Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vilks sola, ka nodokļi nākamgad netiks mainīti

Galvenos nodokļus nemainīt un jaunus neieviest - tāds ir vakar finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) prezentētās Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu politikas stratēģijas 2011.-2014. gadam vadmotīvs. «2012. gadā paredzam saglabāt esošo nodokļu līmeni, par nodokļu samazināšanu vai citām izmaiņām varētu sākt runāt tikai nākamgad ap šo laiku, bet tās ieviest ne agrāk kā 2013. gadā,» skaidroja A. Vilks. Viņš uzsver, ka pārmaiņas stabilitātes virzienā iespējamas, jo sācies jauns cikls, kurā jūtama nepieciešamība pēc stabilas un saprotamas nodokļu politikas.

Paredzams, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa likme līdz 2014. gadam netiks mainīta un paliks 15% apmērā, nemainīgs paliks arī kopējais nodokļu atvieglojumu apjoms. Turpmākajos gados paredzēts iedzīvotāju ienākuma nodokļu apjomu pielīdzināt 2012. gada plāna apmērā. Ministrs atturējās apgalvot, vai, palielinoties izaugsmei, nodokļu slogu varētu samazināt uz neapliekamā minimuma palielināšanas rēķina vai samazinot nodokļa likmi, vien norādīja, ka diskusijas varētu būt par to, cik nozīmīga būs tieši mazturīgāko iedzīvotāju aizstāvēšana un cik - vienādu atvieglojumu piešķiršana visiem. Piedāvāts arī nepalielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu virs pašreiz noteiktās likmes. Pievienotās vērtības nodokļa standarta likmi plānots saglabāt 22% apmērā, kopējo samazināto likmi un citu atvieglojumu apjomu - nepalielināt. Akcīzes nodokli turpmākajos gados domāts paaugstināt tikai tabakas izstrādājumiem, līdz 2018. gadā tas sasniegs Eiropas Savienības minimālo līmeni, bet citiem akcīzes produktiem to nemainīt. Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) jomā no 2012. gada ir paredzēts nebūtisks sloga palielinājums, radot nodokļu iekasējumu aptuveni septiņus miljonus latu. Taču no 2013. gada pašvaldībām būs tiesības pašām noteikt NĪN likmes, iekļaujoties likumā noteiktā koridora ietvaros.

Stratēģiju paredzēts virzīt uz Ministru kabinetu augusta sākumā. Finanšu ministrs atzīmē, ka tas ir tikai «rāmja dokuments», jo paralēli paredzēts aktīvi apkarot ēnu ekonomiku un veikt strukturālās reformas. Vienlaikus stratēģija novelk sarkanās līnijas, kuras nedrīkst pārkāpt, lai pildītu gan starptautisko aizdevēju prasības, gan ietu attīstības virzienā. «Ja nākamo valdību laikā tās tiks pārkāptas, tā būs darbošanās pret valsts izaugsmi,» uzskata A. Vilks.

No nākamā gada budžeta konsolidācijas 100-110 miljoniem latu aptuveni 90% veidos izdevumu samazināšana, 10% varētu būt arī atsevišķas nodokļu likmju korekcijas, tomēr patēriņa nodokļu likmes paliks nemainīgas, lai saglabātu zemu inflācijas līmeni, teicis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, ziņo LETA.

A. Vilks atzīst, ka, tā kā šis gads izvērties par vēlēšanu gadu, budžeta apjoma nosaukšana aizkavējusies. Viņš arī norāda, ka pirmais ceturksnis nav devis atbildi, kāds šogad būs Latvijas ekonomikas pieaugums. Patlaban Finanšu ministrijā pēc saskaņota budžeta sastādīšanas grafika notiek darbs pie makroekonomikas prognožu apstiprināšanas, bet, ja referendumā 23. jūlijā tiks lemts par Saeimas atlaišanu, Ministru prezidentam varētu tikt piedāvātas grafika izmaiņas, Dienai skaidro ministra preses sekretāre Aiga Aizpuriete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?