Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Strīķe: lieta neizgāzīsies

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušās nedēļas vērienīgās operācijas sausais atlikums - 11 personas iesaistītas lietā, sešas no tām - amatpersonas, lietā figurē 26 uzņēmumi, palīdzība prasīta piecām ārvalstīm, veiktas 42 kratīšanas. Šādu sarakstu pirmdien sasauktā preses brīfingā atklāja biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe, kas uzsvēra - viņa esot absolūti pārliecināta, ka šī lieta tiks novesta līdz galam: «Zinot pierādījumu apjomus un kratīšanu rezultātus, es skaidri zinu - lieta neizgāzīsies.

» Preses brīfingā piedalījās arī KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, un nekas neliecināja par it kā samilzušo konfliktu starp viņu un J. Strīķi, tomēr, kā vēlāk pēcpusdienā atklājās, tas nekur pagaisis nav.

Preses brīfingā N. Vilnītis, kas pagājušonedēļ bija atvaļinājumā, atzina, ka par biroja īstenoto operāciju uzzinājis tikai no plašsaziņas līdzekļiem, noraidīdams jebkādas spekulācijas par to, ka informācijas noplūde par operāciju varētu būt nākusi no viņa. «Bēdīgs ir fakts, ka no preses par operāciju uzzināt varēja jau pirms tās sākšanas,» viņš piebilda, tā norādīdams uz Neatkarīgo Rīta Avīzi, kas saistīta ar Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi un kas par gaidāmajām KNAB aktivitātēm ziņoja jau trešdienas rītā. Uz jautājumu, kāpēc, uzzinājis par notiekošo, viņš nav atgriezies darbā pirms atvaļinājuma beigām, N. Vilnītis atteica, ka premjers uzticējies viņa pienākumu izpildītājai J. Strīķei, tāpēc arī viņam nav bijis pamats to nedarīt. Biroja priekšnieks arī noliedza, ka kādas amatpersonas būtu centušās no viņa uzzināt informāciju par KNAB plāniem, un piebilda, ka dienas laikā plānojis tikties arī ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru.

J. Strīķe norādīja, ka kratīšanas, par spīti informācijas noplūdei, bijušas veiksmīgas un tajās ievākts liels apjoms izmeklēšanai noderīgu datu. Viņa noliedza, ka izmeklētāji būtu devušies uz kādu vietu «uz dullo», vienkārši cerot, ka tur patrāpīsies pierādījumi, - katru kratīšanu sankcionējusi tiesa, kas to darījusi, pamatojoties uz KNAB argumentiem. J. Strīķe arī piebilda, ka, apzinoties lietas lielo nozīmi, jau piektdien parakstījusi rīkojumu pārcelt četras vakantās KNAB štata vietas uz Izmeklēšanas nodaļu, lai varētu tai piesaistīt pēc iespējas vairāk spēku. Kaut gan neatbildēti palika jautājumi par to, kuras tieši amatpersonas ir iesaistītas lietā, tomēr no iepriekš izskanējušās informācijas noprotams, ka vismaz divas no tām varētu būt Saeimas deputāti Ainārs Šlesers un Andris Šķēle (abi PLL), kā arī Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (LunV).

Kaut arī brīfingā abas KNAB augstākās amatpersonas draudzīgi sēdēja viena otrai blakus un nekas neliecināja par viņu it kā samilzušo savstarpējo konfliktu, pēcpusdienā atklājās, ka priekšnieka atvaļinājuma laikā J. Strīķe arī izveidojusi komisiju, kas izvērtējusi N. Vilnīša rīkojumu par viņa vietnieka Alvja Vilka atbrīvošanu no amata un atzinusi to par prettiesisku un atceļamu. To viņa pastāstījusi aģentūrai BNS. Tomēr tas, vai rīkojumu atcelt, būšot jāizvērtē pašam N. Vilnītim, tāpēc paredzams, ka komisijas atzinums drīzāk noderēs A. Vilkam, tiesā apstrīdot savas atlaišanas likumību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?