Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Trijnieciņš piecu ballu sistēmā

Māris Zanders

Veselais saprāts un politiskā loģika it kā vedina domāt, ka partiju programmas pašvaldību vēlēšanās varētu būt saturīgākas, nekā zvejojot balsis uz parlamenta. Pašvaldību mērogs ļauj būt konkrētākiem, vienlaicīgi sīvā konkurence - vismaz Rīgas gadījumā - liek mazāk tukši muti brūķēt.

Ja spriež pēc šonedēļ publikai priekšā liktā Vienotības piedāvājuma rīdziniekiem, nedz saprāts, nedz loģika tomēr nedarbojas. Premjera partijas - taisnības labad jāatzīst, arī citu, - kandidāti, šķiet, piemirsuši, ka Latvijā dažādas vēlēšanas notiek jau kādu laiciņu, kas savukārt nozīmē, ka elektorāts gadu gaitā ir attīstījis zināmu nelāgu iemaņu apsvērt, no kādas naudas dižie partijas x solījumi tiks finansēti. Nevar solīt saglabāt, pat palielināt izdevumus un vienlaicīgi svinīgi apņemties samazināt ieņēmumu bāzi. Iepazīstoties ar Vienotības piedāvājumu vairāku desmitu lappušu garumā, vieglāk nosaukt grupas, kurām netiek solītas nekustamā īpašuma atlaides - atlaides tiek solītas mazturīgajiem, invalīdiem, daudzbērnu ģimenēm, īpašumiem, kuros ģimenes dzīvojušas «paaudžu paaudzēs», ģimenes ārstu praksēm, uzņēmējiem, kuri sola dot pirmo darbu jauniešiem utt. Un tas viss skaistā «komplektā» ar pašas Vienotības finanšu ministra šomēnes pausto aicinājumu pašvaldībām palielināt NĪN daļu to ieņēmumos!

Var jau, protams, paļauties uz to, ka dažādās auditorijās teikto ļaudis «kopā nesaliks» vai ka cilvēki neatcerēsies, kas rakstīts garāka dokumenta dažādās daļās. Tomēr ir liela pārgalvība solīt uzņēmējiem ātrāku Būvvaldes darbu un vienlaicīgi kārdināt pilsētniekus ar viņu viedokļa par būvprojektiem lielāku ņemšanu vērā.

Vienotība ir mēģinājusi atšķirties ar konkrētību, ikvienai tematiskajai sadaļai pievienojot to darbu uzskaitījumu, ko tā vēlas veikt pirmo sešu astoņu mēnešu laikā (iegūstot varu Rīgā). Tomēr šis formāts tiek sapurgāts, ja vēlētājs konstatē, ka tuvākās nākotnes sadaļās tiek solītas lietas, kas nav tik īsā laikā izdarāmas. Nu, nevar - kaut iepirkumu procedūras dēļ - pusgada laikā izveidot sabiedriskā transporta maršrutu Skanstes ielā! Un ko saka paši atkritumu izvedēji par solījumu dot atlaides iedzīvotājiem, kuri savus atkritumus šķiro? Un kāpēc ir jāsola 6-8 mēnešos izveidot pašvaldības uzņēmumos tieši 30 darbvietu personām ar invaliditāti? Tās būs jaunas vietas vai arī atlaidīs 30 šobrīd nodarbināto? Un ar šādiem jautājumiem var turpināt vēl vismaz 1000 zīmju garumā...

Tad kāpēc «trijnieks», nevis «divi»? Jo ir arī virkne jēdzīgu priekšlikumu (par jaunās apbūves kvalitāti, pašvaldības uzņēmumu pārvaldību, palīdzību cilvēkiem, kuri paši aprūpē savus tuviniekus, Rīgas Enerģētikas aģentūras darba uzlabošanu utt.). Diemžēl cilvēkam raksturīgi ir galvenokārt paturēt prātā to, kas viņā izraisījis dusmas, neticību, un šīs sajūtas attiecināt uz piedāvājumu kopumā. Ir nācies dzirdēt atrunu - bet kurš tad tās programmas lasa? Pat ja nelasa, programmu kvalitāte liecina par partijas attieksmi pret vēlētāju - ai, tāpat jau nelasīs, varam rakstīt neiespringstot. Tad kā pašas partijas var prasīt no vēlētājiem atbildīgu attieksmi, no pilsoņiem vēlmi līdzdarboties?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?