Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Stīvs ar trejgalvi pūķi

Ģitāra ir instruments, kuru ceļojošam muzikantam vai dziesminiekam daudz vieglāk visur paņemt līdzi nekā, piemēram, klavieres, arfu vai bungu komplektu. Tomēr laika gaitā arī šis instruments tik ļoti apaudzis ar visādiem papildelementiem, bez kuriem tas šodien vairs tikpat kā nav iedomājams, ka vienam cilvēkam to visu pārmest pār plecu un pārnest no vienas koncertēšanas vietas uz otru nebūtu iespējams un reizēm pat ar vienu pamatīgu autofurgonu var nepietikt.

Viens no «smagsvariem» šajā ziņā ir amerikāņu ģitārists Stīvs Vejs, kurš savos koncertos mēdz ņemt talkā trejgalvi pūķi jeb trīsgrifu ģitāru, kas sver veselus deviņpadsmit kilogramus. Tās augšējam grifam ir divpadsmit stīgas, vidējam - sešas kā klasiskajai elektriskajai ģitārai, bet apakšējais sešstīgu grifs ir bezvadu, kādus mūsdienās izmanto ļoti reti, un tos spēlē nevis «pēc grāmatas», bet «pēc dzirdes».

Šī, protams, nav vienīgā ģitāra, ko Vejs ņem līdzi savās koncertturnejās - to viņam ir vesels arsenāls - visdažādākajās formās un krāsās, pie kuru dizaina piedomājis pats mūziķis, nemaz jau nerunājot par pastiprinātājiem un efektu pedāļiem, ar kuru palīdzību ģitāras skaņas maināmas gandrīz bez ierobežojuma un tāpēc ģitāra ir šodien visplašāk izmantotais mūzikas instruments.

Komponists, ģitārists un dziedātājs, triju Grammy balvu ieguvējs Stīvs Vejs dzimis 1960. gadā Ņujorkas štata Karlpleisā. Sācis spēlēt ģitāru trīspadsmit gadu vecumā un jau pēc gada gājis mācīties pie virtuoza Džo Satriani, kurš, vēl nesasniedzis divdesmit gadu vecumu, jau bija ģitārspēles instruktors. Kā jau visi jaunie ar ģitārspēli apsēstie, arī Vejs idvesmojies no tādiem meistariem kā Džimijs Hendrikss, Džefs Beks, Braiens Mejs no Queen, Džimijs Peidžs no Led Zeppelin un džeza fusion ģitārists Alans Holdsvorts. Divdesmit gadu vecumā Veju aicinājis savai grupai pievienoties leģendārais avangardists Frenks Zapa. Divus gadus Vejs ar Zapu spēlējis gan koncertturnejās, gan albumu ierakstos, izpildot ģitāras un dažbrīd arī vokāla partijas.

Vēlāk viņš sadarbojies ar grupu Alcatrazz, ar Van Halen dziedātāju Deividu Lī Rotu, ar Whitesnake, Elisu Kūperu un pat ar pankroka karognesēju Sex Pistols dziedātāja Džona Laidona grupu Public Image Ltd. Kopš 1983. gada Vejs veiksmīgi uzstājas arī kā solomākslinieks - viņš pārdevis piecpadsmit miljonus savu albumu kopiju, saņēmis trīs Grammy balvas un citus titulus, ticis raksturots kā augstākās klases mūzikas alķīmiķis, kura daiļradi nav iespējams iekļaut viena žanra robežās. Jaunākais Veja alķīmijas rezultāts ir viņa sešpadsmitais soloalbums ar nosaukumu The Story of Light, kas izdots 2012. gadā. Tas turpina iepriekšējā studijas albumā Real Illusions: Reflections aizsākto stāsta pavedienu un ir lielākoties instrumentālu kompozīciju apkopojums. Dažās no dziesmām piedalās viesvokālistes Eimija Manna un Beverlija Maklellana.

Tieši ar iepriekšējā albuma Real Illusions: Reflections programmu Stīvs Vejs Rīgā jau viesojās 2005. gadā, un šī koncerta liecinieku vidū nav tādu, kuri nebūtu milzu sajūsmā. Kopumā Vejs piedalījies vairāk nekā sešdesmit albumu ierakstos un strādā arī kā producents divās savās ierakstu studijās - The Mothership un The Harmony Hut. Stīva Veja mūzika izmantota visdeospēlēs un vairākās filmās.

Koncerts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Stīvs Vejs Palladium Rīga 26.X plkst. 19.30
Biļetes - Biļešu servisa tirdzniecības vietās

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?