Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Tas nekas, ka ar nazi draudējusi, - meita nav slikta

«Mazdēls jau solīja - ja es no dzīvokļa neizmetīšu viņa mammu, viņš izmetīs mani pašu,» Dienai stāsta sirma kundze Valentīna. Viņa rēķina, ka ar alkohola radītajām problēmām saskaras jau 25 gadus - kopš viņas meita, nupat sasniegusi pilngadību, sāka niekoties ar aliņiem. Tagad jau nonācis tik tālu, ka viņa gatavojas meitu sūdzēt tiesā, lai izliktu no dzīvokļa.

Kaut oficiālā statistika rāda, ka visbiežāk par alkoholiķiem kļūst vīrieši, arī sievietes no šīs atkarības nav pasargātas. Turklāt sievietes, kuras nonākušas alkohola gūstā, dzer vēl pamatīgāk nekā vīrieši. Vairāk nekā pusi jeb 57% no kopējā sieviešu patērētā alkohola Latvijā izdzer tikai 10% no viņām.

Liela problēma, kas bieži vien tiek aizmirsta, runājot par alkohola atkarību, ir līdzatkarība. Līdzatkarīgie ir cilvēki, kuri paši alkoholu varbūt nemaz nelieto, bet izjūt vainu par sava tuvinieka rīcību un to, ka nespēj viņam palīdzēt izārstēties, Dienai skaidroja Resursu centra sievietēm Marta speciālistu komandas vadītājs Juris Dilba.

Rīgas domes Labklājības departamenta atkarību profilakses speciāliste Anete Jansone savukārt uzsver, ka alkoholisms ir ģimenes slimība un ietekmē gan pieaugušos, gan bērnus. «Palīdzība ir nepieciešama katram ģimenes loceklim,» viņa uzsver.

Valentīna ir tipiska līdzatkarīgā. Viņas meita dzer jau kopš padsmitnieces vecuma, kad nokļuvusi nepareizajā kompānijā. «Gāja uz ballītēm, piedzērās, reizēm pat mājās neatnāca, bet pēc tam atkal viss mierīgi. Tā samērā nemanāmi tas viss sākās,» viņa stāsta.

Kaut Valentīna atstāj ārkārtīgi inteliģentas kundzes iespaidu, to, ka viņai ir nopietna problēma, viņa sapratusi tikai pirms pieciem gadiem. Kamēr saņēmusies meklēt palīdzību, pagājuši vēl trīs. Atskatoties pagātnē, Valentīna saprot - tas bija jāpamana jau ļoti sen, jo pirmā smagā epizode bijusi jau tad, kad meita vēl nebija sasniegusi 21 gada vecumu. Kamēr Valentīna bijusi komandējumā ārzemēs, meita uz dzimšanas dienas ballīti saaicinājusi bijušos cietumniekus un alkoholiķus. «Kad atgriezos, dzīvoklis bija izdemolēts - durvis izsistas, lustra norauta, zeltlietas aiznestas. Pati bija piedzērusies un gulēja, neko nepamanīja,» viņa stāsta.

Par savām problēmām sirmā kundze stāsta rāmi un racionāli. Vienīgi pēc jautājuma, cik daudz viņas meita izdzer, viņa uz mirkli nespēj novaldīt kauna asaras. Aizlūzušu balsi atzīst - nemaz nezina. Divas divlitru alus pudeles dienā, pudele šņabja esot ierasta lieta.

Meita algotu darbu nav strādājusi gandrīz nekad, visu šo laiku sagājusies ar alkoholiķiem. Pirmais vīrs izdarījis pašnāvību alkohola reibumā, pašreizējais ik pa brīdim meitu iekausta un izlauž dzīvoklim durvis, ja netiek laists iekšā. Mazbērni savu mammu labprāt jau sen būtu aiz durvīm izlikuši. «Ir bijušas reizes, kad lūdzos, stāvu durvīm priekšā, lai viņi mammu neizmet ziemā naktī uz ielas,» Valentīna stāsta.

Mātes instinkts tomēr ir stiprāks par visu - arī tagad viņa īsti negrib atzīt, ka meita viņai darījusi pāri, jo situsi taču neesot. Tas nekas, ka plēsti trauki, grūstīta, nemitīgi pazemota, pat draudēts ar nazi. Jo meita taču slikta tikai tad, kad dzērusi. «Kad ir skaidrā, interesējas, kas notiek pasaulē, lasa avīzes, labprāt iet uz teātri, ja ir iespēja,» saka Valentīna.

Tomēr tagad, kad jau vairākus gadus piedalījusies terapijā, viņa nobriedusi pielikt savam murgam punktu. Valentīnas meita pati nekad neesot noliegusi, ka ir alkoholiķe, bet arī ārstēties vienmēr ir kategoriski atteikusies, izdomājot visdažādākos ieganstus - tad nav naudas, tad negrib svešiniekiem stāstīt par savām problēmām. Tāpēc, saprotot, ka neko līdzēt nevarēs, Valentīna izlēmusi meitu izlikt no dzīvokļa. «Jau gāju viņu izdeklarēt, bet man pateica, ka to var tikai ar tiesas lēmumu. Tagad sūdzēšu meitu tiesā, esmu nolēmusi dumpoties, jo negribu sava mūža pēdējos gadus pavadīt šādā stresā,» viņa apņēmīgi nosaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?