Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Talka cilvēku nepa darīs kārtīgāku

Būvgružu mežos kļuvis mazāk, secina atkritumu apsaimniekošanas nozares speciālisti. Ne tāpēc, ka iedzīvotāji būtu kļuvuši apzinīgāki, bet gan tāpēc, ka būvniecība gājusi mazumā. Savukārt sadzīves atkritumu kaudzes mazākas nekļūst. Visvairāk piedrazotie ir nomaļie parki, mazdārziņu teritorijas un ceļmalas, kuru sakopšanā ar vienu lielu talku gadā nebūs līdzēts. Sabiedrība jāizglīto un jāaudzina.

Iemesli tam, ka daudzviet ceļu malās redzami sadzīves atkritumi, pļavā palikušas piknika maltītes pēdas, bet mežā gadās ieraudzīt izgāztu būvgružu kravu, pēc vides un atkritumu apsaimniekošanas speciālistu teiktā, ir divi. Pirmkārt, daudziem cilvēkiem piemīt netikums mest atkritumus, kur pagadās, otrkārt, kā uzsver Lielās talkas administratore Laura Zvaigzne, «atkritumu poligonos maksa par atkritumu nodošanu ir pietiekami augsta, lai cilvēki izvēlētos atkritumus labāk izbērt mežā». Turklāt reizēm nav transporta, ar ko aizvest atkritumus uz poligonu, citreiz veicamais ceļš šķiet pārāk tāls.

«Sadzīves atkritumu apsaimniekošanu nevar aizstāt ar talkām vai kampaņām, te saskaņoti jāstrādā valstij, pašvaldībām, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas biedriem un iedzīvotājiem. Tāpēc vēlos aicināt pašvaldības, kuras atbild par atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, pievērst uzmanību vietām, kurās regulāri tiek rīkotas talkas, un izvērtēt, vai šādās vietās nebūtu jāuzstāda atkritumu savākšanas konteineri un jānodrošina atkritumu savākšana, kā arī veikt pārskatu par to, vai visi māju īpašnieki noslēguši reālistiskus līgumus par atkritumu izvešanu un vai atkritumu operatori un namu apsaimniekotāji nodrošina atkritumu šķirošanas iespējas pašvaldības iedzīvotājiem,» uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Problēma ar savācējiem

Latvijas piesārņošanu ar atkritumiem veicina tas, ka «saradies liels skaits negodprātīgu būvgružu pārvadātājfirmu. Viņi savāc būvgružus, saņem naudu, bet, lai gūtu lielāku peļņu, būvgružus izgāž tuvējā mežā,» sašutumu pauž Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirekcijas vadītājs Armands Nikolajevs un piebilst, ka asociācija vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ar priekšlikumu ieviest stingrāku būvgružu pārvadātāju uzraudzību, aprīkojot viņu automašīnas ar elektronisku nobraukto kilometru un maršruta kontroles sistēmu. «VARAM pašreiz izvērtē saņemtos priekšlikumus. Tomēr situācija, ka būvgruži nonāk mežā, nevis atkritumu poligonā, ir tiešs apliecinājums nepieciešamībai mainīt izpratni par atkritumiem kā resursu un līdz ar to iespējām tos pārstrādāt,» izklāstot vides un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža viedokli, saka VARAM pārstāve Kristīne Barševska.

To, ka meži tiek piesārņoti ar būvgružiem, atzīst arī Latvijas Pašvaldību savienības sekretariāta vadītāja Andra Miklucāne. «Pašvaldība pret būvgružu izgāšanu mežā var cīnīties, ja uzliek barjeru, kas traucē iebraukt un izbērt atkritumus. Vides piesārņoša nu pašvaldības var mazināt, organizējot atkritumu savākšanas akcijas,» norāda Pašvaldību savienības pārstāve.

Grib nodot bez maksas

Lielā talka vērtējama pozitīvi, bet diemžēl daudzi cilvēki pārāk paļaujas uz to, ka talkas laikā apkārtnes sakārtošanā paveiks to, ko visu gadu vajadzēja darīt. Turklāt izmanto to, ka talkas dienā no atkritumiem var atbrīvoties, maksājot mazāk, domā Armands Nikolajevs. Viņš arī piebilst, ka Latvijā tarifi par atkritumu nodošanu poligonā noteikti nav tik augsti, lai būtu uzskatāmi par attaisnojošu iemeslu apkārtnes piemētāšanai. Piemēram, uzņēmumā Getliņi Eko par tonnas sadzīves atkritumu nodošanu jāmaksā Ls 16,65, bet par būvniecības un būvju nojaukšanas atkritumiem - Ls 24,65.

Rīgas meži, kas uzrauga teritoriju apmēram 70 000 ha platībā, par atkritumu nodošanu Getliņos gadā samaksā Ls 30 000, informē Rīgas mežu pārstāve Elga Zēģele. Jebkurš var atvest atkritumus uz Getliņi Eko poligonu un samaksāt uzreiz kasē, kaut vai skaidrā naudā, arī jebkura firma var atvest atkritumus, uzsver uzņēmuma Getliņi Eko tehniskais direktors Aigars Pēkšēns un piebilst, ka «nav nekādu problēmu, tikai jāatved pašiem, jo transportu nenodrošinām». 21. aprīļa talkas laikā tarifs tiešām būs zemāks nekā ikdienā, skaidro Getliņi Eko pārstāve Maija Kalnkaziņa un piebilst: «Talkas atkritumus pieņemsim par tarifu - santīms par tonnu plus dabas resursu nodoklis un PVN.»

Laura Zvaigzne norāda, ka Latvijai būtu jāseko Slovēnijas piemēram, kur fiziskām personām par atkritumu nodošanu nav jāmaksā, tikai juridiskām personām. Atšķirībā no A. Nikolajeva, viņa uzskata, ka tas varētu pamudināt cilvēkus, kuri, piemēram, atbrīvo mājokli no vecām mēbelēm, tās aizvest uz atkritumu poligonu, nevis vienkārši izmest mežmalā.

Jāaudzina nepiemēslot

«Sadzīves atkritumi gan pilsētās, gan lauku teritorijās tiek samētāti cilvēku nevīžības dēļ,» uzsver Andra Miklucāne. Arī Laura Zvaigzne saka: talkas organizatoru saņemtā informācija parāda, ka talciniekiem būs jātīra citu nekārtīguma sekas. Armands Nikolajevs uzskata, ka pēdējo gadu laikā gan parādījusies problēma: «Cilvēki domā, ka, ja vien maksā, tad var mest mēslus visur, kur vien grib.» Tam piekrīt arī Elga Zēģele.

«Kopā ar skolēniem strādāju Rīgā Velnezera apkārtnes sakopšanā, un spriedām par to, ka tas ir slikti - nesakopt vidi. Pēkšņi viens no zēniem saka - lai tad tie, kurus uzturam no saviem nodokļiem, arī atkritumus vāc. Tā sakot, lai tad valsts iestādes, pašvaldības satīra. Protams, bērns šādu viedokli ir aizguvis no pieaugušajiem,» stāsta E. Zēģele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lielā talka

Lielā talka notiks 21. aprīlī no plkst. 9 līdz 15 vienlaikus visā Latvijā
Apkārtnes sakopšanu un savākto atkritumu izvešanu katrā pašvaldībā pārraudzīs koordinators
Talkā sakopjamo vietu var pieteikt ikviens, bet jāņem vērā, lai tā nebūtu privātīpašums
Talkas atkritumu maisi šogad būs dzeltenā krāsā. Tos bez maksas varēs saņemt 21. aprīlī oficiāli reģistrētajās talkas norises vietās
Par talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība. Savus piepildītos maisus talcinieki drīkst atstāt tikai reģistrētajā talkas vietā, bet par to atrašanās vietu jāinformē atbildīgais koordinators
Avots: www.talkas.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?