Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Traki vīni trakiem ļaudīm

Neraugoties uz Latvijas mazo tirgu, mums ir ļoti liela labu vīnu izvēle. Turklāt laiku pa laikam kāds uzdrošinās atvest kaut ko pavisam traku. Tikai tā es varu izskaidrot labāko Šveices vīnu parādīšanos Hanzas vīna galerijā. Šķiet, viņiem sagādā prieku pārsteigt latviešus ar kaut ko savdabīgu.

Pirmkārt, Šveicē saražotais vīna apjoms ir samērā neliels, un, tā kā šveicieši ir lieli patrioti, gandrīz visu vīnu izdzer paši. Otrkārt, cenu līmenis tur nebūt nav zems, tāpēc nevar būt runas par labu cenas un kvalitātes attiecību. Nekādu biznesu ar šiem vīniem neuztaisīsi. Treškārt, Šveice nav Eiropas Savienības dalībvalsts, un tas nozīmē papildu veselu kaudzi ar formalitātēm. Tomēr Šveices vīni tagad ir Latvijā. Varbūt Hanzas vīna galerija uzskata, ka mūsu patērētājs ir tiktāl nobriedis, ka gatavs ņemt pretim kaut ko netradicionālu un absolūti nekomerciālu. Piemēram, Baumgartner Weinbau Tremet Cuve Blanc barique 2009. Veidots no četrām vīnogu šķirnēm, aromātā akācijas, nedaudz citrona miziņas. Garšā atgādina treknu Sauvignon blanc, kam pievienota kārtīga porcija citrusu. Visai savdabīgs un īpatnējs vīns.

Ja jums liekas, ka šādi trakie mīt tikai Latvijā, - jūs maldāties. Arī citur ir cilvēki, kas vēlas dāvāt apkārtējiem sajūtas, ko sniedz interesants vīns. Šādi cilvēki dzīvo arī Francijā, piemēram, Burgundijā. Te Marsanē apvidū top rozā vīns no reģiona slavenākās vīnogu šķirnes Pinot noir. Brīžam šķiet, ka tieši tās, nevis Cabernet sauvignon vai Merlot ir vislabākās vīnogas pasaulē. Darbs ar šo ogu nav viegls. Tā ir kaprīza, tomēr, ja izdodas, iznākums mēdz būt fantastisks. Tieši tāpēc Burgundijas vīni ir pieprasīti visā pasaulē un tāpēc arī dārgi. Normāli sarkanvīni sākas no Ls 20. Taču šajā reģionā ir daži fanātiķi, kas nevis ražo sarkanvīnu, ko varētu pārdot par Ls 20-30, bet atļaujas spēlēties ar it kā nenopietnu rozā vīnu. Šie vīni jādzer jauni, jo nav paredzēti ilgai glabāšanai. Reti kad tie maksā vairāk par septiņiem latiem, šis - virs 10 latiem. Rozā vīnam tā ir augsta cena. Lielākā daļa patērētāju visā pasaulē to pērk tikai vasarā. Tā ir riskanta prece ar īsu realizācijas termiņu, un vīna tirgotāji pret to izturas ļoti piesardzīgi. Kāpēc gan šāda - no komerciālā viedokļa ļoti ķēpīga un ne pārāk izdevīga - produkta dēļ izniekot dārgās vīnogas? Man ir tikai viens izskaidrojums - vīndariem pašiem ļoti patīk rozā vīns, un viņi to dara sava prieka pēc. Kā zināms, ja produkta radīšanā ieguldīsi dvēseli, produkts iznāks ļoti interesents. Chᅢᄁteau de Marsannay Rose 2008 vīna burvība slēpjas aromātā, kurā var sajust avenes, meža ziedus, varbūt arī rozes. Tā nav augļu superbumba. Tas ir viegls, ļoti aromātisks vīns, tāpēc to vajadzētu baudīt lēnām, nesteidzoties un izjūtot visu smaržas burvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?