Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valsts nauda iztērēta, bet labums mazs

Sabiedrības ieguvums no lielo kultūras objektu projektiem nav atbilstošs izlietotajam līdzekļu apjomam, norādījusi Valsts kontrole (VK). Tās pirmdien publiskotajā revīzijas atzinumā konstatēts, ka nelietderīgi tērēta nauda gan Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB), gan Akustiskās koncertzāles, Laikmetīgās mākslas muzeja un Liepājas koncertzāles projektiem.

Secinājums - Kultūras ministrija (KM) nav nodrošinājusi valsts interešu ievērošanu un budžeta līdzekļu efektīvu izlietošanu. KM apgalvo, ka jau ievēro tos principus, ko VK iesaka savā ziņojumā. Savukārt Sabiedrība par atklātību _Delna_ paziņojusi, ka KM jāmeklē veidi, kā samazināt bibliotēkas celtniecības izmaksas.

Atbildību nevērtēs

VK revīzija vētījusi KM un valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi (J3b) rīcību, nodrošinot valsts kultūras objektu projektēšanu, būvniecību un finansēšanu laikā no 2005.gada 15.aprīļa līdz 2009.gada 16.oktobrim. Visvairāk kritikas ticis Gaismaspils projektam. Vismaz 209 386 lati no LNB projekta realizācijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietoti ar projekta īstenošanu nesaistītiem mērķiem, galvenokārt saistībā ar komandējumiem (piemēram, uz vēja tuneļa testa izmēģinājumiem Toronto, Dubaiju). Turklāt J3b noslēgtais būvniecības līgums par 135,3 milj. latu nenodrošinot LNB uzcelšanu par iespējami mazāko cenu. J3b esot rīkojusies nesaimnieciski, veicot otru avansa maksājumu būvniekiem 8 milj. latu apmērā, lai gan to rīcībā vēl bija jau iepriekš samaksātais 5 miljonu avanss. VK arī norādījusi, ka valsts budžetā ieplānotais LNB finansējums ir aptuveni par Ls 73,27 milj. mazāks nekā nepieciešams.

Par citiem projektiem konstatēts, ka, piemēram, Akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai izlietoti gandrīz miljons latu, taču rezultātā ir tikai apstiprināta skice, savukārt no Laikmetīgās mākslas muzeja projekta realizācijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma Ls 74 340 izlietoti ar projekta īstenošanu nesaistītiem mērķiem.

«Šāda līmeņa projekta īstenošana Latvijā notiek pirmo reizi, ministrijas pārraudzībā savulaik tika nodotas daudzas jaunas funkcijas, tādēļ saprotams, ka bez nepilnībām neiztikt, bet no kļūdām ir jāmācās,» Dienai apgalvoja kultūras ministrs Ints Dālderis un norādīja, ka KM ņem vērā gan VK, gan sabiedrības par atklātību Delna ieteikumus. Taču KM arī uzsvērusi, ka par J3b darba organizāciju bija atbildīgs iestādes vadītājs Zigurds Magone, ar kuru KM ir pārtraukusi darba attiecības, tāpēc nav iespējams vērtēt viņa iespējamo disciplināratbildību. Z.Magone portālam TVNET paziņojis, ka nejūtas kaut ko pārkāpis, kaut viņa darbā ir bijušas nepilnības, taču kļūdu labošanai nav bijis laika, jo viņš atlaists no darba.

Nākotne neskaidra

Pēc J3b likvidācijas pusgada laikā ar LNB projektu notikušas «sliktas lietas», uzskata Delnas direktore Laura Miķelsone, kurai nav pārliecības, ka KM ir izvērtējusi visus juridiskos un ekonomiskos riskus. Jau pērn maijā Delna norādījusi, ka informācija par LNB izmaksu kopsummu nav korekta, jo tajā nav iekļauta t.s. infrastruktūras objektu celtniecība, apkārtējās vides labiekārtošana un mēbeles kopā par aptuveni 75 miljoniem latu. Tomēr Delna uzskata, ka būvniecība jāturpina bez kavēšanās, jo jebkura vilcināšanās draud ar 4 miljonu latu sadārdzinājumu gadā.

LNB direktors Andris Vilks sola izvērtēt VK pausto kritiku, ka būvprojektā paredzētais lasītāju vietu skaits nav pamatots ar pētījumiem. Pēc revidentu aprēķiniem, lasītāju skaitam būtu jāpalielinās 4,6 reizes, lai jaunās ēkas lasītavas būtu tikpat noslogotas, cik esošās LNB lasītavas 2008.gadā. A.Vilks gan uzsvēra, ka parasti pēc jaunu ēku atklāšanas bibliotēku lasītāju skaits ievērojami pieaug.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?