Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vēlētāji konsolidējuši Vienotību

Kad Ģirts Valdis Kristovskis un Lolita Čigāne Centrālās vēlēšanu komisijas rīkotajā partiju kārtas numuru izlozē Vienotībai izvilka pirmo numuru, viņi priecājās, nenojaušot, ka šis skaitlis būs laimīgs citiem, bet ne viņiem. Tas, ka ārkārtas vēlēšanās Vienotībai neizdosies atkārtot 10. Saeimas vēlēšanu labo rezultātu (33 mandāti), bija skaidrs visiem, pašu Vienotību ieskaitot, bet nepiepildījās skeptiķu prognozes, ka Vienotība līdzšinējo elektorātu sadalīs ar Zatlera Reformu partiju (ZRP).

Provizoriskie rezultāti rāda, ka Vienotības frakcijas pamatu veidos visai līdzīgs spēku samērs starp trim partijām, kuras saplūda, izveidojot Vienotību. Pēc pagājušajām vēlēšanām Vienotības frakcijā bija izteikts Pilsoniskās savienības biedru pārsvars, ko nostiprināja tā dēvētās Lietussargu grupas biedru labie panākumi. Tagad šis pārsvars ir zudis - no 20 Vienotības deputātiem pie Jaunā laika var pieskaitīt septiņus, PS un SCP ar sešiem deputātiem, bet Jānis Lāčplēsis netiek «pieskaitīts» nevienai no trim partijām. Var teikt, ka šāds ietekmes dalījums vairs nav aktuāls, jo partija ir vienota, turklāt ne visi deputāti ir partijas biedri, tomēr atsevišķu politiķu pirmā reakcija uz valdības veidošanas sarunām liecina, ka domstarpības Vienotības iekšienē nav izzudušas. Nevar nepamanīt, ka PS pārsvara kritums ir uz tā dēvētās Lietussargu grupas locekļu salīdzinoši neveiksmīgā starta rēķina. Vienotības frakcijas sastāvs liecina par vēlētāju uzticību pazīstamiem politiķiem - Ilmai Čepānei, Ilzei Viņķelei, Ingūnai Rībenai, Ainaram Latkovskim, Inai Druvietei, Dzintaram Zaķim, Jānim Reiram un citiem. Vēlētāji Saeimā pārliecinoši iebalsojuši Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, kurš pirms vēlēšanām bija galvenais Vienotības kampaņas vilcējspēks ne vien Vidzemē, no kuras kandidēja, bet visā Latvijā. Lai kā daudzi lamā valdību, tās vadītāja 45 288 plusi un tikai 763 svītrojumi liecina par V. Dombrovska lielo popularitāti vēlētāju vidū. Ievēlēta ir gan 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, gan divi ministri - Andris Vilks un Artis Pabriks. Taču daudz zīmīgāk Vienotības vēlētāju noskaņojumu raksturo nevis tie, kas ievēlēti, bet tie, kuri palikuši zem svītras.

Neveiksminieku galerijā ir divas atšķirīgas grupas. Vienā, kurā līdztekus ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim un tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam jāmin arī ilggadējā deputāte Silva Bendrāte, svītrojumu skaits pret plusiem ir tādā pārsvarā, ka nobīdījis šos politiķus savu sarakstu pašā apakšā. Mazāku rezonansi izraisījis Rīgas saraksta jaunpienācēja, bijušā Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja Mārtiņa Sausiņa sliktais starts, no 5. vietas nokrītot uz 17. vietu. Otra grupa ir tāda, kurā runāt par lielu uzticības zaudēšanu tieši konkrētiem cilvēkiem nav īsta iemesla - kritums sarakstā ir tikai par pāris vietām, bet ievēlēti tik maz deputātu, ka ar šo sniegumu nav pieticis. Ja saraksts kopumā būtu ieguvis lielāku pārstāvniecību nekā trīs vietas Zemgalē, neviens neteiktu, ka Sarmīte Ēlerte zaudējusi vēlētāju uzticību, jo viņai ir 4. rezultāts. Tūlīt zem svītras Vidzemē ar lielu varbūtību iekļūt deputātu rindās ir Ingmārs Čaklais un Arvils Ašeradens, tāpat Lolitas Čigānes kritiens no 3. uz 7. vietu gan ir jūtams, taču viņai ir lielas izredzes kļūt par deputāti, ja A. Vilks vai labu rezultātu parādījusī un labklājības ministres amatam nominētā Ilze Viņķele ietu valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ministri Ģirts Valdis Kristovskis un Aigars Štokenbergs
10. Saeimas deputāti Arvils Ašeradens, Silva Bendrāte, Andis Caunītis, Ingrīda Circene, Ingmārs Čaklais, Ints Dālderis, Rasma Kārkliņa, Madars Lasmanis, Liene Liepiņa, Uģis Rotbergs, Ansis Saliņš, Ilze Vergina, Aivars Volfs, Juris Žūriņš

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?