Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ukrainas valdība ļauj šaut uz prokrieviskajiem separātistiem

Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs otrdien paziņoja, ka cilvēki, kuri ir ieņēmuši administrāciju ēkas valsts austrumu reģionos, tiks tiesāti kā «teroristi», bet viņa administrācija brīdināja, ka specvienības atklās uguni pret separātistiem, kuri nepadosies.

Ukrainas parlaments pieņēma likumprojektu, kas paredz bargākus sodus par valsts nodevību un noziegumiem pret valsts teritoriālo nedalāmību. Likums nosaka, ka par separātiskām aktivitātēm personu var sodīt ar cietumsodu no 10 līdz 15 gadiem vai mūža ieslodzījumu.

Sociālajos tīklos izvērtās diskusijas, vai pašreizējā Ukrainas valdība, kas pati nāca pie varas, sagrābjot valdības ēkas Kijevā, nav pieļāvusi milzīgu kļūdu, nodēvējot par teroristiem cilvēkus, kuri okupēja administrāciju ēkas valsts austrumos.

Krievijas Ārlietu ministrija brīdināja Ukrainu atturēties no iekšējām militārajām operācijām, kas varot «izraisīt pilsoņu karu», ziņo Reuters.

Prokrieviskie separātisti, kuri Ukrainas austrumu pilsētā Luhanskā ieņēmuši vietējās pašvaldības un Ukrainas Drošības dienesta nodaļas ēkas, nāca klajā ar savām prasībām. Viņi vēlas referendumu par Luhanskas apgabala atdalīšanos no Ukrainas, tikties ar reģiona gubernatoru un pieprasa piemērot amnestiju drošībniekiem, kuri vardarbīgi apspieda pērnā gada nogalē un šī gada sākumā Kijevā notikušos miermīlīgos protestus, vēsta Ukrainas ziņu portāls DePo.

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs vakar informēja, ka Harkovā notikusi «pretterorisma operācija», kuras laikā ir atbrīvota reģiona administrācijas ēka un arestēti 70 cilvēki. Ministrs sacīja, ka aizturēto vidū esot Ukrainas pilsoņi un grupa «interesantu personāžu», bet nepaskaidroja, kas ar to ir domāts, vēsta BBC krievu redakcija.

Ukrainas rūpnieciskajā centrā Doņeckā, kur separātisti pirmdien pasludināja «tautas republiku», provokatori dedzinot automašīnas un atsevišķos guļamrajonos ir atslēguši gāzes piegādi, lai iedzīvotājos sētu paniku, paziņojis Doņeckas mērs Aleksandrs Lukjančenko.

Doņeckas apgabala ogļraču arodbiedrība atteikusies atbalstīt promaskaviskos separātistus, kuri izplatot melīgu informāciju. «Psihoze, zombēšana. Viņi stāsta, ka [iestājoties Krievijas sastāvā] būšot lielākas pensijas. No kurienes? Krievi jau ar Krimu nespēj tikt galā,» arodbiedrības vadītāju Nikolaju Voļinko citē Ukrainskaja pravda.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens otrdien brīdināja Krieviju, ka militārs iebrukums separātisko nemieru pārņemtajā Austrumukrainā būs «vēsturiska kļūda» ar «nopietnām sekām» Maskavas un Rietumu attiecībās. Viņš arī pieprasīja Krievijai atvilkt aptuveni 40 tūkstošus karavīru, kas ir dislocēti netālu no robežas ar Ukrainu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs noraidīja rietumvalstu izteiktās apsūdzības, ka Maskava cenšas destabilizēt situāciju Ukrainas austrumu reģionos, un izteica gatavību piedalīties ASV un Eiropas Savienības ierosinātajās sarunās ar Ukrainas jauno valdību.

Tomēr Krievijas puse pieprasa, lai sarunās piedalītos arī Ukrainas austrumu un dienvidu reģionu krievvalodīgo pārstāvji. S. Lavrovs uzsver, ka situācija Ukrainā uzlabošoties tikai tad, ja tikšot garantētas krievvalodīgo tiesības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?