Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vecāki cīnīšoties līdz galam

Vecāku iniciatīva Nauda seko bērnam, kas paredz pilnīgu bērnudārzu rindu izdeldēšanu un vienlīdzīgu finansējumu sadali pirmsskolas izglītības iegūšanai katram pašvaldības bērnam, dzirdīgas ausis pagaidām nav atradusi. Rīgas domnieki plāta rokas, ka principa ieviešanai nepieciešamas izmaiņas valstiskā līmenī.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) teic, ka rindu problēma ir aktuāla tikai dažās pilsētās, tādēļ viņš aicina pašvaldības kopā ar vecākiem rast kopīgu risinājumu. Tomēr vecāki pauž apņēmību «iet līdz galam, jo tas ļoti personīgi skar tieši viņu makus», _Dienai_ teic vecāku iniciatīvas grupas pārstāve Diāna Blūma.

«Nauda seko bērnam ir princips, kas vecākiem brīvi ļauj izvēlēties bērnudārzu gan pēc izmaksām, gan izglītības kvalitātes un atrašanās vietas, nezaudējot pašvaldības līdzfinansējumu,» tiek skaidrots vecāku iniciatīvas grupas izveidotajā interneta vietnē naudaseko.lv. Pēc iniciatīvas grupas veiktajiem aprēķiniem, sadalot finansējumu uz visiem pašvaldības bērniem, ikvienam mēnesī pienāktos 106 lati, par kuriem pēc vecāku izvēles varētu apmeklēt pašvaldības vai privāto bērnudārzu.

«Šāds princips ir jāattiecina uz visu valsti, nevis tikai Rīgu,» saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC). Viņa norāda, ka vecāku iniciatīvas grupas rosinātais princips «nauda seko bērnam» valstī patlaban tiek attiecināts tikai uz valsts mērķdotāciju pedagogu darba samaksai. Tas nozīmē, ka valsts garantē pedagogu darba algas samaksu ne tikai pašvaldības iestādēs, bet arī privātajās izglītības iestādēs par obligāta izglītības vecuma bērnu, sākot no pieciem gadiem, apmācību. Pārējās izmaksas sedz iestādes dibinātājs - pašvaldība vai privātais uzņēmējs. Šī iemesla dēļ principu «nauda seko bērnam» nevar izmantot, apgalvo E. Aldermane.

Savukārt R. Broks norāda, ka principa ieviešana būtu sarežģīta, jo pirmsskolas izglītības finansēšana - līdz piecu gadu vecumam - pilnībā tiek nodrošināta no pašvaldības budžeta - pedagogu darba samaksa un uzturēšanas izdevumi, kas dažādās pašvaldībās ir atšķirīgi. Princips «nauda seko» nozīmētu kardināli atšķirīgu finansēšanas sistēmu, kas pirms ieviešanas būtu rūpīgi jāvērtē un jāmodelē. «Problēma ar rindu uz vietām bērnudārzos ir atsevišķās pilsētās, tāpēc aicinu šīs pašvaldības kopīgi ar vecākiem meklēt racionālāku piedāvājumu problēmai,» rosina par nozari atbildīgais ministrs.

«Mums ir svarīgi, lai rūpētos par katru bērnu no 1,5 gadu vecuma, nevis tikai tiem, kuri ir sasnieguši piecus gadus. Mēs pašreiz konsultējamies ar juristiem, lai saprastu, kāda likuma norma būtu jāmaina. Bet man liekas, ka tā nebūtu vecāku kompetence pateikt, kurš likums ir jāmaina, ja to grib lielākā daļa sabiedrības,» teic D. Blūma. Tāpat vecāku pārstāve uzsver, ka ANO konvencija par bērnu tiesībām paredz, ka valstij vecākiem ir jāsniedz palīdzība bērnu audzināšanā.

«Katrā gadījumā ļoti interesants viedoklis, tas pavērtu plašākas iespējas savus bērnus iekārtot šādās iestādēs,» vecāku rosinājumu vērtē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāvis Jānis Strazdiņš (ZZS). Viņaprāt, šādu principu varētu mēģināt īstenot bagātākās pašvaldības. Tomēr tā ieviešanai valstiskā līmenī būtu nepieciešami ievērojami līdzekļi, kuri valsts makā patlaban nav atrodami. Viņš uzteic RD rīcību rindu mazināšanā - pašvaldības finansētu grupu izveidi privātajos bērnudārzos. Tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kā arī vecāki iebilst pret rindu reģistrācijas kārtību RD pirmsskolas iestādēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?