Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

SVF nebūšot rīcībnespējīgs

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektoram Dominikam Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības izvarošanas mēģinājumā nākušas laikā, kad viņa vadītajai organizācijai ir ļoti nozīmīga loma eirozonas finanšu krīzes risināšanā, tomēr Eiropas valstu amatpersonas nedomā, ka bez vadītāja palikušais SVF būs rīcībnespējīgs. «SVF būs spējīgs pildīt savu lomu pasaules finanšu problēmu risināšanā un jo īpaši eirozonas likstu risināšanā, kur tam ir ļoti svarīga nozīme,» pirmdien paziņoja Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvis Stefens Zeiberts.

Tomēr analītiķi pauduši satraukumu par D. Strosa-Kāna neierašanos uz pirmdien notikušo Eiropas Savienības finanšu ministru tikšanos, kurā tika lemts par iespējamu papildu palīdzību Grieķijai un aizdevuma apstiprināšanu uz bankrota sliekšņa esošajai Portugālei. «Vadītāja trūkums SVF nāk ļoti nepiemērotā laikā Eiropai, kas balansē uz visaptverošas parādu krīzes bezdibeņa malas,» uzskata Esvars Prasads, kurš pasniedz starptautisko ekonomiku prestižajā Kornela universitātē ASV.

S. Zeiberts sacīja, ka pašlaik nebūtu pareizi runāt par iespējamiem D. Strosa-Kāna pēctečiem, bet piebilda, ka nepieciešamības gadījumā vislabāk kandidātus būtu meklēt Eiropā. «Eiropai nav abonementa uz šo amatu. Bet, ja jūs palūkojaties uz pašreizējo situāciju, tad redzat, ka SVF ir cieši saistīts ar cīņu pret krīzi vairākās eirozonas valstīs, tādēļ valdībām ir vairāki iemesli, kādēļ tās varētu nosvērties par labu eiropieša kandidatūrai,» S. Zeiberta teikto citē Reuters.

Jauns skandāls

D. Strosam-Kānam veiktas dažādas analīzes, lai iegūtu iespējamus pierādījumus par viņa saistību ar iespējamo seksuālo uzmākšanos un izvarošanas mēģinājumu, kurā viņu apsūdz kādas Ņujorkas viesnīcas istabene. Pirmdien bija paredzēta tiesas sēde, kurā lemtu par drošības līdzekļa noteikšanu SVF vadītājam.

Francijas radio RMC pirmdien ziņoja, ka nopietnos noziegumos apsūdzētajai amatpersonai esot spēcīgs alibi. D. Strosa-Kāna aizstāvji esot izskaitļojuši, ka laikā, kad it kā notika noziegums, viņu klients pusdienojis kopā ar meitu. Advokātu rīcībā esot materiāli pierādījumi un liecinieki, kas to varot apstiprināt, radio paziņojis kāds anonīms avots.

Ar pašreizējo skandālu SVF šefa problēmas varētu nebeigties, jo kādas francūzietes advokāts paziņojis, ka viņa kliente apsverot iespēju iesniegt tiesā prasību pret D. Strosu-Kānu par seksuālo uzmākšanos, kas esot notikusi pirms deviņiem gadiem. Par lēmumu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs tikai tagad sieviete esot izšķīrusies, jo viņa esot pārliecināta, ka «tiks sadzirdēta un uztverta nopietni», vēsta AP.

Netic noziegumam

D. Strosa-Kāna dzimtenē Francijā viņa arests ir izraisījis milzu ažiotāžu. Vieni uzskata, ka notikušais ir liels apkaunojums valstij, bet citi domā, ka viens no reālākajiem pretendentiem uz Francijas prezidenta amatu ir ievilkts netīrā spēlē. «Iespējams, šī lieta tiks atrisināta ļoti ātri, ja beigu beigās atklāsies, ka sievietes teiktais nav bijusi patiesība, uz ko mēs visi arī ceram,» paziņojis Fransuā Olānds, kurš, tāpat kā D. Stross-Kāns, pārstāv Sociālistu partiju. «Man zināmais D. Stross-Kāns neatgādina cilvēku, kurš varētu paveikt tik nopietnu noziegumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?