Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vilks, kaza un kāpostgalva dzīvi

Strādājiet tik uz priekšu! Mēs jums ticam! - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājai Žanetai Jaunzemei-Grendei teikuši uz ielas nejauši satikti cilvēki. Viņas spriedumi iešūpo sabiedrisko domu, ar viņas viedokli rēķinās ministri. Pavirši raugoties, var domāt, ka viņa ir veiksminiece ar brīnumnūjiņu, ko atliek tikai pavicināt, lai rokās iekristu rozes un lilijas. «Dzīvot harmonijā nozīmē pieņemt visu, ko dzīve dod, - gan mieru, gan neveiksmes, gan tračus,» tomēr atzīst Žaneta.

Šoruden viņa kopā ar dzīvesbiedru devās pie Modra Tenisona, lai radītu savu dzīvesstāsta hologrammu Lielvārdes jostas rakstu zīmēs. Mākslinieka izveidotā datorprogramma latīņu burtiem rakstīto informāciju pārceļ Lielvārdes jostas ornamentos.

Katrs pats rada savu Lielvārdes jostu? Kāpēc jums tāda bija nepieciešama?

Raksts ataino katra cilvēka būtību. Tenisons vairākkārt atgādināja, ka sarkanā un baltā krāsa vienmēr ir līdzsvarā.

Dzīvē ir labi, ja ir abi - gan prieks, gan bēdas?

Līdzsvars ir starp balto un melno, starp dienu un nakti, sievieti un vīrieti. Ja cilvēki iedomājas, ka harmonija ir tikai labais, pozitīvais, tie ir saldi maldi. Raugoties no šī uzstādījuma, harmoniju rodu pārdomās par to, kas ir tas sliktais, ko esmu gatava pieņemt. Piemēram, lai cilvēks dzīvotu veselīgi, vai jāgrauž tikai burkāni? Taču nē! Ir kāds mērs, kāda robeža, kuru cilvēks nepārkāpj. Līdzsvars rodas starp diviem pretņiem.

Kas tad ir tas melnais, ko tu pieņem?

Pagājušajā nedēļā no rīta man vajadzēja lidot uz Briseli. Nokavēju lidmašīnu! Traki? Nē, forši, jo es nezinu, kāpēc man acīmredzot nevajadzēja būt Briselē, es varēju padarīt svarīgas lietas tepat Latvijā. Vai arī - kamēr manā mājā strādāja darba grupa, spriedām par Latvijas nākotnes vīziju, no pagalma man nozaga automašīnu Honda. Traki!

Tas taču spļāviens sejā! Dusmojies uz likteni slikteni?

Sākumā - šoks, bet tagad jāatzīst, ka auto nozagšana atklāja citu pasauli: sāku uz darbu staigāt kājām - seši kilometri turp un tikpat atpakaļ. Sāku izmantot sabiedrisko transportu. Dzirdētais un pieredzētais trolejbusā ļauj man kā amatpersonai apliecināt, ka es zinu tautas noskaņojumu. Mašīnā braucot, jau tikai klausies radio, bet, atrodoties uz ielas, tirgū, trolejbusā, es dzirdu, ko tauta domā. Tauta izsaka patiesību!

Trolejbuss kā anonīms sociālais tīkls?

Jā, arī mani atpazīst, nāk klāt, izsaka savu viedokli, stāsta, saka: «Žanetīt, mēs par jums!» Reiz trolejbusā izcēlās pārdomas par mūsu valdību. Stāvēju, klausījos, ko runāja mūsu krievvalodīgie. Cilvēki bija aizkaitināti, teksti augstos toņos. Pēkšņi kāds pēc izskata ļoti inteliģents kungs vispārinoši secināja: «Jau Tolstojs ir teicis, ka labo cilvēku ir tikpat daudz, cik slikto, bet sliktie ir labāk organizēti.»

Man tā bija kā vaduguns, sāku uz daudziem procesiem skatīties no šāda rakursa - sakiet, kāpēc mēs, labie, neorganizējamies? Mūsu taču ir tik daudz!

Vai negatīvā tomēr nav par daudz? Kā sevi pasargā?

Ir lietas, par kurām sievietes kautrējas runāt, jo tā nav pieņemts. Vai kāds ir aizdomājies, kāpēc cilvēki, kuri strādā parlamentā, valdībā, pēkšņi kļūst resni? Tāpēc, ka tauki simboliski pasargā cilvēku no emocionālajiem triecieniem. Strādājot Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, esmu pieņēmusies svarā. Pūlos tikt no liekajiem kilogramiem vaļā, bet redzu, ka mans ķermenis rīkojas pats pēc saviem ieskatiem. Tā ir melnā puse, ar kuru esmu samierinājusies. Televīzijā jau rāda to gaišo pusi, skatītāji saprot, ka esmu drosmīga. Esmu godīga, nevis drosmīga, un mans ķermenis mani cenšas saudzēt, kā māk. Ieejot Ministru kabinetā, fiziski jūtama vīriešu agresija, cīņa pēc varas lien ārā pa visām spraugām. Man šķiet, ka tajā brīdī mans ķermenis apaug ar bruņām. Tāpēc domāju - vai plus astoņi kilogrami man ir slikti? Laikam jau nē.

Samierinies, ka nozog mašīnu, ir liekais svars, nokavē lidmašīnu...

Tajā pašā laikā man ir interesants darbs, es varu brīvi izteikties. Jūtu, ka varu mainīt procesus, ieviest jaunas lietas, man tic, un, ja jāsaliek svaru kausos, redzu - viss ir līdzsvarā.

Tu esi vidutāja starp uzņēmēju organizāciju un valsts institūcijām?

Jā! Es zinu tā saukto croud view (angļu val. - pūļa gudrība). Esmu pārliecināta, ka apzinu tautas gudrību. Prasu uzņēmējiem viņu viedokli, pēcāk šo viedokli nesam valdībai. Es jautāju labajiem un darīšu visu, lai kaut kādas lietas Latvijā virzītos uz priekšu. Arī tā ir harmonija - atrast divu pušu līdzsvarojumu. Tas ir tāpat kā pārdabūt pāri upei vilku, kazu un kāpostgalvu. Zini, kā tas bija jāpaveic? Trijos piegājienos!

Kādus tu vari pateikt tavas veiksmes koda vārdus?

Ir vienkāršs tests - nosauc trīs ģēnijus un kāpēc viņi tevi uzrunā! Tas arī esi tu pats.

Apbrīnoju Imantu Ziedoni, jo viņš spēj pateikt kodolīgi. Renārs Kaupers spēj iedvesmot, un ir kāds vācu zinātnieks, kurš māk veidot pārmaiņu vadības lietas. Secini, kāda es esmu. Ja cilvēki pārdomātu, kas ir viņu ģēniji, viņi atklātu savus talantus, ar kuriem dzīvē varētu būt veiksmīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?