Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Temperaments plus meistarība

Nebūtu vienkāršāka veida, kā dziedāt vispopulārākās opermūzikas un operešu ārijas, lai izpatiktu publikai. Taču Kristīne Opolais tā nerīkojās.

Retumu atlase

Savam pirmajam lielajam solokoncertam uz Latvijas Nacionālās operas skatuves viņa izvēlējās grūtāko ceļu, rūpīgi gatavotajai programmai atlasot mūziku, kura - vismaz mūsu Latvijas operizrāžu un koncertu repertuārā - ir retuma statusā. Jā, Čaikovskis, bet ne vairs Tatjanas vēstules skats, kuru dziedātāja nesen saviļņojošā un karstasinīgā emociju daudzveidībā atveidoja Jevgeņija Oņegina jauniestudējuma pirmizrādēs uz šīs pašas skatuves. Kopā ar minētajā jauniestudējumā sastapto diriģentu Mihailu Tatarņikovu dziedātāja apguvusi mums svešāku Čaikovska opermūzikas teritoriju un uzreiz, bez šādos koncertos tradicionālās simfoniskās uvertīras, tieši un smeldzīgi uzrunāja ar Nataļjas ariozo no operas Opričņiks. Tikpat nenodeldēts, galā koncertu programmās nedzirdēts repertuārs bija Miladas ārija no Bedržiha Smetanas operas Dalibors, galu galā arī Fidelijas atvadu ārija no Džakomo Pučīni agrīnās operas Edgars un emocionāli tik blīvā Madalēnas ārija La mamma morta no Umberto Džordāno operas Andrē Šenjē, (gaišākam akcentam) arī Riharda Štrausa dziesma Cecīlija.

Teātra piedzīvojums

Un, ja tomēr meklētu kādu pazīstamu stīgu, tad tā varētu būt Kristīnes Opolais vēlme iedziļināties psiholoģiski daudzslāņainos, pārsvarā traģisku mīlošo varoņu tēlos, jūtās, likteņos, drāmā. Ar sava soprāna niansēm bagāto tembru un ar jūtīgo teksta intonāciju, kurā nu jau rafinēti, izsmalcināti izstrādāts katrs sīkākais pavērsiens, dziedātāja liek gluži vai fiziski sajust savu varoņu tēlus un iekšējo pasauli, tuvinot koncertu īstam teātra piedzīvojumam.

K. Opolais ir skatuves māksliniece šī vārda pilnīgākajā nozīmē, viņai piemīt tam nepieciešamā intuīcija, instinkti, šarms, enerģija, temperaments. Dziedot viņa ar savām varonēm identificējas un prot rezonēt Čaikovska, Smetanas un Dvoržāka slāviski romantiskās mūzikas vibrācijām, kuru kvintesence šajā programmā bija Dvoržāka operas Nāra titulvarones dziesma Mēnesim - plūstošā dziedājumā un ļoti sievišķīgā balsī iemiesotu ilgu fenomens. Nāra ir viena no dziedātājas visspožākajām lomām, vispirms piedzīvota mūsu Operā, bet pērnruden - īstā zvaigžņu stundā Bavārijas operā Minhenē, kur mūsu dziedātāju salīdzināja ar šīs lomas ikonu Renē Flemingu. Šī notikuma vārdā bija vērts atteikties no debijas Ņujorkas Metropolitēna operā, kurā K. Opolais būtu redzama savā vēsturiski pirmajā skatuves lomā - kā Mizete Dž. Pučīni operā Bohēma. Starp citu, tieši kaprīzajā Mizetes valsī, kuru māksliniece nodziedāja kā vienu no numuriem dāsnajās piedevās, viņa parādīja, ka spilgti spēj iejusties arī šādā - uzspēlēti kaprīzā, dzīvessulu pilnā - tēlā. Savukārt tembrāli starojošu un vokāli siltu, lirisku kantilēnas plūdumu viņa demonstrēja Lauretas ārijā, kas kā liriska jaunības ideālās mīlestības sala paceļas pāri mantojuma tīkotāju komēdijas sadzīviskajai jezgai (Dž. Pučīni Džanni Skiki).

Ikvienā koncertpriekšnesumā K. Opolais pierādīja meistarību. Viņa ar savu soprānu rīkojas gan brīvi, gan gudri, mērķtiecīgi kontrolējot tās spēku, apjomu un krāsas. Var just, ka dziedātājai tagad ir ļoti labs padomdevējs. (Starptautiski slavenā vokālā pedagoģe Margareta Honiga, kura ir arī Elīnas Garančas skolotāja.) To, cik ļoti ir augusi K. Opolais vokālā un skatuves meistarība, jo īpaši apliecināja sniegums Dž. Verdi operas Dons Karloss plašajā Elizabetes ārijā. Monologā, kurā līdzās nepiepildītajai, upurētajai mīlestībai jau ir fatāla nāves dziņa, dziedātāja vokāli pārliecinoši izdzīvoja gan maigumu, gan visdziļākās sāpes un bezcerību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?