Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vieslektori jāizvēlas kā prece

Gluži kā visparastākās preces, kuru iegādē svarīgākais kritērijs ir lētākā cena, Latvijas augstskolām jāiepērk arī viespasniedzēji. Šāda situācija izveidojusies, jo piesaistīt pasniedzējus, kuri nolasa tikai dažas lekcijas vai novada atsevišķu kursu, augstskolas var, tikai rīkojot publisku iepirkumu. Augstskolu pārstāvji to dēvē par absurdu normu, kas pieņemta, neizprotot augstskolu specifiku.

Publiskā iepirkuma procedūras jāievēro gadījumos, kad augstskola ar viespasniedzēju slēdz uzņēmuma līgumu, nevis darba līgumu, skaidro Iepirkumu uzraudzības biroja direktors Andrejs Tiknuss. Viņš uzsver, ka šie iepirkumi iekļauti Publisko iepirkumu likuma B daļas pakalpojumu klāstā, bet tas nozīmē, ka uz tiem attiecas brīvāka un elastīgāka iepirkumu procedūra. Tomēr no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pārstāvja Edija Šauera teiktā izriet, ka arī šajos iepirkumos būtiskākais viespasniedzēju atlases kritērijs ir zemākā cena.

Augstskolu pārstāvji šādu normu attiecināšanu uz pasniedzējiem kritizē. «Tas ir diezgan liels absurds,» saka Rektoru padomes priekšsēdis un Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis. Viņš arī uzsver, ka citur pasaulē tā nenotiek. Piemēram, A. Barševskis ir lasījis lekcijas Polijā, taču nav saskāries ar prasību iesniegt dokumentus konkursam.

RSU šogad nācies rīkot 56 šādus pasniedzēju iepirkumus sociālo zinātņu programmās, sešos gadījumos tā tikuši piesaistīti pasniedzēji arī no ārvalstīm. «Galvenā problēma ir tā, ka tikai atbilstošās dokumentācijas sakārtošanai vien tiek patērēti ievērojami lieli laika resursi. Tas var prasīt pat vairākus mēnešus,» secina E. Šauers. Arī Latvijas Universitāte (LU) saskaras ar šādu problēmu, turklāt iepirkumu procedūra attiecas ne tikai uz viespasniedzējiem, bet arī uz pētniekiem ES struktūrfondu projektos, stāsta LU rektors Mārcis Auziņš. Viņaprāt, problēma ir tā, ka intelektuālai darbībai ir grūti nodefinēt precīzas iepirkuma prasības.

Katrs viespasniedzējs, ko augstskola aicina lasīt lekcijas, tiek piesaistīts tāpēc, ka viņš ir unikāls, nevis tāpēc, ka eksistētu pasniedzēju tirgus, no kā varētu izvēlēties lētāko piedāvājumu, skaidro RSU sociālās antropoloģijas programmas koordinators Klāvs Sedlenieks, kurš arī saskāries ar pasniedzēju iepirkuma problēmu. No viņa teiktā izriet, ka augsta līmeņa speciālisti no prestižām augstskolām var uzskatīt zem sava goda piedalīties konkursā un sacensties par lētākās cenas piedāvāšanu, ņemot vērā, ka samaksa, ko viespasniedzējam var piedāvāt augstskola jau tāpat ir zem tirgus vērtības. Turklāt samaksu nosakot augstskola, nevis viespasniedzējs. E. Šauers gan uzsver, ka atsevišķos izņēmuma gadījumos, ja universitāte var pamatot, ka vieslektors atbilstoši likumā noteiktajiem kritērijiem ir unikāls, pastāv iespēja nerīkot konkursu, bet uzreiz slēgt uzņēmuma līgumu.

Tas, ka augstskolām viespasniedzēji jāpiesaista šādā kārtībā, jaunums ir Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības departamenta direktorei Gitai Rēvaldei. Viņa to vērtē skeptiski, turklāt arī Augstskolu likums šādu kārtību neparedzot. Citādi esot ar ES fondu projektiem, kur pētnieku iepirkšanas kārtību paredz EK regulējums, taču «mēs vienmēr esam pret to cīnījušies», saka G. Rēvalde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?