Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vēl nedod naudu airBaltic

Pēc vairāku stundu garas sēdes valdība vakar lēma pagaidām vēl nesākt finansēt finanšu grūtībās nonākušo aviokompāniju airBaltic. «Neraugoties uz to, ka valdība jau pirms trim nedēļām bija gatava iesaistīties airBaltic finanšu problēmu risināšanā, no Baltijas aviācijas sistēmu (BAS ir airBaltic līdzīpašnieks) puses aizvien vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija,» pēc valdības sēdes norādīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Valdība atkārtoti uzdevusi BAS iesniegt papildu informāciju un panākt vienošanos starp akcionāriem par būtiskiem nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai līdz nākamajai valdības sēdei, kas notiks 20. septembrī.

Steidzami jāfinansē

Finansējums vairāku desmitu miljonu latu apjomā būtu nepieciešams steidzami, vēl pirms valsts vienosies ar BAS par pamatkapitāla palielināšanas nosacījumiem, vakar medijiem atzinis lidsabiedrības kreditora Latvijas krājbankas vadītājs Ivars Priedītis, ziņo Delfi. Valsts ir izvirzījusi virkni nosacījumu, pirms tiek veikta pamatkapitāla palielināšana, ieguldot airBaltic vairāk nekā 50 miljonus latu (airBaltic vadītāja Bertolta Flika nomaiņa, akcionāra līguma maiņa, lidostas Rīga saglabāšana kā bāzes lidosta, papildu informācija par finanšu plūsmām starp airBaltic un BAS).

Vakar un pirmdien airBaltic pēkšņi paziņoja par vairāku avioreisu atcelšanu, nepaskaidrojot rīcības iemeslu. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) preses konferencē pauda cerību, ka šāda airBaltic rīcība neesot ļaunprātīga, bet pamatota ekonomiskos apsvērumos. «Šī ir klaji destruktīva rīcība no Flika kunga puses,» savukārt norādīja V. Dombrovskis. B. Fliks laikrakstam Dienas Bizness nenoliedz, ka paredzēto reisu atcelšana ir iespējama arī perspektīvā un ir sava veida spiediena izdarīšana uz Latvijas valsti.

Lidosta Rīga (airBaltic bāzes lidosta) vakar piecos pēcpusdienā vēl nebija informēta par airBaltic rīcības motivāciju, pēkšņi atceļot reisus. Arī Tallinas un Viļņas lidostās par to nekādu ziņu nebija, Diena noskaidroja abās lidostās. Vakar airBaltic atcēla reisus uz pieciem galamērķiem - Stokholmu, Berlīni, Briseli, Tallinu un Viļņu. Pirmdien tika paziņots par reisu atcelšanu uz un no četrām pilsētām.

Raugās uz KNAB

Satiksmes ministrija (SM) ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā un KNAB, lai noskaidrotu, vai B. Fliku būtu nepieciešams atstādināt no amata uz izmeklēšanas laiku. Lēmumi, kas nāktu no tiesībsargājošo iestāžu puses, šķiet, pašreiz ir vienīgais ceļš B. Flika atstādināšanai, jo valstij kā airBaltic lielākajam akcionāram nomainīt kompānijas vadītāju liedz akcionāru līgums. Faktiski par atstādināšanu kopā ar saviem partneriem nāktos lemt B. Flikam pašam, jo viņš ir BAS līdzīpašnieks un BAS kontrolē ir gandrīz puse no airBaltic kapitāla. «Gaidām ātru reakciju no tiesībsargājošajām iestādēm,» teica U. Augulis.

Ģenerālprokuratūrā valsts ir iesniegusi divus iesniegumus par B. Flika darbību. Prokuratūra tos abus pārsūtījusi KNAB. KNAB pagaidām atturas no konkrētiem komentāriem par abu iesniegumu tālāko virzību un norāda, ka iesniegumi nodoti atbildīgajām amatpersonām, kuras vērtēs, kādā procesā - administratīvā vai kriminālprocesa - tiks veikta pārbaude.

Ģenerālprokuratūrā ar savu iesniegumu vērsies arī airBaltic, lūdzot izmeklēt politiķu izteikumus par darījumu, kurā uzņēmums par 9,6 miljoniem eiro pārdeva nepilnus 60 tūkstošus akciju. Par šo akciju izcelsmi un apstākļiem, kāpēc tās atbilstoši pērn aprīlī akcionāru pieņemtajam lēmumam netika dzēstas, skaidrības nav. Pastāvot bažām, ka šādi tiek mēģināts samazināt valsts daļu airBaltic, valsts vērsusies tiesā un Uzņēmumu reģistrā, kas pagaidām lēmuma pieņemšanu ir apturējis. SM valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa atzina, ka SM nav informācijas, kurš šīs «starpības akcijas» ir nopircis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?