājies spēkā likums, kas viņai kā strādājošai pensionārei ļauj saņemt tikai 30% no pensijas. Pēc pedagogu atalgojuma cirpiena T.Zitcere mēnesī varot nopelnīt 190 latu uz rokas, taču viņas pensija būšot lielāka. T. Zitcere ir viena no teju pusmiljona Latvijas pensionāru, kuru dzīvē sāpīgas korekcijas izdarīja vasarā spēkā stājies likums, kas paredzēja pensiju samazināšanu. Pirmdien Satversmes tiesa (ST) sāka skatīt šo likumdošanas izmaiņu atbilstību Satversmei.

Likums, kas stājās spēkā 1. jūlijā, paredzēja vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 10%, savukārt strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu - par 70%. Tas valstij laikā no jūlija līdz novembrim ļāvis ietaupīt 42,7 miljonus latu, liecina Labklājības ministrijas aprēķini. Tāpat pie likuma sekām varētu ierēķināt strādājošo pensionāru skaita samazinājumu uz pusi. Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka, kura gan izvēlējusies palikt teātrī, neraugoties uz maciņa satura sarukumu, norāda, ka politiķi izrīkojušies negodīgi. Viņa zinot gana daudz pensionāru, kuriem ir ļoti mazas pensijas un arī 10% ieturējums no tām šiem cilvēkiem esot «milzīgi liela nauda».

Vasarā ST sasniedza arī prasību pieteikumu gūzma, jo cilvēki budžeta cirpšanā uz pensionāru rēķina saskatījuši pretrunas ar vairākiem Satversmes pantiem. Lietas ir apvienotas vienā, ietverot gan tās, kas attiecas uz vecuma un izdienas pensiju samazināšanu, gan strādājošo pensiju samazināšanu. Ja ST atzīs likuma normas par nekonstitucionālām tātad spriedums būs labvēlīgs pensionāriem, iespējams iet vairākus ceļus, jo tiesa arī ieraksta termiņu, kurā likuma normas zaudē spēku. Pastāv iespēja, ka tās zaudē spēku ar to pieņemšanas brīdi, tāpat to iespējams piemērot arī atpakaļejoši, stāsta ST priekšsēža palīdze Līna Kovalevska. Tā viņa pasaka - nav izslēgta iespēja, ka valstij pensionāriem jāatlīdzina zaudējumi, kas saskaņā ar aplēsēm līdz 23.decembrim, kad ST jāpieņem lēmums, būtu vairāk nekā 50 miljoni latu. Tas gan būtu valstij finansiāli neizdevīgākais un pensionāriem izdevīgākais spriedums.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atsakās prognozēt, kādas pašreizējā finansiālajā situācijā būtu sekas, ja ST spriedums būs pensionāriem labvēlīgs. Taču jebkurā gadījumā šajā lietā ST nonākusi interesantā situācijā, jo tai jāizbalansē starp diviem aspektiem - no vienas puses ir valsts finansiālā situācija un iespējas nodrošināt pensionāriem ieturētās naudas izmaksu, bet no otras puses ir tiesiskums un nepieciešamība ievērot valsts pamatlikumu. ST «ir nonākusi diezgan lielās sprukās», norāda konstitucionālo tiesību eksperte Anita Rodiņa. Viņa pat vairās izteikt prognozes par potenciālajām ST manevra iespējām. Savukārt administratīvo un konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars uzsver, ka «nevar pretstatīt Satversmi un naudu». Viņš pieļauj, ka ST kā ierasts dos kādu recepti, kā no šīs situācijas izkļūt, taču Saeima ne vienmēr šīs receptes izmantojot. Pats E.Pastars ST vietā noteiktu, ka pensionāriem radītie zaudējumi jāatmaksā kādā noteiktā laika periodā. Arī bijušais Satversmes tiesas priekšsēdis Aivars Endziņš intervijā Latvijas Radio norādīja, ka izeja no situācijas būtu bijušas garantijas, ka valsts vēlāk pensionāriem atmaksās ieturēto naudas summu vai arī to varēs mantot viņu radinieki. Gan A.Rodiņa, gan E.Pastars akcentē, ka ST būs jāmeklē argumenti, vai tiešām politiķi tēriņu cirpšanā izdarījuši visu iespējamo, lai ķertos pie vismazāk aizsargātajām grupām.

A.Endziņš intervijā arī norādīja, ka prettiesiska bijusi apmēram miljarda latu sociālā budžeta iztērēšana. U.Augulis gan tam nepiekrīt, Dienai uzsverot, ka šie uzkrājumi nav bijuši paredzēti «tūlītējai apēšanai». No speciālā budžeta līdzekļu uzkrājuma, kas gada sākumā bijis 950 miljoni latu, daļa tiekot izlietota sociālās apdrošināšanas budžeta deficīta segšanai, taču 1.novembrī speciālā budžeta uzkrājums vēl bijis 805 tūkstoši latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?