Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Var teikt: esmu laimīgs!

Jakovs Rafalsons tikko atgriezies no viesizrādēm Izraēlā, pirmo nakti kārtīgi izgulējies pats savā gultā un ir atplaucis - omulīgs, smaidīgs, gaišuma un labestības iemiesojums. Tādu Jakovu pazīst Latvija. Par laimi, popularitāte, kas nenoliedzami esot patīkama, Jakovu Rafalsonu nav padarījusi ne vīzdegunīgu, ne iedomīgu.

Lai Dievs katram dod

Jakovam Rafalsonam dzīvē gājis dažādi. Tagad Latvijā viens no populārākajiem aktieriem piedzima Ukrainā, kur tēvs bija nokļuvis pēc evakuācijas uz Urāliem 1941. gadā. Četrpadsmit gadu vecumā Jakovs sāka apmeklēt Doņeckas teātra studiju. 1964. gadā viņš ar tēvu atbrauca uz Rīgu. Gribēja mācīties «uz aktieriem» Maskavā, bet viņu neuzņēma, pārbrauca mājās un strādāja apavu fabrikā Rekords, tad Elektromehāniskajā rūpnīcā par krāvēju, bet aktiera dzīsliņa puisī gruzdēja. Drauga pierunāts, viņš devās uz Jaroslavļas teātra skolu, vēlāk strādāja Krievijas teātros. Latvijā atgriezās kā Krievijas nopelniem bagātais aktieris.

No 1991. gada Jakovs Rafalsons strādā Rīgas M. Čehova Krievu teātrī: «Sevi uzskatu par veiksminieku, jo strādāju profesijā, kas man ļoti patīk. Tagad, jau seniora gados, strādāju vairāk nekā jebkad agrāk un gūstu no tā gandarījumu. Mans vienīgais uzdevums - būt formā, un tam man ir šīs astoņus kilogramus smagās hanteles, ko cilāju katru rītu. Un, neizlaižot nevienu rītu, 50 reizes atpumpējos uz rokām. Man būs 68 gadi, bet es par tiem nedomāju. Kāds draugs režisors teica - traģēdija nav novecošanā, bet faktā, ka emocionāli un dvēseliski vienmēr paliekam jauni.»

Jakovs ar nepacietību gaidījis filmas Džimlai Rūdi rallallā! pirmizrādi. «Tā tik bija filmēšana! Ādažu poligons, mežonīgs karstums, smiltis, sviedri, katrai epizodei 10 līdz 30 dubli! Beigu beigās vīri palīdzēja aktrisēm stiept smagās uzkabes uz izejas pozīcijām, lai filmētu nākamo dubli, turpat dežurēja ātrās palīdzības brigāde, bet mums visiem bija pleca sajūta, milzīgs prieks par tikšanos. Strādājām caur smiekliem un asarām. Filma ir traģikomēdija, bet es gribētu, lai cilvēki to uztvertu kā jaunības eliksīru un atgādinājumu - ir jāiet, jākustas un jādara, kamēr vien spēks kaulos.»

Sagadījies, ka vienā nedēļā pirmizrādes piedzīvo divas filmas ar Jakova Rafalsona piedalīšanos. Režisores un scenāristes Ilonas Brūveres pilnmetrāžas dokumentālajā filmā Tapieris par cilvēku - leģendu, tango karali Oskaru Stroku aktieris strādāja ar milzīgu atdevi: «Stroka mūziku pazinu no jaunības dienām, tikai par komponistu pašu neko īsti nezināju, un šī loma man bija likteņa dāvana. Stroka dzīve bija emocionāli pārsātināta, viņš kaislīgi cīnījās par saviem ideāliem, savu mūziku. Viss man ļoti pazīstams un tuvs. Pēc filmas arī manā teātrī iestudēja Tango ar Stroku, uz kuru biļetes joprojām izķer dažu stundu laikā! Man trīs reizes jāpiesit pie koka - esmu laimīgs par lomām, ko liktenis ielika manās rokās!»

Integrējies caur lomām

Kad pavaicāju par aktiera vaļaspriekiem, Jakovs Rafalsons aizrautīgi smejas: «Mans vaļasprieks ir mans darbs, un, ja gadās kāda brīvdiena, es kārtīgi izguļos.»

Jakovs nepazīst integrēšanās problēmas latviešu vidū. Tās atrisināja viņa darbs teātrī un visvairāk Latvijas televīzijas seriālos. «Priecājos, ka Krievu teātra zālē latviešu un krievu skatītāji ir gandrīz puse uz pusi, uz iecienītākajām izrādēm latviešu pat vairāk. Valodas ziņā manā dzīvē liela nozīme bija izrādes Tiritomba jeb Zelta zivtiņa iestudējumam klubā Četri balti krekli, piekto sezonu Nacionālajā teātrī spēlēju kopā ar Guntu Virkavu izrādē Laulāts un brīvs, kur biļetes joprojām deficīts.» Ar Guntu Virkavu visa Latvija apbraukāta, spēlējot izrādes mazpilsētās: «Cilvēkiem nav iespējams aizbraukt uz teātri galvaspilsētā. Diemžēl tāds laiks. Savus aktierus viņi redz seriālā Ugunsgrēks, ko katru vakaru gaida pie televizoriem. Kad aizbraucam, zāles ir pilnas, cilvēkiem acis deg, saņemam mīlestību un ziedus.»

Seriāli Neprāta cena un Ugunsgrēks viņa dzīvē nospēlējuši īpašu lomu: «Manā televīzijas ģimenē Ugunsgrēkā medusmēnesis ilgst jau piecus gadus, un tas vairs nav darbs, bet priecīga radoša kopā būšana. Cenšamies iepriecināt režisori Intu Gorodecku, operatorus, cits citu, un tas jūtams arī no ekrāna. Es neatzīstu radīšanas mokas, ja jāmokās teātrī vai filmēšanā, tad to jūt arī skatītāji. Mūsu darbs ir kā mīlestībā ieņemta bērna radīšana, tāpēc seriāla augstie reitingi ļoti priecē.»

Lai mīļajiem labi

Radošs satraukums, emociju kāpinājums, lomas, kas neatstāj prātu, darbs, kad citiem svētki - Jakovs atzīst, ka būt aktiera dzīvesbiedram nav viegli. Tāpēc viņš mīl un apbrīno sievu Gaļinu, kura viņam palīdzēja gan sākumā ielauzīties latviešu valodā, gan burtiski klātesot uzņemšanas laukumā filmā Rūdolfa mantojums un Ugunsgrēkā: «Sākumā es lomu iekalu, neko nesaprotot no teksta, tas bija grūti un prasīja daudz laika. Tad izjutu valodu. Man bija jābūt sagatavotam labāk nekā latviešu aktieriem, jo viņi taču runāja savā dzimtajā valodā. Nedrīkstēju pieļaut, lai manis dēļ bremzētu filmēšanu. Es netiktu galā, ja ne Gaļinas palīdzība. Es neko nesaprotu internetā, man nav autovadītāja tiesību, galīgi neesmu piemērots praktiskajai dzīvei. Tāpēc laikam liktenis man deva Gaļinu. Viņa vienmēr ir blakus saspringtākajos brīžos. Tagad Ugunsgrēkā manu mazmeitu spēlē mana īstā mazmeita Poļina Orlova. Viņa spēlēja arī Rūdolfa mantojumā. Laikam jau mācīsies par aktrisi. Protams, lepojos. Varu teikt, ka esmu laimīgs - ir darbs, esmu vesels, maniem mīļajiem viss labi, izjūtu cilvēku mīlestību, cieņu un pretimnākšanu. Ko vēl?» Jakovs pārliecināts, ka senioru gados ir svarīgi uz dzīvi skatīties ar smaidu, uzturēt draugu loku, neierauties sevī, neaprunāt un neskaust. Priecāties par to, kas tev ir, un neskumt par to, kā nav. Ticēt, ka viss notiek uz labu, un katru dienu sagaidīt ar cerību, ka tā nebūs sliktāka par iepriekšējo. Aktieris ir atklāts - pašam ne vienmēr tā izdodas dzīvot, bet galvenais censties sasniegt mērķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jakovs Rafalsons

Dzimis 1946. gada 5. novembrī Ukrainā
Mācījies Jaroslavļas teātra skolā. Strādājis Voroņežas, Sevastopoles, Tomskas drāmas teātrī
Rīgas M. Čehova Krievu teātra aktieris no 1991. gada
Spēlējis klubā Četri balti krekli Laura Gundara lugā Tiritomba jeb Zelta zivtiņa, filmās Rūdolfa mantojums, Rīgas gambīts, Tapieris, Džimlai Rūdi rallallā u. c. Izveidojis Felzenbahera tēlu TV seriālos Neprāta cena un Ugunsgrēks
Spēlmaņu nakts gada labākā aktiera balva (1996, 2001)
Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2003)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?