Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Šveiciešiem jālemj par minaretu aizliegumu

Vairākas nedēļas visā Šveicē redzami plakāti, uz kuriem attēlota musulmaņu sieviete, kura tērpusies tradicionālajā galvassegā burkā, bet viņai aiz muguras attēloti melni minareti (musulmaņu svētvietas mošejas torņi), kas iznirst no Šveices karoga. Turklāt tie līdzinās raķetēm.

Plakātu mērķis ir pārliecināt valsts iedzīvotājus teikt jā svētdien paredzētajā referendumā par jaunu minaretu celtniecības aizliegumu. Gan referendums, gan plakāts sarūgtinājuši Šveices musulmaņu kopienu, bet ieceres pretinieki uzskata, ka minaretu aizliegums apdraudētu valsts liberālās vērtības. Savukārt tautas nobalsošanas iniciatori - ultrakonservatīvā Šveices Tautas partija (SVP) - apgalvo, ka minareti ir drauds Šveices sabiedrībai.

Minareti kā drauds

Vairākums referenduma oponentu uzskata, ka minaretu aizliegums pārkāptu Šveices konstitūciju, kas aizstāv reliģisko brīvību, tomēr Šveices parlamentā visplašāk pārstāvētā partija SVP apgalvo, ka torņi, kurus izmanto, lai aicinātu musulmaņus uz lūgšanu, nav reliģisks, bet politisks simbols, kas parāda islāma neiecietību, un jaunu minaretu celtniecība varot novest pie Šveices sabiedrības islamizācijas. «Pret minaretiem vērstā iniciatīva ir īpaši svarīga jaunākajām paaudzēm. Jaunieši būtu tie, kuri vistiešāk tiktu ietekmēti, ja islamizācija izvērstos,» apgalvo viens no SVP līderiem Ulrihs Šlūers. Ženēvas Musulmaņu kultūras centra pārstāvis Hafids Ouardiri SVP argumentus uzskata par «bezkaunīgiem meliem». «Kā gan tādā arhitektoniskā elementā kā minarets var saskatīt draudus?» viņš jautā.

Alpu valstī ir aptuveni 200 mošeju, bet tikai četrām līdz šim uzbūvēti minareti. Jautājums par minaretu celtniecību aktualitāti ieguva 2007.gadā, kad musulmaņu kopienas vairākās Šveices pilsētās vēlējās saņemt atļauju torņu izbūvei. Tomēr pilsētu iedzīvotāji savāca parakstus, lai ieceri bloķētu, un savu rīcību argumentēja ar apgalvojumu, ka minareti ir islāma varas un radikālisma simbols. SVP šo jautājumu izvērsa plašāk un 2007.gada parlamenta vēlēšanās uzvarēja, iegūstot 29 procentus vēlētāju balsu, bet vēlāk savāca 100 tūkstošus parakstu, lai sarīkotu gaidāmo referendumu.

Vairākums balsošot pret

Gandrīz 400 tūkstošu lielā musulmaņu kopiena veido piecus procentus no 7,7 miljoniem Šveices iedzīvotāju. Tomēr tikai neliela daļa no viņiem islāmu praktizē ikdienā. Tādēļ musulmaņi uzskata, ka SVP aktivitātes varētu kavēt kopienas integrāciju Šveices sabiedrībā. «Ja problēmas, ko, viņuprāt [SVP], rada musulmaņi, varētu atrisināt, aizliedzot minaretus, es būtu pirmais, kurš par to balsotu,» Deutsche Welle stāsta musulmanis Taners Hatipoglu. «Bet, ja cilvēki nobalsos par, problēmas netiks atrisinātas. Tas ir tikai aizsegs, lai uzbruktu musulmaņiem.»

Ekonomists Urss Relštābs uzskata, ka pozitīvs balsojums var sabojāt Šveices tēlu arābu valstīs un iedragāt tās eksportu.

Aicinājumam balsot pret pieslējusies Šveices valdība un valsts kristiešu, ebreju un musulmaņu reliģiskie vadītāji. Pēdējās sabiedrības domas aptaujas liecina, ka 53 procenti vēlētāju balsos pret minaretu aizliegumu, 37 procenti teiks jā, bet 10 procenti vēl nebija izlēmuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Minaretu referendums

Islāms ir otra lielākā reliģija Šveicē

Šveicē mīt 300-400 tūkstoši musulmaņu, pārsvarā imigranti no Balkānu valstīm

Svētdienas referendumā vēlētājiem būs jābalso, vai Šveices konstitūcijas 72.pantā iekļaut teikumu «Minaretu celtniecība ir aizliegta»

Nē strīdīgajam ierosinājumam gatavi teikt 53 procenti valsts iedzīvotāju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?