Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Tuvina Latviju jaunam referendumam

Lai gan parakstu vākšana referenduma ierosināšanai par pilsonību nepilsoņiem vēl turpinās, tās iniciatori paziņojuši, ka ir jau vajadzīgais skaits, lai ierosinātu turpmāko parakstu vākšanu par valsts līdzekļiem. Ekspertu viedokļi par iespējām tajā savākt nepieciešamo parakstu skaitu un likuma grozījumu atbilstību Satversmei ir visai atturīgi.

Paziņojumu, ka referenduma atbalstītāju skaits sasniedzis 10 250, kustība Par vienlīdzīgām tiesībām izplatīja 23. augustā, kas ir Ribentropa - Molotova pakta, kā arī akcijas Baltijas ceļš gadadiena. Apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis sociālajos tīklos norādīja uz šo faktu kā zīmīgu. Paraksti Centrālajā vēlēšanu komisijā tikšot iesniegti 30. augustā, informēja kustības Par vienlīdzīgām tiesībām koordinators Andris Tolmačovs, PCTVL politiķis.

Iniciētie grozījumi paredz no 2014. gada 1. janvāra bez jebkādiem pārbaudījumiem piešķirt Latvijas pilsonību visiem nepilsoņiem, kuri nav uzrakstījuši iesniegumu par nepilsoņa statusa saglabāšanu. Ja CVK izsludinās parakstu vākšanu, tā notiks vēl atbilstoši līdzšinējai kārtībai, jo parlamentā pieņemtos likuma grozījumus, kas sarežģī referendumu ierosināšanas kārtību, Valsts prezidents Andris Bērziņš jau divreiz atdevis Saeimai atpakaļ. «Pārbaude, vai visi parakstītāji ir balsstiesīgi pilsoņi, notiks divu nedēļu laikā, pēc tam CVK sēdē jālemj par tālāko. Parasti sagatavošanās ilgst no viena līdz pusotram mēnesim, tātad pozitīva lēmuma gadījumā parakstu vākšanu var sākt oktobra beigās - novembra sākumā,» skaidro CVK pārstāve Kristīne Bērziņa. Otrajā parakstu vākšanas posmā, lai izsludinātu referendumu, būtu jāsavāc 154 379 paraksti (tiem, kuri vienreiz parakstījušies, otrreiz tas nav jādara). CVK, saņemot likumprojektu, ir tiesības pārbaudīt, vai tas ir pilnībā izstrādāts gan pēc formas, gan satura kritērijiem, norāda tiesību eksperts Jānis Pleps: «Šis ir ļoti rūpīgi apsverams jautājums par likumprojekta saturisko atbilstību konstitūcijai.» K. Bērziņa atzīst, ka līdz šim CVK nevienu likumprojektu nav izbrāķējusi.

«Nedomāju, ka šai iniciatīvai ir politiski racionāls pamats, domāju, ka tā izčākstēs, kaut arī izsauks viļņošanos politiskajos slāņos un masu medijos,» uzskata politologs Kārlis Daukšts. Viņš uzskata, ka diez vai Saskaņas centra līderi atklāti aicinās parakstīties par referendumu, kā tas notika iepriekšējo reizi, kad vāca parakstus par valsts valodas statusu krievu valodai. Toreiz N. Ušakovs parakstījās par referenduma rīkošanu. K. Daukšts norāda, ka N. Ušakovs saprot, ka viņam vajadzīgs arī latviešu elektorāts nākamajās pašvaldību vēlēšanās, tāpēc neriskēs nākt klajā ar paziņojumiem tik sensitīvā jautājumā. K. Daukšts gan pieļauj, ka parakstu vākšana par pilsonību var nostiprināt to «stingrās līnijas» piekritēju pozīcijas, kuri aizstāv likuma grozījumus par daudz lielāku parakstu skaitu referenduma ierosināšanai.

Saskaņas centra Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs izvairīgi atbild, vai SC nāks klajā ar kādu paziņojumu par vai pret parakstu vākšanu, jo partijā tas nav apspriests. «Varu runāt tikai par sevi, un es nevienu ne atrunāšu, ne mudināšu,» saka politiķis. Taču viņš uzsver - savākto parakstu skaitu nevar ignorēt un steidzama problēmas risināšana ir parlamenta pienākums, lai novērstu to, ka arvien lielāks nepilsoņu skaits izvēlas Krievijas pilsonību. «Parlamentam ir mērķtiecīgi jādiskutē, kā mudināt nepilsoņus iet pussolīti pretī Latvijas pilsonībai, iegūt Latvijas vēstures un latviešu valodas zināšanas, tas nav neiespējams ceļš. Pie galda jāsēžas ar baltām lapām, bez kaut kādiem tabu, un ir jāizslēdz no politiskās elites retorikas, ka nepilsoņi ir sliktie,» uzskata J. Urbanovičs, vienlaikus viņš norāda, ka nepilsoņi pastāvošo naturalizācijas kārtību noraida, jo uzskata, ka viņiem savulaik pilsonība ir atņemta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?