Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Valsts atbalsts bērniem kā eksperiments

Bērniem, kuri, gaidot rindā uz pašvaldības dārziņu, apmeklē kādu no privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, no septembra pienāksies valsts atbalsts līdz 100 latiem mēnesī. Taču izrādās, ka šāds atbalsts paredzēts tikai četriem mēnešiem, un pašlaik nav skaidrs, kas notiks pēc tam. Pašreizējo situāciju varētu saukt arī par eksperimentu, kura gaitā pieļautās kļūdas tiks izlabotas ar citiem noteikumiem, kuri vēl nav izstrādāti, bet plānots, ka stāsies spēkā no janvāra. Vecākiem atliek vien cerēt, ka sistēma krasi nemainīsies un gan pašvaldības, gan valsts atbalsts saglabāsies.

Līdz 100 latiem

Ja no 1. septembra bērnam, kurš ir vecumā no pusotra līdz četriem gadiem, netiks nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, tad, dodoties uz privāto bērnudārzu vai uzticot bērnu, piemēram, auklei, varēs saņemt valsts atbalstu līdz 100 latiem mēnesī. Tomēr jāņem vērā, ka vienlaikus valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma kopējais apjoms nevarēs pārsniegt 160 latu privātajos bērnudārzos Rīgas plānošanas reģiona teritorijā un 130 latu privātajos dārziņos, kas atrodas ārpus tās. Piemēram, Rīgā pašvaldības līdzfinansējums ir 93 lati, tādējādi papildus valsts atbalsts būs 67 lati. Bet, ja ģimene izvēlēsies izmantot aukļu pakalpojumu, valsts atbalsts būs 100 latu, jo par šādu pakalpojumu Rīgas pilsētas pašvaldība nemaksā. Jāņem gan vērā, ka situācija dažādās pašvaldībās var būt atšķirīga. Tāpat valsts atbalsts neattiecas uz bērna ēdināšanas izmaksām privātajā bērnudārzā un pakalpojumiem, kuri tiek sniegti brīvdienās.

Valsts atbalstam nav nepieciešams pieteikties, tas tiks piešķirts automātiski. Nepieciešams vienīgi informēt pašvaldību par to, ka bērns saņems pakalpojumu pie privātā pakalpojumu sniedzēja. Svarīgs gan ir fakts, ka brīdī, kad bērnam tiks piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā, valsts atbalsts tiks pārtraukts. Tāpēc vecākiem ir jāizvērtē, kuros bērnudārzos stāties vai palikt rindā, jo atbalsts tiks pārtraukts arī tajā gadījumā, ja vecāki no vietas pašvaldības bērnudārzā atteiksies, Dienai pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Jevgēnija Butņicka.

Patlaban pilotprojekts

VARAM izstrādātos noteikumus var uzskatīt par eksperimentu, jo, kā norāda ministrijā, tas ir tikai pagaidu variants, lai varētu novērtēt iespējamās problēmas pirms ilgtermiņa risinājuma izstrādes. Tādējādi janvārī, kad noteikumi zaudēs spēku, situācija var mainīties. J. Butņicka sacīja, ka, izvērtējot pilotprojekta rezultātus un radīto efektu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādās ilgtermiņa risinājumu, kurš, visticamāk, būs balstīts uz VARAM pašreizējo redzējumu. Jaunos noteikumus IZM plāno sākt izstrādāt septembra sākumā un pabeigt novembrī. Lai gan arī IZM saka, ka vecākiem nav jāuztraucas un sistēma paliks tāda pati, tomēr, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ar ilgo noteikumu saskaņošanu, janvārī var rasties jaunas problēmas. Arī IZM pārstāve Dita Bukovska Dienai sacīja, ka, piemēram, VARAM izstrādātajiem noteikumiem jau bija sen jābūt apstiprinātiem, bet tas ir noticis tikai tagad.

Izmaiņas gan var gaidīt pašvaldības. Kā pastāstīja IZM pārstāve, valsts atbalstam četriem mēnešiem ir paredzējusi 3,2 miljonus latu, kurus pašvaldībām iedos. Savukārt IZM izstrādātie noteikumi paredzēs, ka līdzekļi tiks aizdoti. D. Bukovska gan nevarēja pastāstīt, kad pašvaldībām līdzekļi būs jāatdod, jo noteikumi vēl nav izstrādāti.

Pretējs efekts

Lai gan visi atzinīgi vērtē valsts iesaistīšanos problēmas risināšanā, tomēr valda uzskats, ka rindas uz pašvaldības bērnudārziem tas nesamazinās. Tieši pretēji - tās palielināsies. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Sarmīte Baltmane Dienai atklāja, ka no visiem bērniem, kas pašlaik saņem līdzfinansējumu, tikai daļa izmantoja iespēju pieteikties rindā pašvaldības bērnudārzā no jauna. Savukārt tagad visi formāli tiks reģistrēti rindā, lai būtu iespēja saņemt valsts atbalstu. Tādējādi mērķis likvidēt rindas uz pašvaldības dārziņiem netiks sasniegts. Šādu scenāriju pieļauj gan VARAM, gan Latvijas Pašvaldību savienība (LPA). Tomēr J. Butņicka piebilda, ka tieši tāpēc esošie noteikumi ir pilotprojekts, lai izvērtētu to ietekmi.

Lai arī situācija tiks vērtēta, šāda tendence var radīt problēmas ar finansējumu. Patlaban plānots, ka valsts atbalstam nepieciešami 3 174 000 latu. Tomēr, ja palielināsies to bērnu skaits, kas varētu pretendēt uz valsts līdzfinansējumu, naudas varētu nepietikt. Šādā gadījumā VARAM vērsīsies pie Finanšu ministrijas, lai papildu finansējumu piešķirtu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, Dienai teica J. Butņicka.

S. Baltmane norādīja, ka valsts atbalsts būtu bijis jāpiešķir ģimenei un tam nebūtu jābūt saistītam ar rindu reģistru pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Tādējādi iedzīvotāji varētu izdarīt izvēli starp privāto un pašvaldības pakalpojuma sniedzēju, nereģistrējoties papildu rindās.

Jāņem gan vērā, ka arī pašvaldības var samazināt savu līdzfinansējumu. Patlaban pašvaldību sniegtais atbalsts ir robežās no 50 latiem Ogres novadā līdz 180 latiem Babītes novadā, kurā novadā deklarētajiem bērniem pilnībā tiek apmaksāti privātā bērnudārza pakalpojumi. Līdzfinansējuma apmēru katra pašvaldība var noteikt pēc savām budžeta iespējām. Piemēram, Babītes novada pašvaldības dome kārtējā domes sēdē lems, vai samazināt šo līdzfinansējumu, lai iegūtu atbalstu arī no valsts, Dienai norādīja Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Siliņa, jo, tā kā pašvaldības līdzfinansējums pašlaik ir 180 latu, valsts atbalsts novadam nepienākas.

Aukles tikai oktobrī

Ja vecāki izvēlēsies saņemt pabalstu aukles pakalpojumiem, jārēķinās, ka tas var būt iespējams tikai no oktobra, uzsvēra J. Butņicka. Lai fiziska persona varētu sniegt bērna pieskatīšanas pakalpojumus un saņemt valsts maksājumu, tai jābūt reģistrētai kā pakalpojuma sniedzējam un jāatbilst virknei noteikumu. Bet reģistrēšanās procedūra var aizņemt pat mēnesi. Tāpat, ņemot vērā, ka aukļu pakalpojumu sniegšana ir attīstījusies galvenokārt tikai Liepājā un Ķekavas novadā, patlaban reģistrā ir vien 33 šādas aukles, kuras reģistrējušās kā patentmaksas maksātājas, sacīja J. Butņicka. Tāpat ir jārēķinās, ka valsts maksās tikai tām auklēm, kuras nodrošina pilna laika pakalpojumu - astoņas stundas katru darbdienu. Šāda sistēma radīta, lai pakalpojums būtu līdzvērtīgs pirmsskolas izglītības iestādēm.

LPS priekšsēža padomniece izglītības un kultūras jautājumos Olga Kokāne gan izteica bažas, ka aukles nespēs nodrošināt bērna mācības, kādas jāsaņem pirmsskolas izglītības posmā. Tāpēc, ja bērns līdz četru gadu vecumam būs mācījies tikai pie aukles, audzinātājai dārziņā būs jāpieliek pūles, lai bērns varētu mācīties vienā līmenī ar citiem, sacīja O. Kokāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rindas pašvaldību bērnudārzos

Rindā uz pašvaldību bērnudārziem 2012. gada septembrī gaidīja 8050 bērnu. Gada laikā rindu ir izdevies samazināt par vairāk nekā 3000 vietām, bet joprojām Rīgā, Liepājā un vēl 21 novadā saglabājas šī problēma.
Patlaban Rīgā rindā uz pašvaldības bērnudārziem gaida 3849 bērni.
Pašvaldību sniegtais atbalsts vecākiem ir robežās no 50 latiem Ogres novadā līdz 180 latiem Babītes novadā. Rīgā tie ir 93 lati.

Avots: VARAM, Rīgas dome

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?