Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vēlreiz par vērtībām

Divi modīgi pilsētnieki, izklaidējoties narkotiku reibumā, nesas pa Poliju. Vulgaritātes piesātināts darbs, bet savā absurda izjūtā aizraujošs un uzjautrinošs. Dž.Dž.Džilindžers Dailes teātra Kamerzālē iestudē poļu dramaturģes Dorotas Maslovskas lugu Divi nabadzīgi rumāņi. Tiem, kurus aizvaino izrādes aprakstā minētais rakstnieces izteiciens - «mūsdienu glamūrīgā sabiedrība ir sūds uz rožaina šķīvīša» -, biļetes pirkt nevajadzētu. Pārējos teātris aicina piedalīties eksperimentā.

Poļu teātris patlaban piedzīvo strauju augšupeju - jauni meklējumi, interesantas idejas, labi režisori un uzmanības vērti dramaturgi. Divdesmit piecus gadus vecā Dorota Maslovska ir viena no tām poļu rakstniecēm, kura izpelnījusies starptautisku atzinību. Viņas pirmais romāns Zem baltsarkanā karoga ir tulkots arī angļu valodā, tas stāsta par poļu cīņām Otrajā pasaules karā un izpelnījies vairākas prestižas literatūras balvas. Divi nabadzīgi rumāņi ir viņas pirmā luga - publika lielākoties esot šokēta, intelektuāļi Eiropā sajūsminās par svaigu un bezkompromisu skatījumu uz laikmetīgo sabiedrību.

Tēma gan šķiet daudzkārt risināta, tālab jautājums aktierim Laurim Subatniekam, kas izrādē spēlē vienu no galvenajām lomām, - par ko, jūsuprāt, vēstīs iestudējums?

«Kā par jebkuru darbu, arī par šo var teikt, ka tas ir par mīlestību un vientulību. Galvenais, man šķiet, izrāde ir par sačakarēto vērtību sistēmu,» saka Lauris Subatnieks. «Izrādes varoņi vienmēr savās neveiksmēs vaino tikai citus un paši par sevi atbildību absolūti neuzņemas.» Vai tā ir normāla situācija vai krīzes pazīme? «Normāla droši vien nav, bet tāds nu ir šis laikmets. Ir ļoti grūti saprast, kas ir vērtības. Paņem piecus laikrakstus, katrs raksta ko citu. Un beigās, kad cilvēkam ir jāizvēlas, viņš izvēlas sev vieglāko ceļu, to, kur pašam jāuzņemas vismazāk atbildības. Es jau pats neesmu pārāk principiāls, drīzāk tāds peldētājs pa dzīvi, bet normāli tas nav.» Par vērtību krīzi Dailes teātrī stāstīs trīsdesmitgadnieki, kas teātrī vārdu jau ieguvuši, un arī Kultūras akadēmiju tikko beigušie aktieri. Duetā ar Lauri Subatnieku spēlēs Elīna Dzelme, citās lomās - Aldis Siliņš, Intars Rešetins, Sarmīte Rubule, Gints Grāvelis, Inga Krasovska, Aldis Siliņš. Tātad savā ziņā tā ir arī jauno paaudzes izrāde.

Vēl pirms pirmizrādes teātra mājaslapā sākusies diskusija, vai un kam Dž.Dž.Džilindžera izrāde vajadzīga. Dominējošais viedoklis - atkal lamāsies, atkal ievazās «neētiskus» principus. Lamāsies? Lamāsies. «Gaumes ir dažādas. Arī man nepatīk, ja pašmērķīgi lamājas, bet reizēm es tomēr nesaprotu, ko cilvēki no teātra gaida. Ja uz skatuves drusku palamājas, ārprāts!» saka aktieris. Viņam pašam ideāla izrāde liekoties tāda, kuru skatīties viegli, bet pēc tās pārņem pēcgarša - ir par ko padomāt. Divi nabadzīgi rumāņi tāda būšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Teātris

Dorota Maslovska. Divi nabadzīgi rumāņi

Režisors Dž.Dž.Džilindžers

Dailes teātra Kamerzāle

Pirmizrādes 19.XI plkst.19. Izrādes 20.XI plkst.19., 21. XI plkst.18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?