Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vecums kā izaicinājums un iespēja. Rīkojies!

Gadu ritumā pieredze, sasniegumi, vilšanās, uzvaras liek pārvērtēt daudz ko. «Būtiskais ir vienkāršs. Svarīgi, kāds pats esi bijis kā cilvēks un kā esi veidojis savu dzīvi. Un dzīvi jāturpina veidot līdz pēdējam elpas vilcienam,» saka Rīgas Stradiņa Universitātes profesors gerontoloģijā* habilitētais medicīnas doktors Jānis Zaļkalns.

Pūra lāde ar resursiem

Novecošanās jau ir ielikta cilvēka ģenētiskajā kodā. No Dieva mums dotas divas lietas: novecošanās fundamentālie mehānismi un tā saucamās stiprības sistēmas. Katras novecošanās gaita, ātrums, īpatnības un formāts atkarīgs no šo divu spēku mijiedarbības. Mūsu senči lielā mērā nosaka, kas notiks ar mums. Ģenētiskajā programmā saņemtais mantojums ir genoms, bet tas, kas dzīves laikā veidojas ārējo faktoru ietekmē - fenotips, kurš nosaka individuālu reakciju uz kairinājumu vai situāciju, vai tas aukstums, vai stress. «Tā ir pūra lāde, kas katram iedota līdzi,» skaidro profesors Zaļkalns. «Dzīves situācijas paceļ lādei vāku. Tad arī redz, kas kuram iekšā.» Profesors nosauc piemēru: ja kāds brīdinātu, ka cilvēkam gaidāms smags psihoemocionāls pārdzīvojums, viņš atbildētu, ka to nepārdzīvos. Bet viņš cilvēka cienīgi ticis tam pāri. Te, lūk, arī bija pūra lādes spēks un resursi. «Kādreiz kaitina līdzcilvēku nevarēšana, šķiet, ir tik daudz jauku piemēru, kā rīkoties atbilstošā situācijā. Bet, ja cilvēks tā nevar, tad nedrīkst pārmest, jo tas nav dots viņa resursos. Ar ģenētisko kodu ir noteikts, ka esam atšķirīgi.»

Trīs vaļi

Aktīva novecošanās nozīmē, ka cilvēks gatavs ne tikai pašaprūpei, bet arī plānot, organizēt un dzīvot savu dzīvi. «Runājot par mūža ilgumu, kas svarīgāk - pielikt gadus dzīvei vai dzīvi pielikt gadiem? Mērķis būtu dzīvot ne tikai ilgāk, bet arī kvalitatīvi. Līdz pēdējam elpas vilcienam būt līdzdalīgam, piederīgam un lēmumu pieņēmējam par savu dzīvi. Jo arī šajā vecuma posmā esam izvēles priekšā - kā vēlamies dzīvot,» uzskata J. Zaļkalns. Bez dzīves kvalitātes nevar nodzīvot garu mūžu, un tā balstās uz trim vaļiem: uz veselību, sociālajiem kontaktiem un ekonomisko situāciju. Profesors veicis pētījumu - apsekojuši vecos ļaudis, kuri dzīvo ģimenēs, un tos, kas mīt ilgstošas aprūpes iestādēs. «Vecajiem un slimajiem 1. vietā ir veselība, 2. - sociālie kontakti un 3. - naudas maciņa biezums. Veselajiem 1. vietā ir sociālie kontakti, 2. - veselība un naudas maks - 3. Redzat, cik pieticīga ir mūsu vecākā paaudze? Naudai ir pēdējā vieta. Protams, tā vajadzīga, bet veselība un sociālie kontakti vērtību sistēmā svarīgāki.» Profesors priecājas, ka Latvijā attīstījies pensionāru apvienību tīkls, kur tie, kam doti lielāki spēka un komunikācijas resursi, var sevi realizēt. «Tas uztur dzīves kvalitāti.»

Tikai nežēlot sevi!

Pilnvērtīgai dzīvei vecumdienās svarīgi pieņemt to, kas esi. «Un to, kas vairs neesi - ne skolas direktore, ne rūpnīcas galvenais inženieris, ka tev nav globālu uzdevumu. Tu esi cilvēks! Un savas prasmes, ko katrs dzīvē attīstījis, tagad būtu jāpielieto savā mazajā dzīvītē. Organizē, dari, piedalies! Nepazaudē aktīvo lomu, arī to, kas attiecas uz prieka un laimes sajūtu. Neviens mūs nevarēs iepriecināt, ja paši to nevēlēsimies. Lai tas ir prieks, ka saskati dzīvē jēgu, proti organizēt un līdz ar to dzīvot savu dzīvi. Vecums ir kā iespēja, kā izaicinājums visam tam, kam dzīvē nebija laika,» uzskata gerontologs. Ņemot vērā individuālo vērtību sistēmu, vecumdienās būtu labi paturēt tikai svarīgāko. «Man ļoti patika kādas tēlnieces atbilde uz to, kā viņai izdodas veidot tik skaistus darbus akmenī: viņa neko speciālu nedarot, tikai noskaldot visu lieko... Jo ātrāk dzīvē sapratīsim, kas ir atbilstošs personiskajai vērtību sistēmai - svarīgās lietas, svarīgie cilvēki - jo labāk. Der izveidot savu rāmi, svarīgo ieliekot centrā - tas arī būs tas, ko vajag.»

Jā, vecajam cilvēkam pienākas viss, ko bauda sabiedrība - gan materiālās, gan nemateriālās kultūras vērtības. Vecais cilvēks būtu pelnījis pateicību un cieņu. Taču kas gan dzīves ceļā kaut ko ir pasniedzis priekšā - še, ņem, tev pienākas? «Neviens nekad! Un kāpēc cienījamā vecumā sākam domāt, ka pienākas un kāds pienesīs?» vaicā profesors. Viņš aicina nesēdēt kā nelaimes čupiņai un nesūroties, ka bijis grūts darba mūžs. «Darba mūžs taču jau pagājis! Daudzi nespēj aizvērt iepriekšējo dzīves lappusi un pieņemt šo dzīves rudeni, pašam atrodot tās krāsas, kādas rudenī iespējamas, - spilgtas, skaistas! Tikai nežēlot sevi ne intelektuāli, ne fiziski! Kustība ir dzīvība, un dzīvība ir kustība - smadzeņu šūnai, muskuļu šķiedrai. Nodarbini!»

*Gerontoloģija - zinātne par dzīvu būtņu, arī cilvēka, novecošanos. Tā pēta likumsakarības, kāpēc novecojam un kā tas notiek

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik ilgi dzīvo latvietis?

Vecajā Eiropā dzīves ilgums ir vidēji 82 gadi, latvietis dzīvo īsāk.
Sievietes un vīrieša mūža ilgums pasaulē atšķiras par 3-5 gadiem, tādējādi neuzrādot statistisku ticamību, ka sievietes pārliecinoši dzīvotu ilgāk.
Latvijā sievietes dzīvo vidēji 11 gadu ilgāk nekā vīrieši. Pētījumi liecina, ka šī atšķirība saglabāsies.
Vīrietis Latvijā vidēji dzīvo 66,3 gadus. Zviedrijā vīrieša mūža ilgums ir 79 gadi, sievietei - 82.
Latviešu vīrietis NAV stresaināks, intensīvāk smēķējošs un arī par alkoholiķi viņu nevaram saukt.
Līdzīgi kā pasaulē, arī Latvijā uz 10 000 cilvēkiem vienam ir tā saucamā metuzāla gēnu kombinācija, kas raksturīga ilgdzīvotājiem.
2011. gadā Latvijā 100 gadu jubileju svin 163 personas. Ja rēķina uz iedzīvotāju skaitu, īpašo gēnu kombinācija latviešiem proporcionāli ir tāda pati kā citur pasaulē.

Atsūti recepti un saņem balvu










Atsūtiet savu recepti, kas palīdz uzturēt mundrumu, un balvā saņemsiet izdevniecības Dienas grāmata izdevumu Daumanta Kalniņa Seno rotu kalve. Saistošs kultūrvēsturisks stāstījums par latvju tautas vēsturi un rotu kalšanas ābeci.

Šīs nedēļas receptes autore Larisa Zemīte grāmatu var saņemt Rīgā, Mūkusalas ielā 15, Dienas grāmatas birojā darbdienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?