Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Tūkstošlapu maizes un maizītes

Par tūkstoš lapām, protams, pārspīlēts, taču ir pusotra simta, 370, 750 lapu jeb kārtu - tik daudz kārtu mīklā var iemīcīt ar sviesta starpslānīšiem. Tomēr par tūkstošlapi - millefeuille - franciski tiešām sauc kārtaino kūku, ko mēs pazīstam kā napoleonu. Lai ko līdzīgu ceptu, tagad vairums saimnieču kārtaino mīklu pērk gatavu, jo - kā apgalvo uzticami avoti un garšas sajūta - komercmīkla ir gana laba, kaut bez tūkstoš lapām.

Par to pārliecinājos 2012. gada nogales daudzajās brīvajās dienās ar atnākošiem draugiem un savu slimošanu ar baigu klepu, kas neļāva stundām locīt un veltnēt mīklu. Labi, labi, es arī principiāli esmu pret laika tērēšanu ēst gatavošanai, ja rezultātu var dabūt ar gataviem produktiem. Šis ir viens no retajiem gadījumiem.

Nerunāsim par kārtainās mīklas veidiem (vecās grāmatās latviski to sauc par lapu mīklu). Man no veikala tika atnesta konkrēta - kārtainā rauga mīkla. No tās cep sāļus un saldus pīrādziņus, smalkmaizītes un plātsmaizes. Plikus kruasānus, pildītus. Pīrāgus ar spinātiem un fetu. Ūgu maizi. Man pirmā bija ābolmaize ar rozīnēm, krējumu un kanēli. Ai, garda, apēdām, cik varējām, pārējo aizsūtīju Poikānu mātei. Otro plātsmaizi izcepu ar atlaidinātām saldētām zemenēm un krējumu, tāpat gardu. Nākamajā dienā pārgāju uz maziem izmēriem, nesalīmējot plāksnītes. Patiesība bija tā, ka mīklas bija daudz par daudz. Pārpampušo mīklu sabakstīju, nolaidu tai tvaiku un izcepu plāksnes, kā stāv paciņā. Virsū Ziemassvētku deserta pārpalikumi - maskarpone ar putukrējumu, tās pašas zemenes. Iznāca individuālas, napoleoniem līdzīgas kūkas - tikai ar cita veida krēmu un zemenēm un drošākas ēšanai - virskārta neslīd nost. Aiznākamajā dienā pasvārstīju mīklas pārpalikumus ar domu tos izmest, pagaršoju - laba mīkla, žēl, uzpūšanos atkal likvidēju ar dakšiņas dūrieniem un sacepu picas brālēnus. Katru plāksni smērēju ar pesto, pāri sastūmu sagrieztus ķirštomātiņus un olīvas, sīpolu, paprikas gabaliņus un sapluinītu mīksto kazas sieru. Uldis, kura stingra apņemšanās ir neēst maizi, apēda stenēdams - šī pārspējot jebkuru picu. Mīkla ir trekna un čagana, pesto, tomāti un kazas siers - neatvairāmi. Izdomāju, ka tādai cepšanai daudz plusu: mīkla un papildinājumi ir lēti - pat pensionārs var atļauties maizi ar cukuru vai vīriešu zafti, māja top mājīga ar jauko smaržu - kabinetā neparunāsi, jāiet pie ēdamgalda, laika vajag maz - īsts atradums māmiņām ar maziem bērniem.

Solījos šogad iemācīties veidot austiņas, Čelsijas un dāņu jeb Vīnes maizītes - spilventiņus, gliemežus un zvaigznes, regulāri izgudrot sāļas kārtaines, arī turku un grieķu gaumē ar gaļu un biezpienu, viesu bērniem izcept cīsiņus un ābolus mīklā. Lielījos pa labi, pa kreisi, līdz viena draudzene atzinās - viņa jau sen krāpjot vīru. Viņš no sirds domājot, ka noprecējis brīnišķīgu strūdeles cepēju. Taču brīnišķīgā tikai nopērk mīklu un...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?