Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vandaļu «rokraksti» atšķiroties

Kaut arī Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājam Arkādijam Suharenko ebreju kapsētas un Žaņa Lipkes un citu glābēju pieminekļa apgānīšana Rīgā liek domāt, ka «tā nav vienreizēja nezināmu neliešu akcija, bet kāda sistēma, secība», Valsts policija abas šīs lietas nesaista, jo pārāk atšķirīgi esot nodarītie bojājumi.

Novēros pastiprināti

Jau ziņots, ka 8. decembra naktī Jaunajos ebreju kapos Rīgā līdz šim nenoskaidrotas personas apgānīja 89 kapu pieminekļus, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus. Par šo gadījumu sākts kriminālprocess gan par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, gan par kapu apgānīšanu. Savukārt naktī uz 13. decembri Rīgā, Dzirnavu ielā 124, apķēpāts ebreju glābēja Žaņa Lipkes piemineklis, ar baltu krāsu sazīmējot švīkas bez zīmējuma. Policija sākusi kriminālprocesu par tīšu svešas mantas bojāšanu. «Šīs lietas policija izmeklē atsevišķi un nesaskata saistību starp tām. Uz Lipkes pieminekļa nav ne simbolu, ne vēstījumu, tās ir švīkas, kas uzvilktas ar viegli notīrāmiem krītiņiem,» norādīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava. Policijas vadība uzdevusi visu reģionālo pārvalžu priekšniekiem pievērst pastiprinātu uzmanību ebreju kultūras, vēstures un piemiņas objektiem, lai laikus novērstu iespējamās provokācijas, kā arī nodrošinātu iespējamos drošības pasākumus pie Izraēlas diplomātu rezidencēm, kā arī ebreju kopienas pulcēšanās un piemiņas vietām.

Drošības policijas (DP) pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa apstiprināja, ka DP sniedz palīdzību Valsts policijai, taču no plašākiem komentāriem atturējās.

Jūtas aizvainoti

«Mēs esam sašutuši un aizvainoti par ebreju kapsētas un Žaņa Lipkes un citu glābēju pieminekļa apgānīšanu Rīgā. Šīs agresīvās antisemītisma izpausmes liek domāt, ka tā nav vienreizēja nezināmu neliešu akcija, bet kāda sistēma, secība,» aģentūrai LETA izteicies Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs A. Suharenko. Ebreju kopienas pārstāvis aicinājis policiju izrādīt modrību, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos, kā arī atzinīgi novērtējis Valsts prezidenta un Ministru prezidenta, kā arī ārlietu ministra un Rīgas domes vadības pausto nosodījumu vandalisma aktiem. Nosodījumu paudusi ASV vēstniecība Latvijā, kā arī arī dažādas nevalstiskās organizācijas, piemēram, Arābu kultūras centrs un biedrība Latvija Tibetai. Jaunie ebreju kapi apgānīti jau iepriekš - 2003. gada septembrī. Rīgas apgabaltiesa visiem apsūdzētajiem 2005. gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu. Skaļākais notikums, kas bijis saistīts ar antisemītiskām izpausmēm, ir sprādziens pie sinagogas Rīgā, Peitavas ielā, 1998. gadā. Sprādzienā tika sabojātas sinagogas durvis, griesti un vitrāžas, izsisti logi apkārtējām mājām. Toreiz pēc sprādziena amatu zaudēja Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis, bet citām amatpersonām tika izteikti rājieni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?