Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Timošenko septiņi gadi aiz restēm

Bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko otrdien piespriesti septiņi gadi cietumā par amata pilnvaru pārsniegšanu, 2009. gada sākumā liekot valsts enerģētikas uzņēmumam Naftogaz parakstīt Ukrainai neizdevīgu vienošanos ar Krievijas enerģētikas gigantu Gazprom par gāzes piegādi, otrdien paziņoja Kijevas tiesas tiesnesis Radions Kirejevs.

Pati J. Timošenko sevi par vainīgu neatzīst un uzskata, ka tiesas procesu pret viņu inscenējis viņas lielākais politiskais oponents pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, kurš kādreizējo premjeri uzvarēja pērn notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Arī Eiropas Savienība (ES) uzskata, ka lieta ir politizēta, tādēļ brīdinājusi, ka spriedums var atsaukties uz bloka un Ukrainas turpmākajām attiecībām. Savukārt Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins uzskata, ka J. Timošenko notiesāšana esot «bīstama un neproduktīva» un var pakļaut briesmām 2009. gadā noslēgto vienošanos.

Jāatmaksā zaudējumi

2008. gada nogalē Kijeva un Maskava nespēja vienoties par Krievijas gāzes piegādes cenām Ukrainai. Strīds nonāca līdz tam, ka Krievija 2009. gada pirmajās dienās pārtrauca gāzes piegādi Ukrainai, kā rezultātā svarīgo energoresursu pašā ziemas vidū nesaņēma virkne Eiropas valstu. Pēc gandrīz divu nedēļu stīvēšanās toreizējā Ukrainas premjere J. Timošenko panāca vienošanos ar V. Putinu, un Ukraina atkal varēja saņemt Krievijas gāzi.

V. Janukoviča administrācija uzskata, ka toreiz parakstītais līgums ir neizdevīgs Ukrainai, jo Kijeva par Krievijas gāzi maksā vairāk nekā ES dalībvalstis. Pakļaujoties prezidenta spiedienam, prokuratūra uzsāka izmeklēšanu, bet augustā lietas izskatīšanu sāka tiesa.

Sākot sprieduma nolasīšanu, R. Kirejevs paziņoja, ka J. Timošenko, pārsniedzot savas pilnvaras, personīgi apstiprināja direktīvas sarunām par gāzes līgumiem ar Maskavu. «2009. gada janvārī J. Timošenko, pildot premjerministra pienākumus, izmantoja savu varu krimināliem mērķiem un viņas tīšas rīcības rezultātā radās smagas sekas,» sacīja tiesnesis. Viņš apgalvo, ka J. Timošenko lēmums Ukrainas enerģētikas uzņēmumam Naftogaz ir radījis zaudējumus 1,5 miljardu grivnu (97 miljoni latu) apmērā.

Tiesnesis paziņoja, ka tiek apmierināta Naftogaz prasība par pilnu uzņēmumam nodarīto zaudējumu piedzīšanu. Spriedumā arī teikts, ka pēc cietumsoda izciešanas J. Timošenko trīs gadus nevarēs ieņemt augstus valsts amatus, raksta NEWSru.

Sprieduma pasludināšanas laikā J. Timošenko skaļi paziņoja, ka V. Janukovičs valstī ir iedibinājis «autoritāru režīmu» un līdz ar šo spriedumu «tiek atņemta Ukrainas brīvība». Ekspremjere sacīja, ka viņa vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lai cīnītos par sava «labā vārda aizsardzību». Viņas advokāti paziņojuši, ka izmantos iespēju 15 dienu laikā pārsūdzēt spriedumu.

Jau pirms sprieduma pasludināšanas pie tiesas ēkas bija sapulcējušies vairāki tūkstoši J. Timošenko atbalstītāju un pretinieku. Apkārtnē valdīja saspīlēta gaisotne, un daži karstasinīgākie abu nometņu pārstāvji tikuši arestēti.

ES brīdina Ukrainu

Tūlīt pēc sprieduma paziņošanas to asi kritizēja ES ārlietu vadītāja Ketrina Eštone. «ES ir dziļi vīlusies spriedumā, kurš seko tiesas procesam, kas neatbilda starptautiskajām prasībām. Diemžēl tas apstiprina, ka tiesa tiek selektīvi izmantota, lai ar politiski motivētām apsūdzībām izrēķinātos ar opozīcijas līderiem un bijušās valdības locekļiem,» teikts K. Eštones paziņojumā. Viņa brīdināja, ka ES pārskatīs divpusējās attiecības ar Kijevu, kas varētu nozīmēt jau gandrīz sagatavotā brīvās tirdzniecības un sadarbības līguma parakstīšanas iesaldēšanu.

Ukrainā gan cer, ka pēc J. Timošenko notiesāšanas Rietumi nepagriezīs šai valstij muguru. «Eiropa nenovērsīsies no V. Janukoviča, bet no Ukrainas, un tas būs briesmīgi,» uzskata neatkarīgā izdevuma Zerkalo nedeli galvenā redaktore Jūlija Mostovaja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jūlija Timošenko

Dzimusi 1960. gada 27. novembrī, ieguvusi doktora grādu ekonomikā

Divreiz bijusi Ukrainas premjerministre - no 2005. gada 24. janvāra līdz 8. septembrim un no 2007. gada 18. decembra līdz 2010. gada 4. martam

Kandidēja 2010. gada Ukrainas prezidenta vēlēšanās, bet zaudēja galvenajam oponentam Viktoram Janukovičam

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?