Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vēl nedēļa līdz Jūlija zivij

Sen jau novērots, ka konkursā Dienas zivs nav labi pašos pirmajos mēnešos publiku pārbiedēt ar kādu superlielu zivi (kā šogad ar dižsamiem un rekordāti), jo tad pārējie makšķernieki nodomā, ka nav jau vērts censties, tik un tā vinnēt vairs nav iespējams. Tad nu dažreiz gadās pat tā, ka nav kam mēnešbalvu piešķirt. Tāpēc šoreiz publicējam kādu lomu, kas no Latvijas rekorda ir tālu, tomēr ikvienam makšķerniekam radītu prieku un pagaidām ir arī drošākais pretendents uz Jūlija zivs balvu, jo šomēnes lielākas zivis neesam saņēmuši.

«Nekas liels jau nav noķerts, bet, ņemot vērā lielo svelmi, ir nelielas izredzes, protams, ja kādam nav gadījusies kāda Alūksnes līdaka vai labs sams, jo tagad taču ir īstais samu laiks!» šādu visnotaļ loģisku apsvērumu vadīts, sūtījumam - metru garai līdakai - pievienotajā vēstulē raksta jūrmalnieks Armands Bērziņš. Ja atceramies, ka pirms kāda laika 1,15 metru gara līdaka tika uzdota par Latvijas copes rekordu (21 kilograms), metriniece šķiet gana iespaidīga. Tomēr svars nav tik liels - «tikai» 6,56 kilogrami. Izvilkta 17. jūlijā Engures ezerā pie Mazsaliņu bāzes ar lēni grimstošu trīsdaļīgu vizuli Sebile. «Kopā ar kolēģi Māri katrs ar savu laivu iebraucām ezerā,» rāmo bezvēja rītu atceras Bērziņš. Silts bija jau tad - gaisa temperatūra plus 22 grādi. «Jau iepriekš norunājām, ka paķemmēsim dziļuma kanti - viņš pa kreisi no izbrauktuves, es pa labi.»

Pirmā mēra līdaka pieteicās agri - ap puspieciem rītā, Mārim ap pieciem. Pēc tam kādu brīdi abiem bija klusums. Tad vienā no iemetieniem Bērziņš sajuta vieglu uzsitienu pa kātu. Tā kā uzsitiens nebija ass, piecirta ne visai stipri, jo pirmajā brīdī nodomāja, ka būs pieteicies labs asaris. Pretreakcija nebija stipra, un Bērziņš sāka ietīt auklu. «Zivs nāca viegli un bez pretestības, sapratu, ka tā ir līdaka, bet nebija ne jausmas, cik liela.» Kad līdaka jau bija tuvu laivai, Bērziņš gribējis to pacelt virs ūdens, lai paskatītos, cik tad liels tas loms ir, bet virs ūdens zivtele neparko negribēja celties. Beidzot izdevās. «Kādus divus metrus no laivas «kukainis» uzpeldēja. Es uzreiz gribēju paskatīties, kā ir ieķēries vizulis, jo vajadzēja saprast, kā turpmāk rīkoties. Ieraugot vizuli, mans garastāvoklis uzreiz bija gar zemi. Viens no trijžuburiem bija ieķēries līdakai apakšžoklī, apmēram puscentimetru lūpiņas ādā zem mutes. Grābjot vizuli, līdaka bija aizšāvusi garām mērķim. Viens ass rāviens no viņas puses - un es droši varētu stāstīt visiem, cik liela līdaka man norāvās.» Bērziņam uzreiz ienāca prātā kolēģa Māra teiktais pirms makšķerēšanas - īsti vīri līdakas līdz 10 kilogramiem laivā ceļ ar rokām... «Protams, es kā īsts vīrs paceļamo tīkliņu biju atstājis automašīnā uz aizmugurējā sēdekļa. Ja es būtu paņēmis līdzi laivā paceļamo tīkliņu, cīņa ar zivi izpaliktu, jo uzreiz ar pirmo reizi es to pievilku pie laivas bez jebkādas vērā ņemamas pretestības. Tagad atlika tikai satvert zivi, un es sāku lēnām liekties pāri laivas malai ar izstieptu roku. Un tad tikai viss sākās...»

Ieraugot makšķernieka izstiepto roku, līdaka laikam beidzot saprata, ka kaut kas nav īsti tā, kā vajag. Sekoja spējš rāviens un skrējiens prom no laivas, taču šādam pavērsienam Bērziņš jau bija gatavs. «Ļāvu zivtiņai paskriet, līdz tā apstājās, un atkal sāku lēnām ietīt auklu. Drīz vien līdaka atkal parādījās pie manas laivas - atkal mana roka un jauns skrējiens prom... Tā tas turpinājās reizes septiņas astoņas, un visu šo laiku, atceroties, kā ir ieķēries vizulis, es piegriezu vai atlaidu spoles bremzes. Šeit cīņa nebija par to, kurš ir stiprāks, šeit bija cīņa par izdevīgu manevru no manas vai zivs puses. Domāju, ja līdaka būtu uztaisījusi kaut vienu «svecīti», viņa izrautos, bet tā laikam nebija viņas laimīgā diena. Iespējams, viņa to arī gribēja uztaisīt, bet spēka vairs nebija atlicis. Pēc brīža, pievilcis līdaku pie laivas, es to veiksmīgi satvēru aiz acīm un iecēlu laivā. Gandarījums bija neaprakstāms - ilga un līdzvērtīga cīņa, kurā minūtes neskaita.» Engures ezerā Bērziņš ir noķēris arī lielākas līdakas, bet tik skaistu cīņu viņš izbaudīja pirmoreiz. Citiem makšķerniekiem Bērziņa līdaka ir kā apliecinājums, ka pat lielā karstumā makšķerniekam ir ko darīt Latvijas ezeros. Protams, ja vien viņš spēj piecelties agrāk nekā parasti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?