Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Trieciens Mērdoka impērijai

Rūperts Mērdoks šajās dienās Lielbritānijā ir kļuvis gandrīz vai par lamuvārdu, jo par mediju mogulu, magnātu, baronu un pat imperatoru dēvētais 80 gadu vecais miljardieris ir visur - uz laikrakstu pirmajām lappusēm, televīzijā un internetā, bet Londonas ielās redzami protestētāji, kuri uzvilkuši lielu R. Mērdoka galvu. Pat britu politiķi, kuru prioritātei vajadzētu būt stingrajiem taupības pasākumiem, iesaistījušies karstās debatēs, kuru centrālais objekts ir R. Mērdoks.

Pastiprinātās uzmanības iemesls ir apsūdzības, ka viņam piederošais tabloīds News of the World savulaik ir piekukuļojis policistus, lai iegūtu informāciju par britu karaliskās ģimenes locekļiem, un uzlauzis kādas nogalinātas jaunietes, 2005. gada Londonas metro terora akta upuru radinieku un karadarbībā kritušo britu karavīru tuvinieku mobilos telefonus.

R. Mērdoka uzņēmuma News Corp. tēlu pamatīgi iedragājušais skandāls nu ir sasniedzis arī citas pasaules daļas, jo vairāki ASV senatori ierosinājuši izmeklēt, vai kompānija, dodot kukuļus ārvalstu amatpersonām, nav pārkāpusi Amerikas likumus. Lūgts arī pārbaudīt aizdomas, vai R. Mērdokam Amerikā piederošie mediji ir noklausījušies 2001. gada 11. septembra terora akta upuru radinieku telefonsarunas. Savukārt Austrālijas premjerministre paziņojusi, ka tuvākajā laikā varētu tikt pārskatīti valsts mediju likumi.

Pilsonība televīzijas dēļ

R. Mērdoka dzīves gājums liek domāt, ka mediju haizivs liktenis viņam bija ielikts šūpulī, jo Austrālijā dzimušā miljardiera tēvs bija turīgs laikrakstu izdevējs. Pēc tēva nāves 1953. gadā 22 gadus vecais Oksfordas Universitātes absolvents atgriezās dzimtajā Melburnā, lai pārņemtu ģimenes uzņēmumam piederošās divas avīzes.

Jau pēc desmit gadiem viņa īpašumā bija lērums Austrālijas reģionālo laikrakstu, bet 1964. gadā R. Mērdoks sāka izdot valstī pirmo nacionālo laikrakstu The Australian.

Drīz vien Austrālijā kļuva par šauru un ambiciozais uzņēmējs izlēma iekarot Lielbritānijas preses tirgu. 1968. gadā viņa īpašumā nonāca vecākais britu laikraksts News of the World. Astoņdesmito gadu beigās viņš izlēma apgūt arī citus medijus un izveidoja satelīttelevīzijas tīklu Sky, kas vēlāk pārpirka sīvāko konkurentu BSB un kļuva par BSkyB.

1985. gadā R. Mērdoks nopirka ASV kinostudiju 20th Century Fox un kļuva par Amerikas pilsoni, lai apietu likumu, kas liedz ārzemniekiem kļūt par televīziju īpašniekiem. 1986. gadā tika dibināts populārais kabeļtelevīzijas tīkls Fox.

R. Mērdoks nav vairījies izmantot medijus kā politikas instrumentu. Astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados viņa laikraksti Lielbritānijā atbalstīja konservatīvos, bet vēlāk par viņa mīluli kļuva leiboristu premjerministrs Tonijs Blērs.

Iesaka pamest presi

Saistībā ar noklausīšanās lietu britu policija ir aizturējusi jau deviņus nu jau slēgtā izdevuma News of the World bijušos darbiniekus, bet R. Mērdoks un viņa dēls Džeimss, kurš vada News Corp. Lielbritānijas atzaru News International, ir uzaicināti 19. jūlijā stāties Lielbritānijas parlamenta izveidotās izmeklēšanas komisijas priekšā. Lielbritānijas vicepremjers Niks Klegs ceturtdien izteica cerību, ka abi ieradīsies, «ja vien viņos ir kaut kripatiņa atbildības sajūtas».

Skandāla dēļ News Corp. trešdien atteicās no vēlmes iegādāties 61% valsts lielākā maksas televīzijas operatora BSkyB akciju, lai kļūtu par simtprocentīgu kompānijas īpašnieci. Tomēr tagad ir apdraudēti arī R. Mērdokam piederošie 39% BSkyB akciju, jo Lielbritānijas mediju regulators vētīs vai News Corp. ir piemērots īpašnieks, vēsta Reuters.

Mediju eksperti uzskata, ka skandāla dēļ R. Mērdokam vajadzētu pamest preses biznesu, vismaz Lielbritānijā noteikti. Viņuprāt, News Corp. neko nezaudētu, jo drukātie mediji veido niecīgu daļu no milzīgās impērijas -šī gada otrajā ceturksnī preses izdevumi ienesuši tikai trīs procentus no kompānijas kopējās peļņas, raksta aģentūra Bloomberg.

Pēc News of the World slēgšanas R. Mērdokam Lielbritānijā pieder laikraksti The Sun, The Times un The Sunday Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?