Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Veiksmes pietura Līvānos

Dienā, kad ierodamies Līvānu Baltajā mājā, kur savu mājvietu radusi nevalstiskā organizācija ar šādu nosaukumu, te san kā bišu stropā. Ar Nīderlandes fonda KNHM, vietējās pašvaldības un uzņēmēju atbalstu nupat atvērtajā veļas mazgātavā, kas nosaukta par īpašo krīzes laika piedāvājumu, dūc veļas mazgājamā mašīna.

Turpat blakus ar Hipotēku un zemes bankas klientu kluba _Mēs paši_ atbalstu izveidotajā šūšanas darbnīcā top stilīgi priekšauti un pavāru cepures modes skatei, kurai ne mazāk atbilstošs nosaukums _Krīzes inovācijas_. Taču, redzot, kā te cits pēc cita tiek īstenoti projekti, kas ļāvuši piesaistīt finansējumu mācībām, interešu grupu veidošanai, jaunu pakalpojumu ieviešanai, telpu noslogojumu no rīta līdz vakaram, uzzinot par rīkotajām labdarības akcijām un raugoties _Baltās mājas_ cilvēku smaidīgajās sejās, pārņem šaubas, vai dižķibele maz līdz Līvāniem nonākusi.

Atkal sasparojušies

«Kamēr Rīga ir šausmās par krīzi, Līvānos cilvēki visu vasaru gāja ogās un sēnēs, tonnu tonnas pielasīja, pārdeva un ziemai sagatavoja, strādāja savos dārzos, pie kaimiņiem un radiem, konservēja un marinēja, dalījās pieredzē un apmainījās receptēm. Bija ļoti aizņemti, un darba netrūka,» skaidro Veneranda Caune, viena no Baltās mājas brīvprātīgajām, ceļotāju klubiņa vadītāja un senioru sadarbības tīkla koordinatore. Taču Sarmīte Driksna, Baltās mājas Sociālā atbalsta centra vadītāja atzīst, ka lielķezas elpa tomēr jūtama. «Treknajos gados cilvēki bija vairāk aizņemti ar sevi, darbu, naudas pelnīšanu. Viņiem bija citas iespējas atpūsties un izklaidēties, citas intereses, un arī mēs bijām it kā nedaudz atslābušas, taču tagad, kad jūtam - par mūsu piedāvātajām nodarbēm interese pamazām kļūst lielāka, atkal esam sasparojušās. Vislielākais pieprasījums ir pēc praktisku iemaņu apgūšanas - tā ir angļu valoda, datorkursi, floristika, frizieru apmācība un tamlīdzīgas lietas, kas cilvēkam var palīdzēt sākt jaunu dzīvi vai atrast darbu. Arī izklaides un atpūtas iespējas šajos grūtajos laikos cilvēki vairāk meklē šeit uz vietas, meklē domubiedrus, iesaistās interešu grupās,» atzīst Sarmīte, kura, pirms vairākiem gadiem zaudējusi darbu, arī ieradās Baltajā mājā un sāka šeit darboties kā brīvprātīgā, bet nu jau saaugusi ar šo namu un palikusi strādāt.

Projekti un labie darbi

«Aktivizēt, izglītot, sniegt drošības sajūtu, palīdzēt iekļauties sabiedrībā,» uzskaita Baltās mājas direktore Inguna Badune, jautāta par šīs organizācijas galvenajiem uzdevumiem. «Mūsu durvis ir atvērtas ikvienam Līvānu novada iedzīvotājam, kaut gan daudzi domā, ka pie mums nāk tikai pensionāri un invalīdi. Zinu, ka daudzi ne reizi vien gājuši garām mūsu namam, taču pietrūcis drosmes ienākt, tomēr, kad viņi to beidzot izdarījuši, iedzīvojušies un vairs neiet projām,» smejoties bilst Inguna, Balto māju salīdzinot ar veiksmes pieturu, kur nonākušie iemācās kontaktēties, rakstīt projektus, uzstāties auditorijas priekšā, paralēli brīvprātīgajam darbam ieguvuši izglītību, devušies tālāk dzīvē un ieguvuši labu darbu gan turpat Līvānos, gan citviet Latvijā.

«Mēs pastāvam no līdzekļiem, ko piesaistām, īstenojot dažādus projektus un pārdodot sociālos pakalpojumus Līvānu novada domei - tā ir mājas aprūpe veciem un vientuļiem un dienas aprūpes centrs jauniešiem un bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem,» skaidro Inguna un piebilst, ka ir divu veidu projekti - vieni ir tie, kas tiešām ienes naudu, bet otri, kuru finansiālais ieguvums ir krietni mazāks un kurus vairāk var saukt par labajiem darbiem. Viens no interesantākajiem ir tā sauktais Bišu projekts jeb Biškopības attīstība Rožupē, kurā iesaistījušās 15 ģimenes, saņemot četrus bišu stropus, bišu saimes un pamācību, kā lidoņus aprūpēt. Viņu uzdevums ir iegūt medu, pavairot bišu saimes, sagādāt jaunus stropus un pēc tam dalīties iegūtajā ar kaimiņiem. Labo darbu sarakstu varētu turpināt arī ar ikgadējām labdarības akcijām, kuru laikā vākti ziedojumi speciālā transporta iegādei invalīdiem, televizoriem Sociālās aprūpes nodaļai vietējā slimnīcā, grāmatas Latgales pansionātiem un cietumiem, atbalsts ģimenēm ar bērniem.

«Manuprāt, darbs, ko veic Baltās mājas meitenes, ir izcils, jo mūsu novadā nav neviena cita, kas piedāvātu ko tādu,» pārliecināta ir Veneranda Caune, kas visu mūžu bijusi aktīva un arī tagad, pateicoties Baltajai mājai, nesēž rokas klēpī salikusi, tāpat kā 70-80 brīvprātīgo, kas iesaistās dažādās organizācijas aktivitātēs, un pulks līvāniešu, kas ir regulāri šī nama apmeklētāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?