Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vēdera vīruss masveidā «nogāž» bērnus

Vismaz vienā gadījumā ir apstiprināts, ka bērnu saslimšanu Āgenskalna sākumskolā izraisījis Norvolkas vīruss, otrdien vakarā informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemioloģe Irina Lucenko.

LIC speciālisti otrdien Āgenskalna sākumskolā veica skolēnu aptauju, lai noskaidrotu, kādus pārtikas produktus bērni ēduši pēdējās dienās un kas varētu būt skolas audzēkņu saslimšanas iemesls. Šajā mācību iestādē pēdējās dienās masveidā saslimuši audzēkņi, un minētā iemesla dēļ pirmdien skolā nebija ieradušies 170 skolēnu, bet otrdien vēl vairāk. Tiek pieļauts, ka viņi inficējušies ar Norvolkas vīrusu, kuru mēdz dēvēt arī par «ziemas vemšanu slimību». Saslimušajiem vērojama slikta dūša, caureja un citi simptomi.

«Mēs esam skolas mājaslapā izlikuši sludinājumu, ka tiek atceltas visas ārpusstundu nodarbības, visas Ziemassvētku svinības, visi masu pasākumi. Esam lūguši, lai vecāki ir saprātīgi un bērnus ar slimības pazīmēm - paaugstinātu temperatūru, caureju, vemšanu uz skolu neved,» stāsta Āgenskalna sākumskolas direktore Ināra Kaķīte. «Saslimuši ir mazo klašu bērni, tāpēc pastāv jautājums, cik viegli viņiem būs atcerēties, ko viņi ēda trīs dienas pirms saslimšanas skolā, kas ko ēda un kas ko neēda,» norādīja LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Norvolkas vīruss tiek izplatīts ar netīrām rokām, inficētu ūdeni un pārtikas produktiem, izdaloties bacilim no zarnu trakta vai tam izplatoties gaisa pilienu veidā, skaidroja LIC direktore Baiba Rozentāle. «Cilvēki, kuriem ir vieglas katarālās parādības - klepus, neliela kasīšanās kaklā, tad, kad viņš klepo un šķauda, var uzšķaudīt sīkās daļiņas uz apkārtējās vides priekšmetiem, uz mēbelēm un līdz ar to bērniem notiek inficēšanās caur sadzīves priekšmetiem. [..] Lielākoties jau tas parasti notiek ēdināšanas telpā, bet, lai to varētu pierādīt, tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana,» sacīja B. Rozentāle.

LIC direktore norādīja, ka raksturīgākie vīrusa simptomi ir nelaba dūša, vemšana, šķidra un ūdeņaina vēdera izeja. Saslimšanas smaguma pakāpe atkarīga no tā, cik liela ir bijusi inficējošā deva - ja vīrusa koncentrācija ir neliela un tas nav paspējis savairoties, saslimšana var attīstīties vieglā klīniskā formā, kas izpaužas pasliktinātā pašsajūtā, nedaudz šķebinošā sajūtā un nelabā dūšā. «Pats galvenais ir atjaunot ūdens sāļu līdzsvaru organismā, jo ar caureju un vemšanu mēs zaudējam gan šķidrumu, gan arī sāļus,» skaidroja B. Rozentāle.

Ja slimība norit viegli, tā, visticamāk, pāries divās trīs dienās, taču, ja noticis šķidruma zudums, izārstēties iespējams trīs četrās dienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?