Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Uz Dunikas purvu baudīt klusumu

Kamēr rīdzinieki brīvdienās veido sastrēgumus uz ceļiem, steidzot uz Siguldas pusi noķert rudens zeltu, Dabas Diena devās pretējā virzienā - uz Kurzemi, kur netālu no Liepājas, pie pašas Lietuvas robežas, atrodas Dunikas dabas liegums ar septiņus tūkstošus gadu veco Tīrpurvu, pār kuru stiepjas piecus kilometrus garā (Eiropā garākā) purva laipa.

Purvs ir interesanta apmeklējuma vieta ne tikai dabas pētniekiem - kā apcerīga klusuma oāzi to savās dienasgrāmatās No patikšanas uz patikšanu 2002. gadā aprakstījis arī dzejnieks Imants Ziedonis. «Reizēm te pārņem sajūta kā atrodoties pasaules malā,» pajoko Dienvidkurzemes meža iecirkņa vadītājs Kārlis Altītis, kas uzņēmies gida pienākumus Dabas Dienai.

Unikāls Eiropas mērogā

Dunikas dabas liegums izveidots jau 1957. gadā, bet pašreizējo lieguma statusu 1669 hektāru platībai nosaka Ministru kabineta 1999. gada noteikumi. Lielākā lieguma daļa ir gandrīz divus tūkstošus hektāru lielais Tīrpurvs, kur migrācijas laikā apmetas dzērves un zosis, aug dažādas aizsargājamo augu sugas un, mazuļus audzinot, apmetas arī vilki. Protams, te ienākas arī dzērveņu raža. Dunikas dabas liegumā var nokļūt, pirms Grobiņas nogriežoties uz Bārtas pusi un mērojot padsmit kilometru pa zemes ceļu. Nomaldīties neļauj informatīvās norādes, tomēr ceļš līkumo gar laukiem, mežiem un krūmājiem, aiz kuriem, visticamāk, kādreiz atradušās dzīvojamās mājas. Uzzinām, ka purva tuvumā esošo lauku sētu iedzīvotāju liela daļa ir lietuvieši, bet leģendāro vietu apmeklēt iecienījušas skolēnu ekskursantu grupas. Īpašā sajūsmā esot ārzemnieki, jo šādu purvu Eiropā tikpat kā nav, izņemot Somiju. Netālu no Tīrpurva atrodas Latvijā vienīgā skābaržu audze - Luknas skābarži ir apmēram 250 gadu veci un aug četrus hektārus plašā teritorijā, sasniedzot pat 25 metru augstumu. Jārēķinās, ka purva laipas izstaigāšanai paies teju visa diena, jo, atstājot auto vienā tās galā un mērojot ceļu pāri purvam uz otru, vajadzēs arī nākt atpakaļ, tādēļ apmeklējumu labāk ieplānot dienas pirmajā pusē. «Tomēr katram dabas mīļotājam es iesaku kaut reizi dzīvē pavērot saulrietu purvā - tās ir krāsas un noskaņas, ko citur neredzēsiet!» iesaka Kārlis.

Turies uz laipas!

Jāņem vērā, ka laipas, kas pirms pāris gadiem atjaunotas, tomēr slapjumā kļūst slidenas, tādēļ pa tām jāiet uzmanīgi. Nokritušās lapas tiekot noslaucītas - lai trūdot nebojā koku un laipām ilgāks mūžs. Purvā ir mitrs, un akačos visās varavīksnes krāsās laistās rāva, taču pastaigas neesot bīstamas. «Protams, purvs ar laiku paņem visu, kas tajā nonāk,» mežzinis rāda vienu no atpūtai paredzētajiem soliņiem takas malā, kas jau gandrīz pilnībā saplūdis ar purva augu valsts līmeni. «Taču cilvēkam nav jābaidās, jo tikai pasaku filmās rāda, ka, iekāpjot purva sūnās, tas tevi uzreiz ierauj iekšā. Protams, noslīkt var, it sevišķi, ja iebrien akacī.» Purva vidū to ir daudz, izveidojušies mazi ezeriņi ar salu puduriem. Purvs esot septiņus metrus dziļš, ne velti tā vecums mērāms vismaz septiņos tūkstošos gadu. Galvenais augs ir sfagnu sūnas, kas sairstot veido kūdras slāni. Kaut arī aktīvais augu ziedēšanas laiks jau garām, grīšļu pušķi un dažādas sūnas ir pārstāvētas plašā krāsu gammā. Ainavai savdabīgu, meditatīvu noskaņu piešķir zemās priedītes ar līkajiem stumbriem un dīvaino zarojumu. Nelielie koki patiesībā ir pāris simtu gadu veci - purvā augšanas procesi notiek lēni. Laipas līkumo starp ezeriņiem un augsnes pacēlumiem un ir gana platas, lai pa tām būtu ērti pārvietoties, taču jāiet vienam aiz otra, un nekāda lielā pļāpāšana nesanāk. Var izbaudīt klusumu, kā pār purvu šalc rudenīgs Kurzemes piekrastes vējš, un to netraucē cilvēku radīti trokšņi...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atceries!

Dodoties purvā, uzvelc garus gumijas zābakus!
Neej purvā vienatnē, naktī un alkohola reibumā!
Purva laipas nav izbraucamas ar bērnu vai invalīdu ratiņiem, arī ar velosipēdu ne.
Pārvietojies tikai pa laipām.
Nesmēķē un nepiegružo!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?